Svenska
Gamereactor
artiklar

Sex sköna stunder på Live Arcade

Xbox Live Arcade växer varje månad och toppspelen blir fler och fler. Sådan tur då att du har Gamereactor som tipsar om vad du bör satsa på

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det började i blygsam skala och ingen visste väl egentligen hur stort det skulle bli. Såhär sex månader efter världspremiären vet vi. Xbox Live Arcade blev långt större än Microsoft själva nog ens vågade hoppas på och utbudet av spel växer sakta men säkert.

Det, i kombination med mängder av brev som frågat om vilka Xbox Live Arcade-spel som är bäst, fick oss att faktiskt göra en ordentlig genomgång över de mest oumbärliga Xbox Live Arcade-spelen. Vi har tagit marginell hänsyn till faktorer som grafik och ljud, vilket är ganska obetydligt för Live Arcade-spel och endast tittat på hur mycket underhållning man får i förhållande till pengarna man betalar. Vi anger för övrigt priset på spelen i Microsoft Points där 500 poäng är 57,50 svenska kronor.

Vi kunde inte riktigt begränsa oss till sex bra spel heller, utan slängde med två bubblare som alltså finns precis utanförför listan. Sist av allt finns även en varning på ett spel som du till varje pris bör undvika. Men nog snackat, över till spelen...

1. Uno
Utvecklare: Carbonated Games / Pris: 400 poäng

Alla har vi väl spelat Uno någon gång. Spelet har varit populärt så länge jag kan minnas och det har spelats på allt från fritidsgårdar till husvagnssemestrar. Reglerna är enkla och unika, korten färgglada och spelet är genuint kul. Man spelar för att det är skoj och prestige saknas helt och hållet. Eller så var det i alla fall innan Xbox Live Arcade, för online förvandlas Uno till en prestigetävling av sällan skådat slag, där man räknar kort, spelar med turneringsregler och klättrar på rankinglistor med långt över 100 000 potentiella motståndare.

Detta är en annons:

Här på redaktionen tar vi ett parti online-Uno så snart tillfälle ges och slagsmål utbryter när någon straffas för hårt med +2 kort och de lömska stoppkorten. Elaka hånskratt ekar mellan väggarna sedan någon spelare glömt trycka Uno-knappen när de sitter med ett kort kvar på handen och vi försöker konstant bluffa varandra med +4-korten. Uno är helt enkelt oumbärligt och ett perfekt sätt att varva ned eller bara ta ett snabbt parti närhelst man känner för det. Ett riktigt toppspel för samma pris som man får två rör Pringles-chips för på den lokala bensinmacken.

2. Geometry Wars: Retro Evolved
Utvecklare: Bizarre Creations / Pris: 400 poäng

Geometry Wars startade sin bana som bonusspel i Project Gotham Racing 2. Det blev, ytterst välförtjänt, omåttligt populärt och hektiska poängjakter startade över Internet. Därför var det kanske inte så konstigt att Bizarre Creations tog sin chans att släppa spelet till Xbox Live Arcade för att äntligen låta det prova sina vingar på egen hand. Det blev succé direkt och spelet är hittills det näst mest nedladdade över Xbox Live och rankingkriget har nått smått osannolika proportioner.

Spelet går i all sin enkelhet ut på att röra sig över en strikt begränsad yta i jakten på olika geometriska figurer. Du flyger ditt skepp med den vänstra analogspaken och skjuter genom att tilta den högra i valfri riktning. Det känns avigt till en början men snart inser man hur oerhört mångsidigt systemet är. Suffixet Retro Evolved syftar på det enkla faktum att det gått några år sedan Geometry Wars och därför har det puttsats upp en aning. Spelet är som en explosion i en ask kladdkritor, ackompanjerad av pumpande techno och smockfylld med brutal action. Kort sagt ett spel ingen Xbox 360-ägare bör missa.

3. Zuma
Utvecklare: PopCap Games / Pris: 800 poäng

Zuma är ett pusselspel som faktiskt har funnits i den del olika skepnader innan det hamnade på Xbox Live Arcades nedladdningslista. Tur var väl det att Pop Cap Games valde att låta oss Xbox 360-ägare att få ta del av detta utmanande pusselspel. Trots att spelets upplägg till synes är enkelt, bjuder det på avancerad taktik och löjligt svåråtkomliga achievements, som att klara av den allra första banan på maximalt fem sekunder.

Detta är en annons:

Zuma går ut på att spelaren skjuter ut färgade stenkulor för att få de stenkulor, som långsamt slingrar sig genom den snirkliga banan, att försvinna på bästa pusselspelsmanér. Inte helt oväntat finns det en liten tvist, vilket är att så fort kulorna når slutet på banan tar spelet brutalt slut. Att ha raska fingrar och pigga ögon har aldrig varit så viktigt som när man spelar Zuma, och det är inte för inte som spelet har lyckats med att ta sig in på Gamereactors lista för heta Xbox Live Arcade-spel.

4. Hardwood Backgammon
Utvecklare: Silver Creek Entertainment / Pris: 400 poäng

Backgammon är ett klassiskt brädspel för två spelare med rötter långt tillbaka till det mesopotamiska samhället. Med två tärningars hjälp ska varje spelare försöka få in alla sina femton marker in i sitt bo, men att sätta stopp för varandra med alla medel tillgängliga är självklart ett välanvänt trick i spelet. Att lyckas knuffa ut och blockera sin motspelare för att få ut sina marker börjar vi på redaktionen att bli fullblodsproffs på, och tur är väl det att spelet inte spelas på sitt klassiska sätt då bräden och marker skulle flyga all världens väg vid förlust.

Hardwood Backgammon har en av de bästa artificiella intelligensprogrammeringarna vi har stött på i ett spel av denna typ, vilket gör att det kan underhålla den ensamme spelaren som harvar mot datorn. Med röstkommunikation blir det enkelt att möta andra spelare via Xbox Live, och med rankinglistor blir det mer motiverat att jaga topplaceringar, och kul är det också.

5. Outpost Kaloki X
Utvecklare: NinjaBee / Pris: 800 poäng

Om du gillar strategispel är Outpost Kaloki X spelet för dig. I fräscha science fiction-miljöer ikläder du dig rollen som chef för olika planeters dockningsstationer. Ditt uppdrag blir att se till att varje sådan har ett stabilt utbud av nöjen, butiker, forskningsstationer och inte minst kraftanläggningar. Precis som sig bör i ett typiskt tycoon-spel gäller det att ta hänsyn till sina tillgångar och bygga saker efter bästa förmåga. Som bara för att jävlas finns även en klocka, vilken gör att man inte kan såsa hur länge som helst i sina beslut.

Outpost Kaloki X blev dunderpopulärt med sitt lättillgängliga upplägg (det är ju ett arkadspel, trots allt), humoristiska underton och faktiskt riktigt snygga grafik. Spelet har fått flera expansioner som kostar allt från noll kronor till 20 kronor, vilket måste ses som fullt godkänt och även ett tecken på att man fortsätter satsa på Outpost Kaloki X. För att göra en lång historia kort är detta ett höjdarspel som legat ännu högre på listan om det inte vore för att en multiplayer-funktion saknas.

6. Feeding Frenzy
Utvecklare: Sprout Games / Pris: 800 poäng

"There is always a bigger fish", säger Qui-Gon Jin i den allra första Star Wars-filmen när det undervattensmonster som jagat ubåten han sitter i blir uppäten av en ännu större fisk. Men han kunde lika gärna ha syftat på finurliga Feeding Frenzy, där du börjar din bana som liten ynklig fiskstackare med att käka riktigt små yngel. I takt med att du slevar i dig fisk växer du, och får så småningom spela som en större fisk för att slutligen försöka kalasa på livsfarliga hajar och liknande. Men vägen dit är lång i revet och världen är en farlig plats om man är en liten färgglad akvarievarelse.

Feeding Frenzy är lika galet som det förmodligen verkar och i jakten på att bli större slevar man i sig artfränder, musslor samt en och annan stjöstjärna. Vill du ha riktigt fina poäng kan du till och med våga dig på att tugga på barracudans svans. Spelet är, precis som havet självt, riktigt rogivande och det går liksom inte att stänga av i jakten på de verkliga topplaceringarna på världsrankingen. Det enda som egentligen talar emot spelet är prislappen på runt 80 svenska kronor när man faktiskt kan köpa bättre Xbox Live Arcade-spel billigare. Var det något mer? Jo, akta dig för maneterna.

-----------------------------------------------------------------------------------

Bubblare 1: Hardwood Hearts
Utvecklare: Silver Creek Entertainment / Pris: 400 poäng

På bubblarplats finner vi Hardwood Hearts, det klassiska kortspelet där fyra spelare kämpar för att undvika spader dam och hjärterkorten i den mån det är möjligt. Hearts är en riktigt klassiker som nästan alla har provat på och är för all del ett trevligt kortspel. Spelet kan däremot inte nå högre än just en bubblarplats på vår lista, i och med att alla med Windows som operativsystem får spelet gratis och dessutom kan spela spelet gratis online, bör man ta sig en funderare innan man införskaffar det till sin Xbox 360.

Bubblare 2: Gauntlet
Utvecklare: Digital Eclipse / Pris: 400 poäng

Überklassikern Gauntlet har letat sig till Xbox Live Arcade och är faktiskt fortfarande roligt. Tillsammans med tre kompisar ikläder man sig rollerna som krigare, valkyria, trollkarl och alv i jakten på stora skatter. Spelet är lika klurigt som alltid och det framstår fortfarande som en genial spelidé. Enda haken med det är att man faktiskt praktiskt taget nästan måste vara fyra personer som känner varandra riktigt väl för att det ska bli underhållande.

Undvik: Bankshot Billiards 2
Utvecklare: Pixelstorm / Pris: 1200 poäng

Pixelstorms Bankshot Billiards 2 är ett spel som vi strängt undanbeder Xbox Live Arcade-spelare att införskaffa. Spelet är inte bara extremt mediokert som biljardspel, det är dessutom fult och serverar en spelkänsla som påminner om att åka genom den transibiriska järnvägen i ekonomiklass. Att spelet dessutom är det dyraste på Xbox Live Arcade med sina 1200 poäng gör inte saken bättre, och det är nästan så vi hoppas att det inte säljer bara därför.

Sex sköna stunder på Live ArcadeSex sköna stunder på Live ArcadeSex sköna stunder på Live ArcadeSex sköna stunder på Live Arcade
Sex sköna stunder på Live ArcadeSex sköna stunder på Live ArcadeSex sköna stunder på Live ArcadeSex sköna stunder på Live Arcade
Sex sköna stunder på Live ArcadeSex sköna stunder på Live ArcadeSex sköna stunder på Live ArcadeSex sköna stunder på Live Arcade
Sex sköna stunder på Live ArcadeSex sköna stunder på Live ArcadeSex sköna stunder på Live ArcadeSex sköna stunder på Live Arcade


Loading next content