Svenska
Gamereactor
artiklar

Vad kan vi förvänta oss av PS5 och Xbox Scarlett? (1)

Vi är nu ganska precis ett år från starten av nästa generation, och det är hög tid att kolla in vad vi egentligen kan vänta oss från både Microsoft och Sony, men även andra aktörer...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

När börjar nästa generation? En enkel fråga med ett mer komplicerat svar än det borde vara. Både Microsoft och Sony har flaggat för att nästa generation drar igång sent 2020, och därmed är det alltså om ganska precis ett år vi kommer kunna spela Xbox Scarlett och Playstation 5. Men att säga att det är då generationen börjar, är ett ganska tveksamt grepp.

Först och främst har vi ju PC som varit igång med nästa generation länge. Flera prognoser för Playstation 5 och Xbox Scarlett skvallrar om att konsolerna ska vara bestyckade med ett AMD-grafikkort som motsvarar en Geforce GTX 1080. Kort som kostar ungefär som de nya konsolerna kan väntas göra - men som lanserades år 2016. Visst brukar spel kunna optimeras riktigt väl till konsoler, men faktum är att prestandakriget sedan länge är skoningslöst förlorat.

Vad kan vi förvänta oss av PS5 och Xbox Scarlett? (1)
Om ganska exakt ett år beräknas både Playstation 5 och Xbox Scarlett ha släppts. Att något format försenas varje generation, är dock vanligare än det motsatta.

Ett exempel på det får vi från Digital Foundry som jämförde nyligen släppta The Outer Worlds mellan PC, Playstation 4 Pro och Xbox One X. Där får vi veta att de båda konsolerna i flera fall använder sig av grafik som motsvarar inställningarna Low på en PC. Och då är The Outer Worlds ändå inget krävande storspel.

Detta är en annons:

Playstation 5 och Xbox Scarlett kommer såklart vara flera strån vassare, men att de ens från start ska kunna mäta sig med en schysst PC, tror jag inte på. Sedan har vi ju Stadia som tveklöst hör till nästa generation. Det är överhuvudtaget inte ens en konsol, men kommer ändå ta konsolköpare som är sugna på att kunna ha med sina spel överallt och att bara behöva en anständig uppkoppling och en skärm för att vara igång med det roliga. Och Stadia släpps som bekant denna månad.

Vad kan vi förvänta oss av PS5 och Xbox Scarlett? (1)
Stadia släpps inom kort och tjuvstartar nästa generation med en beräkningskapacitet motsvarande Playstation 4 Pro och Xbox One X tillsammans.

Vi får heller inte glömma Microsoft som ju släpper sin egen tjänst xCloud under nästa år och vi vet att Sony har ett samarbete med Microsoft kring streamade spel som sannolikt kommer släppas förr snarare än senare för att inte ge Google och Microsoft något försprång. Om folk frågar mig när nästa generation startar, skulle jag svara om ett år - med brasklappen att svaret tekniskt sett inte är särskilt korrekt egentligen. Men låt oss utgå från det.

Nästa generation startar alltså i november 2020. Det kan även bli tal om oktober, men traditionellt är det svårt att få fram nog med konsoler till lanseringen och grejen med att det skulle vara god strategi att ha för få enheter tror jag inte riktigt på. Konkurrensen i spelvärlden är stenhård och har du inte nog med konsoler i julhandeln, är risken stor att folk satsar på alternativen istället. Släpper man den i november, är chansen alltså större att det räcker som det är tänkt med färre besvikna miner, detta eftersom man får en extra månads massproducering på sig.

Detta är en annons:
Vad kan vi förvänta oss av PS5 och Xbox Scarlett? (1)
Playstation 3 släpptes ungeför ett halvår senare i Europa än USA på grund av brister.

Det här med att ha nog med konsoler är dock lättare sagt än gjort. Otaliga oväntade faktorer har bidragit till att saker inte blivit som konsoltillverkare tänkt sig, faktum är att det är vanligare att det blir strul än det motsatta. Kolla bara på de tre senaste generationerna. Dreamcast blev kraftigt försenad och Playstation 2 hade stora problem med tillverkningen, vilket ledde till att även den kom senare än planerat. Förra generationen strulade det för Playstation 3 som kom ett halvår senare i Europa och nu senast var det Microsoft som hade problem med Xbox One som fick släppas stegvis i hela världen där vi i Sverige fick vänta närmare ett helt år.

Att det skulle gå exakt som planerat denna gång är alltså långt ifrån skrivet i sten. Förhoppningsvis går allt galant, men om det blir tal om lansering i december (vilket betyder att man missar Black Friday), så vet vi att det inte har gått att få fram tillräckligt med konsoler och jag skulle inte bli förvånad om det återigen blir tal om att utesluta vissa länder från världspremiären för någon av Microsoft och Sony.

En stor skillnad denna gång, jämfört med tidigare, är dock att konsolförsäljningen är så mycket mindre viktig än den varit tidigare. Microsoft ger redan ut sina spel direkt till PC, vilket under ett pars års tid fått folk att snusförnuftigt utbrista att de därmed inte behöver någon Xbox när de ändå kan skaffa samma spel och Game Pass till PC. Ungefär som att det vore ett självändamål att sälja mycket konsoler. Det är i spelen vinsterna finns, och nu har även Sony flaggat för att de vill ge ut spel till just PC.

Vad kan vi förvänta oss av PS5 och Xbox Scarlett? (1)
Även Dreamcast drabbades av en lansering nästan ett helt år efter att den släppts i Japan.

Lek med tanken att det är brist på Playstation 5 (eller Xbox Scarlett)... och du kommer ändå kunna spela spelen till formatet PC och/eller streamat. Om Sony säljer några miljoner av sina spel till PC och några miljoner streamat, så är Playstation 5 (återigen: eller Xbox Scarlett och Microsoft) det minst viktiga för dem. Det är en dyr och resurskrävande produkt med stor risk. Att bara ha en butik som Epic Game Store och få en massa cash bara genom att låta andra ge ut sina spel via tjänsten, är vad som kommer eftersträvas i framtiden. Se bara hur andra butiker kan hyra in sig hos exempelvis Amazon eller CDON, det är en affärsmodell som ligger i tiden - få pengar utan att egentligen behöva göra något. Att ha en bra konsol kommer öka möjligheterna att nå den publik som absolut vill ha just en konsol, men man ska såklart vara medvetna om att det långt ifrån alla kräver det och att det går mer mot att bli en entusiastprodukt.

Nattsvart? Inte alls. Kolla på Epic Game Store och hur de agerat för att på bara ett år bli en fullvärdig utmanare till Steam. De har varit väldigt bra mot spelutvecklare och utgivare, samt satsat stenhårt på exklusiva spel och köpt upp bra studios. Det finns ingen anledning att tro att det kommer gå till på något annat sätt för Microsoft och Sony. De vill såklart sälja sina spel till PC, få folk att investera i abonnemang som Game Pass och Playstation Now samt helst även skaffa deras respektive stream-tjänster.

Vad kan vi förvänta oss av PS5 och Xbox Scarlett? (1)Vad kan vi förvänta oss av PS5 och Xbox Scarlett? (1)
Epic Game Store har haft tidsexkusiviteter på bland annat Metro Exodus och Borderlands 3. Hur kommer de agera om Microsoft och Sony flyttar fram sina positioner till PC?

Men ska vi slunga våra surt förvärvade slantar på dem behövs spel. Både Microsoft och Sony har lärt läxan denna generation. Microsoft genom att folk blir kritiska och tenderar att gå till konkurrenten om dessa erbjuder sexigare spel, och Sony genom att få ett kvitto på att kvalitet lönar sig. Microsoft har som bekant köpt upp massor med utvecklare och kommer som bekant brassa på med Halo Infinite vid lanseringen, samt säkerligen några titlar från sina nya studios. Brist på spel kommer inte vara ett problem. Det gäller även Sony som kommer ha The Last of Us: Part II ungefär vid premiären samt troligen Ghost of Tsushima med flera.

Sedan gäller det såklart att vara förberedd med tjänster och liknande. Även om undantag självklart finns, är det inte främst för sådant som folk köper nya konsoler. Här anser jag att Microsoft har ett försprång. De har arbetat in Xbox Game Pass väl under lång tid, varit pådrivande för crossplay och har ett väl inarbetat Play Anywhere-koncept. Dessutom ska man inte underskatta arbetet de gjort för funktionshindrade gamers. Vidare har bakåtkompatibiliteten byggts ut rejält och att det kommer vara möjligt att spela massor av spel från Xbox, Xbox 360 och Xbox One till Xbox Scarlett (som även stödjer alla Xbox One-handkontroller) är såklart positivt.

Vad kan vi förvänta oss av PS5 och Xbox Scarlett? (1)
Idag leder Microsoft utvecklingen för spelande bland funktionshindrade.

Sony har också flaggat för att de kommer ha bakåtkompatibilitet, åtminstone med Playstation 4. Hur det blir med gamla tillbehör vet vi inte ännu och de ligger fortfarande lite efter när det kommer till Playstation Now och utbudet. Men självklart har de inte presenterat allt på detta område ännu. Jag tror att Play Anywhere bara är en tidsfråga för Sony med, eftersom det här med att kunna spela sina spel oavsett format är något en helt ny generation gamers nu växer upp med. Att inte vara med där är livsfarligt, och Sony har även anammat crossplay i tid, så ingen kommer minnas deras tveksamhet nästa generation.

Men jag tror som sagt att konkurrensen kommer vara hårdare än någonsin, och det gäller att erbjuda det spelarna vill ha. Märker Ubisoft att de kan sälja tre gånger så många spel i Sonys ekosystem kontra Microsofts (och vice versa, lugn i stormen), så är det också till Sonys ekosystem det kommer att släppas exklusiviteter när det kommer till DLC, spel och andra samarbeten. Dessutom tror jag Epic Games Store kommer kriga mot Microsoft och Sony i högre omfattning nu, eftersom deras spel helt eller delvis kommer kunna spelas på PC och rimligen vill de båda sistnämnda sälja tredjepartsspel även till PC. Epics tidsexklusiviteter på sådant som Metro Exodus och Borderlands 3 kan alltså därmed komma att beröra Microsoft och Sony mer än tidigare.

På måndag fortsätter artikeln med en mer ingående titt på hur det ser ut inför lanseringarna av Playstation 5 och Xbox Scarlett - både det som lovar gott och orosmolnen.



Loading next content