Svenska
Gamereactor
artiklar

Därför vinner Playstation 5 nästa generation

Det vankas snart en ny generation och med det kommer såklart hätska diskussioner om vilket format som egentligen är bäst. Vi kollar in vad som talar för och emot de nya konsolerna...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Även om vi går mot tider där hårdvara blir allt mindre viktigt och exklusiva spel snart är ett helt urholkat begrepp, så råder det väl ingen tvekan om att det kommer vara en riktigt het spelhöst. Och då snackar vi inte bara om de kommande spelen, utan kanske framför allt om de kommande båda konsolerna. Dessutom är ju Nintendo hetare än någonsin.

Kort sagt talar det mesta för något slags återkommande konsolkrig, där fans av olika läger förklarar varför det egna formatet är best och varför alla som inte fattar detta är snedseglade. Även jag hoppas att vi vuxit på oss lite och idag kan se den större bilden, där alla vinner på att fler spelar, så ska jag inte sticka under foten med att även jag tycker det är kul med nerv och diskussion. För det är ju trots allt passion det handlar om i slutändan.

Såååå... att döma utifrån vad vi vet idag. Vilka kommer vinna nästa generation då? Det är betydligt svårare att svara på i dessa tider när spel- och konsolförsäljning tappat betydelse som parametrar, till förmån för bland annat abonnemang och andra tjänster. Men låt oss skita i det för en liten stund, låt oss fokusera på de nya konsolerna och hur de kommer tas emot och vilka som åtminstone initialt kommer sälja bäst.

Därför vinner Playstation 5 nästa generation
Sony väntas visa upp Playstation 5 inom kort, bilden är en fri tolkning.
Detta är en annons:

Jag börjar med Playstation 5, följt av Xbox Series X samt till sist även Switch (som ju är högaktuell), där vinkeln alltså är varför just detta format kommer bli det mest populära och vinna nästa generation. Vad är det som talar för - och emot? Nu kör vi!

Fem saker som talar för Playstation 5
• Playstation 5 är idag marknadsledare hur man än vänder och vrider på saken. Det finns en bra bit över 100 miljoner sålda Playstation 4-enheter, där folk skapat sig en användare i deras ekosystem, äger digitala spel, har tagit troféer och skapat kompislistor. Att få folk att överge detta för att skaffa ett nytt ekosystem där inga gamla spel fungerar, Achievements-listan är på n00b-nivå och kompislistorna gapar tomma... kommer bli tufft. Det är en väldigt fin sits för Sonys del.

• Sony har väl egentligen alltid gjort bra spel, men under Playstation 4-eran har de på allvar klivit fram med flera riktiga dunderhöjdare, ofta dessutom i helt nya spelserier. Det här kommer såklart fortsätta vara ett dragplåster även nästa generation, och det är inte helt olikt vad Nintendo bygger sina framgångar på. Bra spel är helt enkelt svårslaget.

• Visst, virtual reality har sannerligen inte tagit över på det sätt många nog hade hoppats eller trott. Men faktum är att enda konsoltillverkaren som verkligen satsar på konceptet är Sony. Nintendos Labo-lösning är inte ens nästan samma sak och Microsoft har ingenting. Dessutom gynnas Sony av att Valve snart släpper Half-Life: Alyx. Även om det initialt inte ens kommer till Playstation VR, så ökar det intresset för konceptet rejält (återigen, när fler spelar vinner alla) och detta kommer gynna Sony mest.

Detta är en annons:
Därför vinner Playstation 5 nästa generation
Sony är de enda med en virtual reality-satsning, slår det igenom på allvar har de ett närmast ointagligt försprång.

• Ett tag kändes det som att Sony var på väg att fastna i den där dumkonservativa japanska fällan Nintendo länge häckade i, som de först på senare år tagit sig ur. Men icke! Idag följer Sony elegant med trenderna och är öppna inför crossplay, gör det möjligt att spela deras titlar till fler format för att inte hamna på efterkälken och arbetar betydligt hårdare med sitt eget abonnemang PS Now. Dessutom har de en ny molntjänst på gång och rykten skvallrar om fokus på bakåtkompatibilitet för både hård- och mjukvara samt att de med Playstation 4 Pro visat att de är bekväma med hårdvaruuppgraderingar. Sony känns helt enkelt väl förberedda för en ny typ av konsolgeneration.

• Även om Nintendo idag dominerar Japan på ett nästan kusligt sätt, så har även Sony också ett stabilt fäste. Detta har däremot Microsoft överhuvudtaget inte alls, och Switch är absolut inte samma sak som en Playstation 4. Det gör att det kontinuerligt kommer spel exklusivt till Sonys format utan att Sony behöver betala för detta eller på annat sätt anstränga sig. Dessa titlar är avsedda för Japan men kommer ofta till väst, och då till det format där det kan tänkas finnas en publik, nämligen Playstation 4. Jag hyser inget tvivel om att Sony kommer behålla denna fördel nästa generation med, och om det är skillnad på en Switch och en Playstation 4, så är skillnaden ännu större mot en Playstation 5. Om något räknar jag alltså med ännu fler japanska titlar till Playstation 5.

Tre saker som talar mot Playstation 5
• En del av framgångarna för Playstation 4 kommer otvivelaktigt från det faktum att Microsoft och Nintendo var så ofattbart dåliga när konsolen lanserades. Microsoft försökte mota Playstation 4 med konsumentfientliga regler, svag prestanda, högt pris och fokus på sport och film istället för spel. Och Nintendo ansåg att Wii U var bästa vapnet för att få Sony på fall. Det gick... sådär. Det spelar ingen roll hur enögt fan man är, så får man medge att de denna gång möter ett betydligt bättre rustat Microsoft som ryktas ha en mer kraftfull hårdvara och ett Nintendo som har sin snabbast säljande konsol någonsin. Konkurrensen är helt enkelt mördande.

Därför vinner Playstation 5 nästa generationDärför vinner Playstation 5 nästa generation
Det är lätt att skratta åt det idag, men Nintendo och Microsoft bedömde att Wii U och Kinect-tvång var vad som skulle få Sony på fall.

• Ingen har väl missat att det varit svängdörr på Sonys kontor under året där veteraner gått och nytt folk tillkommit. Det är idag ett till uppseendeväckande stora delar nytt Playstation-team som på väldigt kort tid satts ihop, som ska tackla denna generation. De har redan valt att överge några av de strategier som var så framgångsrika inför Playstation 4, och vi får helt enkelt se hur det går. Det kan såklart gå ännu bättre än sist, men eftersom de inte testats skarpt i sina nya roller ännu finns också risken att det är ett grusigt maskineri. Ett oprövat kort, helt enkelt.

• PS Now är inte lika inarbetat och bra som Xbox Game Pass. Ofta anges att det finns fler titlar till Sonys tjänst, men det är inte alls lika heta spel och framför allt inte lika nya. Och det här är svårt för Sony att ändra på. De gör svindyra singleplayeräventyr med dålig merförsäljning (mikrotransaktioner och DLC) utan multiplayer som lockar fler att skaffa för att lira ihop. Risken är att de börjar peta i singleplayerupplägget och satsa på lägre spelbudgetar för att kunna inkludera sina titlar i PS Now om detta koncept visar sig vara framtiden. I dagsläget behöver de helt enkelt spelförsäljningen om de ska kunna erbjuda titlar av samma dignitet som denna generation. Men för gamers som vant sig vid att få alla spel för under hundringen per månad, kan detta te sig väldigt primitivt, som att försöka konkurrera mot Netflix med film på skiva eller mot Spotify med CD.

Artikeln Därför vinner Xbox Series X nästa generation hittar du på denna länk.

Artikeln Därför vinner Nintendo Switch nästa generation hittar du på denna länk.



Loading next content