Svenska
Gamereactor
artiklar

Inför E3 2019: Microsoft

Med bara drygt två veckor kvar tills de första E3-presskonferenserna drar igång, bjussar vi nu på en serie artiklar där vi går igenom vad vi tror kommer att visas upp...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Microsoft är såklart E3-veteraner vid det här laget och har gjort tjogvis med enorma utannonseringar genom åren. Men just i kategorin presskonferenser är det svårt att toppa Sony, som ju egentligen bara har E3 2006 som enda riktiga lågvattenmärke. Fram till och med förra året. Inte så att det på något vis var ens i närheten av dåligt, med det saknades nya spel nästan helt och presentationen var rörig med live-musik och en publik som fick byta lokal.

Microsoft å sin sida tog i för kung och fosterland och dundrade på med fem nya studios samt en uppsjö av hela spelutannonseringar, även av japanska sådana, samt bekräftade att de jobbar på en ny Xbox-konsol. Och med det som kvitto på att de tycks ha fattat hur en bra presskonferens ska se ut, laddar de nu om inför 2019. Ett år som blir lite vinna eller försvinna för den anrika spelmässan.

Inför E3 2019: Microsoft
Microsofts E3-presskonferens drar igång klockan 22:00, söndagen den 9 juni.

För faktum är ju att EA, Activision och Sony står över i år. Inga små spelare direkt. Min personliga åsikt är att det är väldigt negativt för oss alla och i förlängningen dem själva. E3 är ett bra varumärke som brukar dra omvärldens ögon till sig, då krävs att det är toppklass på det som visas eftersom det är bra för hela branschen. En rolig bil- eller matmässa kommer du kunna läsa om i annan press än den dedikerade, och sannolikt kommer det göra folk mer villiga att investera i nya prylar. Det gäller även vår del av världen.

Detta är en annons:

Medan E3 och dess framtid kunde vara en artikel i sig självt, tänkte jag dock här i tre delar granska vad vi har att se fram emot på årets mässa. Mycket är såklart rena spekulationerna, mer eller mindre trovärdiga rykten och branschskvaller, men även en sammanställning av sådant vi vet om. Först ut är Microsoft och senare kommer en motsvarande artikel om Nintendo samt en för tredjepart.

Med Sony ute ur bilden tycks Microsoft i år vara inställd på att göra det diametralt motsatta mot att stå över, nämligen satsa extra hårt istället. Folks blickar är som sagt på E3-mässan och i år blir det mindre konkurrens om rubrikerna. Därför räknar jag med en riktigt maffig tillställning med en väldans massa spel.

Inför E3 2019: Microsoft
Vilken som har varit bäst på E3 av Microsoft och Sony har länge varit ett hett diskussionsämne, men i år vinner Microsoft på walk-over i den striden.

Om vi börjar med sådant vi vet om, så kan vi lugnt räkna med att xCloud kommer vara ett viktigt inslag på Microsofts E3-presskonferens. När Google presenterade sin motsvarighet Stadia så höll de på i bara två timmar med detta. Det kan knappast Microsoft göra eftersom de måste hinna visa spel och hårdvara också samt helst undvika att publiken somnar, men att xCloud ändå lär bli det enskilt största inslaget, tror jag är givet.

Detta är en annons:

En gissning är att xCloud på något sätt kommer sys samman med Xbox Game Pass, så att den som har den tjänsten även kan streama spel. Det skulle i teorin innebära att din mobiltelefon eller tablet kan förvandlas till en Xbox-konsol vart som helst, så länge du har en schysst uppkoppling, och utan att du behöver betala extra för det.

Det mest spännande är såklart spelen, och att både Gears 5 och Halo: Infinite ska visas upp, är redan bekräftat. Rimligen får vi se massor av gameplay från förstnämnda samt en överraskande tidig beta, jag skulle inte förvånad om den startar redan under E3-veckan. Sistnämnda tror jag däremot är långt bort fortfarande, men ytterligare en trailer lär vi i alla fall få se. Denna gång med lite mer mat, samt en maffig cliffhanger. Inxile har också lovat att dyka upp för att visa Wasteland 3, som enligt uppgift biffats till rejält. Därmed lär det vara ett spel som ligger en bit fram i tiden, men som kommer bli ett välkommet tillskott i Xbox-utbudet.

Inför E3 2019: Microsoft
Master Chief dyker garanterat upp på E3 då vi äntligen ska få veta mer om Halo Infinite.

Många är säkerligen nyfikna på vad Microsofts nyköpta (och nygrundade) studios jobbar på, men jag tror fortfarande det är lite för tidigt för detta. Med det sagt lär Obsidian vara med hos Microsoft för att visa upp The Outer Worlds, även om sistnämnda inte är utgivare där. Den enda nya studio jag räknar med att få se något konkret ifrån är Ninja Theory. Hellblade: Senua's Sacrifice är trots allt två år gammalt vid det här laget och att de ska ha ett nytt spel färdigt att släppa inom tre år (som alltså betyder 2020), tycker jag känns ytterst rimligt.

Ett spel som garanterat kommer visas upp (om inte, så misstänker jag strul i utvecklingen) är Battletoads, vilket utannonserades förra året. Det kommer knappast vara ett superpåkostat storspel, och även om utvecklingen inte pågått så länge så misstänker jag att utvecklarna hunnit långt. Sedan har vi såklart Gears Tactics som presenterades E3 2018, vilket är avsett endast för PC. Där tror jag Microsoft tänkt om, och att det även kommer till en Xbox-konsol, vilket ärligt talat är det enda rimliga.

Inför E3 2019: Microsoft
Microsoft utannonserade tre Gears of War-spel förra året, räkna med att få se minst två av dem på E3 2019.

Andra besök på presskonferensen vi kan räkna med, är Rare som har mer att visa till Sea of Thieves. Jag tror dock inte på något nytt Rare-spel av den enkla anledningen att de satsat så hårt på att bygga ut Sea of Thieves att annat lagts på is under tiden. Hur det blir med Forza-serien, återstår att se. Med det sagt tror jag att just Forza kan komma att dyka upp i ett annat sammanhang än en traditionell spelutannonsering.

Bilspel har nämligen länge varit genren som, tillsammans med förstapersonsaction, drivit den grafiska utvecklingen framåt och med Xbox Two runt knuten kan jag inte tänka mig en bättre spelserie för att visa maffig grafik med, än just Forza. Och jag tror faktiskt att det kommer snackas lite om nästa Xbox på mässan. Vi kan nog räkna med lite mer än det Merk Cerny berättade om Playstation 5, men absolut inget fullständigt utannonserande med utseende, handkontroll och liknande. För många kommer det säkert rent av vara höjdpunkten på presskonferensen och rimligen bör just specifik Forza alltså användas för att visa vad vi har att vänta i en maffig trailer.

Inför E3 2019: Microsoft
Forza Motorsport 5 kördes i 1080p och 60 bilder per sekund, och visade vad Xbox One gick för vid lanseringen. Sannolikt får nästa Forza--spel samma roll för Xbox Two.

Ett spel som lite grann hamnar i kategorin "fel för E3" är Minecraft. De som följer spelmässan vill såklart se stekheta nya titlar som är synnerligen grafiktunga. Dit hör definitivt inte Minecraft, som jag ändå tror kommer få en ganska hygglig portion tid på presskonferensen, och då i framför allt Minecraft Earth. Förhoppningsvis stannar Microsoft inte för länge vid detta, utan går vidare mot något annat.

När det gäller indies, brukar det lyftas fram två-tre spel som får lite mer tid än de andra, medan resten visas som en highlight-video, och här tror jag inte E3 2019 blir annorlunda där Ori and the Will of the Wisps lär få mest uppmärksamhet. Möjligen att dessa mindre spel får lite mer tid i år än tidigare. Dilemmat för Microsoft är såklart att de vill ha heta och outannonserade saker att charma konsolköpare med när Xbox Two ska visas på allvar, och de kan helt enkelt inte visa alltför mycket nytt till Xbox One eftersom det då blir mindre kvar till Xbox Two - och det som ändå kommer lär även vara kompatibelt med sistnämnda för en helt annan upplevelse.

Vad blir det för överraskningar då? En av dem tror jag är att Bungie dyker upp hos Microsoft igen. Avtalet med Activision är över och de behöver pengar. Destiny 2 blev ingen dunderhit, men gamla kompanjonerna Microsoft skulle säkert gärna chippa över några miljoner för att få utannonsera Destiny 3 och få lite exklusiva grejer, samt kunna ha ett framträdande fansen skulle älska där Bungie alltså "kommer hem" (som det lär heta). Kort sagt räknar jag alltså med Destiny 3.

Inför E3 2019: Microsoft
Destiny har sedan starten varit en serie förknippad med Sony.

Ett annat storspel jag inte utesluter kan komma att visas upp är Grand Theft Auto VI. Rimligen skulle Microsoft betala hur mycket som helst för marknadsföringsrättigheterna till detta, samt möjligen något exklusivt (och en bundle). Det har inte kommit ett enda nytt Grand Theft Auto på hela denna generation, och faktum är att Grand Theft Auto V släpptes bara två månader innan Playstation 4 och Xbox One lanserades. En inte oansenlig del av de makalösa framgångarna för spelet, beror på att många köper det till både Playstation 3/Xbox 360 samt senare till Playstation 4/Xbox One samt även PC. Det här vet Rockstar och jag kan absolut tänka mig ett scenario där man vill göra samma grej igen - och på kuppen få bada i dollar från Microsoft.

Ytterligare en tredjepartsöverraskning som kan komma att dyka upp, är något från FromSoftware eller Platinum Games. Förstnämnda förknippas framför allt med Sony och har spel som sålt otroligt fint och dyrkas av fansen. Att få ett exklusivt sådant äventyr, vore såklart stort, och jag kan tänka mig att Microsoft gärna skulle slanta upp för något liknande Bloodborne. Det skulle onekligen fylla ett tomrum i deras utbud. Platinum Games vore också en stor överraskning med tanke på Scalebound-fiaskot. Men pengar läker alla sår i affärsvärlden och uttalanden från Platinum Games på senare tid har varit väldigt mycket mer förstående och överslätande mot Microsoft och hela Scalebound-affären. Något jag däremot inte tror på är ryktet att Mistwalker återigen skulle jobba med Microsoft. Tråkigt, för det är få saker jag hoppas mer på än mer Blue Dragon.

Inför E3 2019: Microsoft
Scalebound blev ett rejält fiasko för Microsoft och Xbox One fortsätter ha ett magrare japanskt utbud än konkurrensen.

Killer Instinct är ett annat spel jag tror kan göra comeback på E3. Det första blev en oväntat stor succé och sedan sista säsongen från 2016 har Iron Galaxy bara släppt mediokra Extinction. Vad jobbar de på i övrigt? Jag sätter slantarna på Killer Instinct 2, och att före detta Playstation-höjdaren Adam Boyes dyker upp på scen för att snacka om spelet. Även detta lär vara ett spel anpassat för Xbox Two, när den väl kommer vid ett senare tillfälle.

Jag skulle heller inte förvånas om TV-serien baserad på Halo visas upp under presskonferensen med en första trailer. Den är ju äntligen på gång, och mässan vore ett ypperligt tillfälle att se till att många får vetskap om den. Kanske är det även dags att utannonsera Xbox Game Pass till både PC och Switch, samt att tjänsten dessutom självklart kommer få flera nya tunga titlar varav någon rimligen kommer att släppas direkt. Jag kan tänka mig att det kan handla om tungviktare som Rage 2, Devil May Cry 5, Jump Force eller Metro Exodus.

Till sist lär det vankas ytterligare någon ny studio till Microsofts växande stall av utvecklare. Det har ju flitigt ryktats om både IO Interactive och Relic, och jag skulle faktiskt inte bli förvånad om båda dessa studios bekräftades vara köpta. Att utannonsera två så namnkunniga utvecklare har onekligen en hel del tyngd, och att Hitman blir en PC- och Xbox-exklusiv serie vore stort.

Inför E3 2019: Microsoft
En blivande Microsoft-ikon? Det ryktas faktiskt om det.

Jag har medvetet försökt välja bort tredjepartsspel i artikeln (såsom Cyberpunk 2077 och årets Call of Duty, vilket ju ska visas upp) helt enkelt för att dessa kommer i en egen artikel. De jag tagit med är sådana där jag misstänker att det kan finnas något mer än bara ett spelutannonserande. Självklart kommer säkert halva den garanterat väldigt maffiga presskonferensen utgöras av tredjepartsspel i någon omfattning, men de kommer alltså i en senare artikel.

Så när ser jag Microsofts presskonferens då? Jo, den drar igång klockan 22:00, söndagen den 9 juni. Och självklart kommer du kunna följa det roliga här på Gamereactor, komplett med för-show, analyser och live-rapportering. Kort sagt Sveriges bästa E3-täckning... precis som vanligt.

Vad tror du vi får se från Microsoft på deras presskonferens?



Loading next content