Svenska
Gamereactor
artiklar

Best of: Svenska filmer

Chefredaktör Hegevall har korat vad han anser vara de fem bästa svenska långfilmerna som någonsin gjorts. Håller du med honom?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Best of: Svenska filmer

(5) Scener ur ett äktenskap (1973)
Bergmans intima porträtt av äktenskapet mellan karaktärerna Marianne och Johan är fortfarande samma starka stilstudie i perfekt personregi och fortfarande en lika fängslande resa genom det mänskliga psyket, inte minst tack vare det enastående skådespeleriet signerat Liv Ullman och Erland Josephson. Här dissekerar Bergman själva fundamentet i ett äktenskap, skyr inga av de tyngsta frågorna utan kastar sig snarare huvudstupa in dem vilket bidrar till ett tight och skickligt utfört drama som involverar från första till sista bildrutan.

Best of: Svenska filmer

(4) Mitt liv som hund (1985)
Lasse Hallström har i årtionden regisserat några av de sötsliskigaste Hollywood-filmerna som går att hitta för pengar och det känns nästan verklighetsfrånvänt att han en gång i tiden satte ihop en historia så genuin, uppriktig och innerlig som Mitt liv som hund, som vi här på Gamereactor härmed korar till den fjärde bästa svenska filmen genom alla tider. Det finns känslomässig tyngd här och ett porträtt av Sverige som vi kan vara stolta över, i kombination med suveränt skådespeleri och ett underbart bildspråk.

Detta är en annons:
Best of: Svenska filmer

(3) En kärlekshistoria (1970)
Roy Anderssons stilbildande historia om ung kärlek, om passion, om gränser och om det svenska klassamhället är så pass tidlös och "modern" i hur den behandlar samtliga av dess tunga ämnen - att den minus kläderna lika gärna skulle kunna vara gjord idag. Roys sätt att visa upp känslospektrat när man blir fullständigt bländad av kärlek och lustar, inte minst i kombination med den ungdomliga naivitet som också ryms här - är något som måste applåderas. Om och om igen.

Best of: Svenska filmer

(2) Fanny & Alexander (1988)
Bergmans epos sågs under flertalet år som ett slapp film som skapats av konventioner och formats av pressen från svensk filmindustri att göra nåt mer "lättsmält" men såhär 37 år senare vet vi filmälskare såklart bättre. Vi vet att det snarare handlar om raka motsatsen när vi pratar om historien som kretsar kring syskonen Fanny & Alexander. Det finns så pass väldefinierade karaktärer här att vissa scener nästan förlamar. Det finns ett porträtt av religions makt över familjen och den svenska samtiden som förtrollar och det finns framförallt skådespeleri som i mångt och mycket står sig som något av det bästa som går att finna, oavsett genre - oavsett filmtyp, regissör eller ursprungsland.

Detta är en annons:
Best of: Svenska filmer

(1) Låt den rätte komma in (2008)
Tomas Alfredssons adaption av John Ajvide Lindqvists fantastiska bok står sig inte bara som en av de mest märkvärdigt suggestiva, visuellt slående och tematiskt effektiva filmer vi sett här på Gamereactor (oavsett) genre, det är utan tvekan den främsta film som producerats inom landets gränser och ett mästerverk som torde hyllas klart mer än hur det sett ut sedan premiären för 11 år sedan. Historien om utanförskap som ramas in så otroligt stilfullt i den normstöpta 70-talsmisären i en godtycklig Stockholms-förort är så skickligt berättad och stundtals så gripande att vi här på redaktionen ofta ser om den, i rent studiesyfte (om inte annat).



Loading next content