Svenska
Gamereactor
artiklar

Vi granskar Mixers restriktiva regelverk för kläder

Vi tog oss ett snack med framstående Mixer-streamare samt en Twitch-profil för att parat om de klädkoder som gäller på stream-tjänsterna...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Du tittar på

Preview 10s
Next 10s
Annonsera

Efter att Ninja oväntat meddelade att han lämnar streaming-tjänsten Twitch till förmån för Microsoft-ägda Mixer, växte också sistnämnda community kraftigt. Men när folk började granska Mixers regelverk, uppstod snart vilda diskussioner kring riktlinjerna för tillåten klädsel. Vid en första anblick verkar de väldigt stränga, som du kan se på denna länk, men låt oss summera de tre typerna av stream-alternativ som finns till tjänsten. I de streams som alla kan se oavsett ålder, krävs att värdarna täcker hela den synliga kroppen till och med ovanför bröstet. Den som streamar får heller inte bära axelbandslösa toppar eller visa urringning. När det kommer till streams för tonåringar och uppåt får däremot viss urringning visas. Axelbandlösa toppar är fortfarande inte tillåtna och kroppen ska i övrigt vara täckt.

När det kommer till streams för folk som är 18+ år (och uppåt), är listan lång och betydligt mer detaljerad om vad som är godkänt och vad som inte accepteras. Bland annat måste streamarna vara täckta från övre delen av bröstkorgen till den nedre och det får inte synas någon "under cleavage". Crop tops och kläder som visar magen är okej, men det får bara vara axelbandslöst om själva toppen syns i streamen. Badkläder och andra gymattiraljer är tillåtet om streamaren befinner sig på en passande plats (pool eller gym), men även här finns restriktioner. I riktlinjerna framgår att "Swimwear that is considered acceptable at a family beach is acceptable" samt att "sports bras are allowed to be worn as clothing as long as the breastbone is covered". Ordvalet är milt sagt tveksamt med tanke på att bröstbenet ju syns när du bär en lågt skuren t-shirt eller en vanlig tanktop.

Vi granskar Mixers restriktiva regelverk för kläder

Med tanke på att diskussionerna om dessa till synes rigida regler varit heta, och det faktum att de främst tycks vara riktade mot kvinnliga streamers (även om de gäller båda kön), så tyckte jag att det kunde vara på sin plats att få veta vad de berörda själva tycker. Därför har vi nu samtalat om saken med tre framstående kvinnliga Mixer-streamare.

Gamern, Mixer-partnern, kroppsmålaren och makeup-artisten PTBarpun säger att hon visserligen är nöjd med hur det är på Mixer, men medger ändå att klagomålen faktiskt har viss sanning i sig. Restriktionerna mot tubtoppar hindrar henne nämligen i arbetet som kroppsmålare.

"Jag har streamat för Mixer ända sedan det hette Beam. Vi snackar tre år av streamande varav två som partner. Innan jag drog igång mina streams om kroppsmålning kände jag mig aldrig särbehandlad som kvinna och jag kände heller aldrig att det var svårt att göra mig hörd. Jag har haft kontakt med så många kvinnliga streamare genom åren och aldrig någonsin har jag hört plattformen klaga på klädsel, av den enkla anledningen att det inte var något problem. När jag streamade gaming stötte jag aldrig på hinder.

Mina problem med reglerna kring kläderna rör istället kroppsmålning (Mixer har inga undantag för konstnärer). Jag har nyligen kontaktat Mixer för att få detta justerat så det går att streama med tubtopp för tonåringar (saknas axelband måste man vara över 18 år, och det låter därmed som att du sysslar med vuxenunderhållning) samt justera reglerna för 18+ så de matchar exempelvis DLive (enligt DLive-personalen får du där streama kroppsmålning så länge du inte visar bröstvårtor) och Twitch. Till och med Instagram tillåter streamande av visst mycket naken hud så länge det handlar om konst.

Jag har enormt stort förtroende för Mixer-communityts moderatorer och partner-ledningen, men jag vet att mycket av motståndet mot att ändra reglerna kommer från det faktum att plattformen idag bara har två kroppsmålare.

Jag hatar att se ilska riktas mot min plattform, men jag hoppas att detta kan bli ett tillfälle att modernisera regelverket och på samma gång ge Mixers konstnärs-community en bättre möjlighet att växa."

Mycket av kritiken tycks handla om just detta. Riktlinjerna är uppenbarligen riktade mot framför allt kvinnor på denna plattform, där urringningar tycks vara vad mycket handlar om, även om det gäller "both men and women". Män brukar som bekant oftast inte visa särskilt mycket urringning och inte heller använder de i samma omfattning toppar med tunna eller inga axelband. Regelverkets formuleringar kring båda kön är antagligen utformade som de är för att ha tydliga instruktioner med samma villkor för alla. Och när man läser dem ser de snudd på drakoniska ut.

Vi granskar Mixers restriktiva regelverk för kläder

När vi snackar med Mixer-partnern och tillika en av Mixers främsta skräckpersonligheter (eller scream queens, om du så vill), ReAnimateHer, så har hon dock inget annat än kärlek för just Mixer:

"Jag älskar vårt regelverk. Riktlinjerna för kläder tycker jag matchar åldersmärkningen för spel. Mixer har åldersmärkningar för spel så barn inte kan se innehåll avsett för 18+ och spel. Som kvinna och så kallad 'content creator' på Mixer, streamar jag för publiken som är 18+ eftersom det är så mycket grafiskt våld och fula ord i spelen jag lirar. Jag har på mig precis vad jag vill i mina streams och känner mig säker på att Mixer har dessa regler för att skydda minderåriga från innehåll som är lättåtkomligt på andra tjänster."

ReAnimateHer tycker därmed inte att den kritik som riktats mot Mixer är rättvis:

"Jag tycker det är komiskt att folk klagar på vårt regelverk, när det är så tydligt och rättframt. Folk klagar ju på Twitch motsvarighet och hur den inte efterlevs. Mitt barn får inte kolla på Twitch eftersom det finns så mycket mjukporr och riktig pornografi där."

Partner-streamaren ConcealedBones har heller aldrig haft problem med Mixers riktlinjer. När vi snackar med henne, säger hon:

"Mixers klädkod har aldrig varit något problem för mig. Jag har kunnat bära det jag vill utan att behöva ändra något för att slippa hamna i något slags trubbel. Faktum är att Mixer rent av försvarat min rätt att bära det jag vill professionellt. Jag har stor byst och det har varit 86 Fahrenheit (30 grader Celsius) i min lägenhet... Jag streamar iförd tanktop och har åldersmärkningen 18+. Mixer har inte haft några problem med det. Detta är en proffsig miljö, vare sig folk vill se det på det sättet eller ej, och så ska det också vara. Jag föredrar dessutom att ha min publik äldre än 18, och när jag streamar för en tonårig publik brukar jag sätta ära i att vara ett bra föredöme. Det betyder inte att jag inte kan klä mig fritt, men att jag tänker på det mer."

Även om regelverket som sagt främst tycks vara framtaget för att hålla koll på hur kvinnor klär sig, har även män drabbats. Ett exempel på det är Mixer-partnern Pewn som körde Topless Tuesdays. Det gick dock inte för sig och han blev ombedd att ta på sig en tröja eftersom det inte lirade med restriktionerna.

Vi granskar Mixers restriktiva regelverk för kläder

För att jämna ut spelplanen något, tog jag mig även ett snack med kända Twitch-partnern ZombiUnicorn, som varit väldigt frispråkig kring objektifiering, sexism och orättvisa streaming-förhållanden redan innan Mixer-debatten.

"Jag fattar vad de är ute efter. Twitch har gott om gråzoner som de försöker täppa till. Med det sagt så tycker jag att det är uppenbart att de med formuleringarna försöker styra den kvinnliga kroppen och det är rätt trist för unga tjejer att få höra att de måste täcka sina axlar eftersom deras kroppar annars kan vara för distraherande. Det är liksom lite förtryckande. Det är som att de utgår från att en kvinnas kropp är sexuell av sig självt, vilket den inte är. Den kan vara sexuell och andra kan tycka att den är det, även när det inte är så.

Det är att skylla offren. Jag har haft problem med det här på Twitch under lång tid, där jag fått skeva kommentarer om min kropp oavsett om jag burit långärmade t-shirtar eller hoodies. Jag är så framtung att det inte spelar något roll vad jag har på mig, jag blir ändå avfärdad som en "boobie streamer" även om något sådant inte alls varit i fokus för mig. Det har lett till att jag idag är mer bekväm med att helt enkelt bära just bekväma kläder. Skit på er liksom, jag får ju kommentarer om min kropp oavsett. Jag följer regelverket och har inte på mig något sexuellt uppmuntrande, och jag tycker med denna utgångspunkt att Mixer-reglerna är lite för rigida och gammaldags. Jag fattar som sagt vad de är ute efter, men de måste formulera om sig och sluta skriva allt baserat på att det existerar kvinnliga kroppar.

Det behövs mer gråzoner. En person kan ha viss urringning och ändå vara både professionell och ha hög klass. Jag gav faktiskt ett exempel på det nyligen med ett foto på Michelle Obama i en lila dress som definitivt hörde hemma på kontoret. Den kändes stilig och hon är en av de stiligaste kvinnor jag vet, men om hon hade streamat på Mixer iförd den hade bara en vuxen publik fått titta eftersom det fanns lite urringning.

Jag har känt både Matt och James, skaparna av Mixer, sedan lång tid tillbaka. Rent av ända sedan jag streamade Minecraft på min kanal medan de hade MCProHosting. Jag har alltså sett dem bygga tjänsten från grunden och jag är väldigt stolt över vad de åstadkommit. De har även frågat mig om mina åsikter eftersom jag pysslat med detta under så lång tid. Jag tror att de jobbar på att få reglerna att låta mindre stelbenta och ändå behålla de distinkt olika kategorierna. Jag vet att de jobbar på att förbättra saker och att de uppskattar feedback.

Jag tror det går utmärkt att hitta ett mellanting mellan en enda stor gråzon och alldeles för restriktiva regler bara genom smartare ordval och språk."

Det är alltså uppenbart att det råder delade meningar, och det är såklart helt i sin ordning. Det är en lång väg kvar innan det lär finnas en kollektiv konsensus kring vad som är passande för män och kvinnor att ha på sig.

Jag bad även Mixer om en kommentar kring detta. De svarade och skrev:

"Mixer arbetar för att upprätthålla ett positivt och inkluderande community med stor mångfald samt ha ett transparent regelverk. Vi lyssnar alltid till feedback för att säkra att vi kan ha en vänskaplig och välkomnande miljö för hela vårt community."

Vad tycker du angående Mixers riktlinjer kring klädkoder, och vad tycker du kan förbättras till plattformen. Berätta gärna i kommentarsfältet.Loading next content


Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy