Svenska
Gamereactor
artiklar
Dead Space 3

Intervju: mannen bakom Dead Space

Med hjälp av egenbyggda vapen, en ny karaktär och såklart en hel hög med pannkakor ska Visceral återigen skrämma vettet ur oss. Marcus har pratat med Steve Papoutsis, mannen bakom galenskaperna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Med en kaffe i näven och en klocka som är parkerad på de senare timmarna av ett hektiskt dygn, tar Viscerals Steve Papoutsis mig i handen. Ögonen ser något trötta ut, inte så konstigt efter en lång dag. Men när han får veta att jag är från Sverige, lyser ögonen upp som om dagen vore ny. Allt på grund av en trave pannkakor.

- Jag var i Stockholm i somras och käkade lunch med Dice-gänget. Helt plötsligt insåg alla att det var torsdag och utropade "nu måste vi äta pannkakor!". Jag fattade inte varför, men hängde med och det var ju grymt gott! Var tvungen att fråga varför just pannkakor, på en torsdag, men ingen visste varför. Alla sa bara att "det är det vi gör på torsdagar", berättar Papoutsis med ett brett leende.

Vi fortsätter småprata lite om pannkakor, lingonsylt och ärtsoppa innan en PR-representant nervöst sticker in huvudet.

- Eh... Är det här intervjun?

Detta är en annons:

- Ja för sjutton, vi snackar pannkakor, det är det vi gör, utropar Steve Papoutsis och blinkar åt PR-killen som snabbt drar sig tillbaka.

Dead Space 3
En av de största nyheterna i Dead Space 3 är den nya karaktären John Carver,

För ett par år sedan träffade jag Steve Papoutsis för första gången, då för att prata om Dead Space 2. Han var nervös. Nervös för att hans team precis hade lyft hjälmen från Isaac Clarkes huvud och tagit bladet från hans mun. I del tre som kommer nästa år, går man ett steg längre.

- I början var vi bara glada att vi fick göra ett spel till överhuvudtaget. Men när vi gjorde Dead Space 2, var vi oroliga för att vi skulle gå för långt med Isaac. Vi visste inte om spelarna skulle gilla hans personlighet, kanske skulle dom tycka att han pratade för mycket. Det spekulerades hejvilt och alla verkade tro att vi gjorde vår version av Nathan Drake. Men det blev bra, alla gillade Isaac.

Detta är en annons:

Hur tänker ni kring den nya karaktären, John Carver?
- Det är klart att många undrar och jag kan säga direkt att du, när du spelar på egen hand, är lika ensam som i de första två spelen förutom såklart i vissa historieberättande moment. Att ha med Carver är en naturlig utveckling, och jag tror inte det kommer kännas fel. Killen som spelar Carver är grym och man ser verkligen en utveckling hos karaktären, var alla hans handlingar grundar sig i. De bästa karaktärerna du kan skriva har både svagheter och saker att jobba med hos sig själv, och det har både Isaac och Carver i Dead Space 3.

Dead Space 3
Isaac och Carver kan antingen spela ihop eller gå skilda vägar, och de bådas personligheter skiljer sig under spelets gång, menar Steve Papoutsis.

Vilka är skillnaderna mellan de två karaktärerna?
- De är lika på det sättet att båda hanterar sina egna förluster, men motiveringen skiljer dom åt. Isaac till en början tvingad att göra det han gör medan han i slutet av spelet, utan att säga för mycket, är hängiven av helt andra skäl. Med Carver handlar det i början om att ta med sig så många necromorphs som möjligt ner i skiten. Han bryr sig inte längre utan vill bara åsamka så mycket skada han kan på de varelser som tagit ifrån honom de han älskar. Men man ser också en utveckling hos båda karaktärerna där de börjar likna varandra i olika situationer. Jag tror man kommer märka en intressant dynamik mellan de två.

John Carver finns med i både enspelarläget som i det helt nya samarbetsläget där du kan spela som antingen Carver eller Isaak. Steve Papoutsis förklarar:

- Du träffar på Carver när du spelar ensam, han dyker upp i historien och både enspelar- och samarbetsläget går längs samma stig rent berättarmässigt. Du missar inget om du bara spelar själv. Däremot får du mer av Carvers historia i samarbetsläget, och du får dessutom se saker där som du inte får se när du spelar själv.

Är samarbetsläget längre än det vanliga spelet?
- Ja, det är det det. Spelet är i grunden det längsta vi gjort redan i enspelarläge, längre än Dead Space 2. Men hur mycket längre samarbetsläget är vet jag inte i skrivande stund.

Dead Space 3
Du kan nu skapa i princip vilka vapenkombinationer du vill för att prickskjuta necromorphs.

En av de större nyheterna i Dead Space 3 handlar om de utökade valmöjligheterna till att uppfinna vapen. Visceral har infört vapen-crafting som tillåter spelaren att göra närmast oändliga kombinationer av pangpang. Bland annat rent militära ting.

- Du kan göra militära vapen, absolut. Du kan tillverka en Magnum, till exempel och sätta den på toppen och en plasma-cutter i botten. Jag gillar kombinationen Magnum och med en kniv botten, så du kan sticka ner folk (skratt)!

- Just nu är dock mitt favoritvapen en P90 (ett maskingevär) i topp, sedan ett force-gun med stasis-coding och stasis-amp på det, så du trycker tillbaka fienden, får honom att stanna upp och sedan skjuter du av lemmarna.

Du kan uppgradera varje vapendel individuellt med fyra nodes och är endast begränsad av huruvida vapnet i fråga är enhands eller tvåhands. Dock har det nya vapen-systemet gjort att teamet på Visceral fått tänka om kring sina designval. För hur designar man egentligen ett spel där du helt plötsligt kan nyttja hur många vapenkombinationer som helst?

- Det är en bra fråga, för visst är det en svår utmaning för oss. På grund av att vapnen du har är så olika, du kan ju till exempel bara använda melee om du vill, var vi tvungna att ha det i åtanke. Därför har vi försökt tänka så att ställen där ett specifikt vapen kan behövas också är tätt sammankopplade med en arbetsstation där du kan skapa nya kombinationer. På det sättet kan du alltid gå tillbaka och skapa något nytt, om dina tidigare kombinationer inte var bra. Vi vill inte stänga in spelaren på det sättet, samtidigt som vi också designat spelet så du ska kunna klara av alla scenarion med alla vapen även om det kan vara en rejäl utmaning.

Dead Space 3
Dead Space 3 är det längsta spelet hittills i serien, och större än någonsin.

Hur kommer det sig att ni valde det här vapensystemet?
- Vi har alltid pratat om hur mycket egna vapen spelaren ska kunna bygga, just för att Isaac som karaktär är en ingenjör. Han tillverkar till exempel plasma.cuttern på egen hand i början på Dead Space 2. Allting började där. Jag minns att vi satt i ett möte och pratade kring allt det här och att jag under tiden fick en tweet från en spelare. Han sa till mig att det vore fräckt om det fanns en kombination mellan en ripper och en eldkastare. Samtidigt tyckte alla på mötet att det skulle bli för svårt att göra crafting för våra vapen. Då passade jag på att läsa jag upp killens tweet, helt plötsligt var alla överens (skratt)! Nu finns den kombinationen i spelet, vi kallar den "hot death".

Har ni fått tänka om kring fienderna också på grund av det nya sättet att hantera vapen?
- Ja absolut, som till exempel en ny fiende vi döpt till The Fodder. Den reagerar olika beroende på vilket vapen du använder. Kapar du benen blir han ett projektilskjutande monster, kapar du armarna växer det fram tentakler som kastar runt dig och så vidare. Fienderna är mer varierade nu och i samarbetsläget gör vi lite ändringar kring hur mycket stryk de tål, hur många de är och hur ofta de attackerar dig. Att ha en spelare till med sig ändrar verkligen alla förutsättningar.

Relaterade texter

Dead Space 3Score

Dead Space 3

RECENSION. Skrivet av Jonas Elfving

Visceral Games tar sig återigen an Dead Space-serien och lägger in co-op och vapenskapande till mixen. Bästa spelet i serien hittills?



Loading next content