Svenska
Gamereactor
artiklar

Decenniets 30 bästa spel (2)

Vi fortsätter med del två (av tre) i listan där vi korar de senaste tio årens 30 bästa spel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Länk till del ett av denna lista

Decenniets 30 bästa spel (2)

(20) Persona 4 Golden
Det sanslöst stilrena och urjapanska rollspelet Persona 4 släpptes väldigt sent under Playstation 2:ans livstid och hade kunnat glömmas bort helt och hållet, men Atlus gav spelet en andra chans och släppte en rejält uppdaterad version till den då splitternya Playstation Vita. Och spelet var perfekt för formatet: uppdelat på en strikt tidsbegränsad berättelse där du kunde spela i korta omgångar och få saker gjorda, och dessutom designmässigt fläckfritt med en stil som verkligen drog fördel av OLED-skärmen på den första Vita-modellen. Men det som gjorde spelet så minnesvärt var de strålande karaktärerna. Där hela berättelsen handlar om att (bokstavligen!) konfrontera sina inre demoner fick vi en grupp ungdomar som kändes verkliga, och som hade både berömvärda och klandervärda egenskaper. Och när spelet var slut kändes det som att skiljas från sina bästa vänner.

Decenniets 30 bästa spel (2)
Detta är en annons:

(19) Resident Evil 7: Biohazard
Möjligen i konkurrens av remaken av Resident Evil 2, men när Capcom dundrade ut det mest atmosfäriska och läbbigaste Resident Evil sedan seriens fjärde del, var det bara att kapitulera och inse att det än fanns nog med krut kvar för att blåsa brallorna av oss. Vi fick i rollen som Ethan Winter uppleva den rått kusliga gästfriheten som familjen Baker erbjöd på sitt gudsförglömda gods i utkanten av Louisiana och med ett upplägg som påminde mer om seriens skräckinjagande glansdagar under 90-talet samt den genredefinierande fyran, än femman och sexans mer lättsamma actionfest, är det en upplevelse som vi, då vi stundvis återvänder till de blodfrostande korridorerna totalt utlämnade åt hemskheterna som lurar, än idag håller som en av de gångna tio årens bästa vad gäller mardrömslika panikattacker satta i perfekt atmosfär.

Decenniets 30 bästa spel (2)

(18) Monster Hunter World
En gammal spelserie som flera på redaktionen alltid hade avfärdat som för svårsmält, jobbigt och omständligt gjorde ny entré och blåste de flesta av oss av våra för sönderbrutna kontorsstolar. Finns det ett ord som sammanfattar Monster Hunter World måste det vara djup. Eller bredd. Eller båda. Maken till välproppat spel får man leta efter länge. Att bege sig ut på monsterjakt tillsammans med ett par vänner och stå öga mot öga med vad som endast kan beskrivas som en uråldrig dinosaurie skaffat barn med någonting från våra värsta mardrömmar var en otrolig upplevelse.

Decenniets 30 bästa spel (2)
Detta är en annons:

(17) Mafia II
2K Czech med producenten Dan Vávra i spetsen tillbr4ingade många, långa år och spenderade många dollarmiljoner för att färdigställa ett spel som vi här på Gamereactor i mångt och mycket anser vara ett av de senaste tio årens mest underskattade. Gott om gamers dömde ut det eftersom det inte var fritt, dynamiskt eller icke-linjärt på det sätt som Rockstars GTA-titlar alltid varit. Istället använde utvecklarna den öppna, storslaget atmosfäriska och ursnygga spelstaden mer som inramning, för att bygga snortät stämning, än något som designades för att verkligen utforskas på det sätt som vi alla alltid gjort i Grand Theft Auto. Mafia II var superatmosfäriskt, vackert, mäktigt, spännande och varierat och det berättade en story så snortight att vi levde in oss i rollen som krigsveteranen Vito Scaletta på ett sätt som sedan dess stannat kvar, hos oss. Magiskt bra actionspel, rakt igenom.

Decenniets 30 bästa spel (2)

(16) Assetto Corsa
Sommaren 2016 släppte ett litet, litet italienskt team vid namn Kunos Simulazioni lös en racingsimulator som först var tänkt enbart som ett träningsverktyg för Ferraris professionella stallförare men i slutändan rullades ut via Steam, och slog en hel racingvärld med storm. Assetto är fortfarande, tre år och en uppföljare senare, fortfarande lika aktuellt, lika bra och lika utmanande och det har utan tvekan fört racinggenren framåt under det gångna decenniet tack vare lysande däckfysik och perfekt fartkänsla, för att inte tala om de perfekt avbildade banorna/bilarna.

Decenniets 30 bästa spel (2)

(15) Super Smash Bros Ultimate
Med undantag för det första spelet i serien, har Smash Bros egentligen alltid varit betydligt bättre än sitt rykte. Redan tidigt blev det en populär esporttitel och undan för undan har ensemblen vuxit samt spelsystemet förfinats. För varje ny del har Masahiro Sakurai sagt att det inte går att fortsätta göra spelet större med tanke på det otroliga innehåll som redan finns. Och i fallet Super Smash Bros Ultimate tror vi honom. Redan i grundspelet fann 74 tillgängliga figurer med flera spektakulära gästspel, och sedan dess har det vuxit ytterligare. Super Smash Brosa Ultimate är så omfattade och välgjort att det har minst tre spellägen som vart och ett ensamt är värt att köpa spelet för, och att Bandai Namco lyckats balansera detta och gjort det till den njutbara fightingfest det är - är inget mindre än ett mirakel. På mindre än ett år blev detta tidernas bäst säljande fightingspel, och vi kan inte annat säga än att vi förstår varför samt att det är välförtjänt.

Decenniets 30 bästa spel (2)

(14) Halo: Reach
Hur gör man en berättelse spännande när man redan vet slutet? Det var en av de frågor Bungie fick ta sig en funderare över när de gjorde sig redo att ta farväl av den Halo-serie de själva hade skapat. Med Master Chief i en välförtjänt dvala bland stjärnorna, bestämde de sig för att tolka Eric Nylunds mästerverk Fall of Reach och berätta historien om hur Covenanterna fick nys om mänskligheten och hur de höll på att förinta oss alla. För gott. Det blev en historia om omöjliga odds, hjältemod och sorg med ett crescendo mot ett mäktigt slut som står sig som ett av actiongenrens starkaste. Till detta hade vi sedan en fenomenal multiplayerkomponent, och summa summarum kan vi väl säga som så, att vi inte är förvånande över att Halo: Reach raskt blev det tredje mest spelade till Steam och en ny mångmiljonsäljare när det efter nio långa år äntligen kom till PC. Så bra är det faktiskt.

Decenniets 30 bästa spel (2)

(13) Inside
Det sägs ofta att bra saker kommer i små förpackningar och detta var något som utan tvekan stämde med Inside. Inside var ett kortare äventyr i den filmiska plattformsgenren, en speltyp som delat historia med Another World, Prince of Persia och liknande historiska titlar. Playdeads titel släppte oss lösa som en ensam pojke i en mörk och hotfull värld vi var tvungna att navigera. Dystopiska farhågor och dödsföraktande pussel stod i vår väg och resan var utan tvekan en emotionell berg-och-dalbana som slutade i ett klimax många av oss diskuterat sedan dess. Spelet var slående vackert med starka kontraster och en dyster färgpalett och spelets längd kompletterade resan perfekt. Många titlar har försökt härma Inside sedan det släpptes, men än så länge har inga lyckats riktigt lika väl.

Decenniets 30 bästa spel (2)

(12) Divinity: Original Sin 2
Det är populärt att påstå sig återgå till en genres rötter och vi har på senare år sett många spel som försöker emulera genrer från fornstora dagar. Men det är få som tar ett arv som klassiska isometriska rollspel och faktiskt lyfter det framåt till nästa nivå. Larian Studios gjort exakt detta med ett spel som inte bara var en ny generations Baldur's Gate utan gör något modernare utan kompromisser. Divinity: Original Sin 2 var ett spel där vi spenderade dussintals timmar åt att utforska en vacker värld fylld med moraliska svårigheter, välskrivna dialoger (vi kunde till och med lära oss prata med djuren som befolkar världen!) och utmanande strider. Alla bataljer kändes väldesignade och taktiskt krävande och våra karaktärer hade även dessa en viss komplexitet med fascinerande bakgrundshistorier och personligheter. I en tid då det känts som att rollspelsgenren sakta vattnats ur kom Divinity: Original Sin 2 som en blixt från klar himmel och visade alla vart skåpet skulle stå med ett av de bästa rollspelen detta decennium.

Decenniets 30 bästa spel (2)

(11) Red Dead Redemption
Att Rockstar gör bra spel vet vi såklart redan och de har snudd på lyckats uppnå perfektion med sina Grand Theft Auto-spel. Men att de även skulle kunna ta sig an spaghetti-western, och göra det på ett så fullkomligt övertygande sätt att de ledigt kunde utmana de bästa filmerna samt på allvar ge legender gestaltade av ikoner som Clint Eastwood och John Wayne en match med den stenhårt utmejslade protagonisten John Marston - var däremot inte lika givet. Men det var exakt vad som hände, Red Dead Redemption bjöd på en actionpackad historia fylld av hjältedåd, men även ett stort vemod i en berättelse som fick oss att misstänka att det fanns lökskärande ninjas i närheten som fick våra ögon att vattnas.

Länk till del ett av denna lista



Loading next content