Svenska
Gamereactor
artiklar

Best of Naughty Dog

Dags för oss på redaktionen att ranka de fem bästa titlarna från utvecklarna bakom mästerverk som Jak & Daxter samt The Last of Us...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Best of Naughty Dog

(5) Uncharted 2: Among Thieves
Uncharted-serien valde att ta sig en milt annorlunda riktning efter sitt tredje spel (och The Last of Us framgång) med en lite mer emotionellt driven ton och drama, men Uncharted 2 fortsätter ändå vara ett av deras bästa spel med sin hängivelse till Indiana Jones-doftande matiné-action. Om vi ska ta vad som kan ha varit Playstation 3:s främsta spektakelskjutare så är det troligen Uncharted 2: Among Thieves med sina minnesvärda stunder och tekniska bravur. Det tog grunden som lämnades efter Drake's Fortune och polerade allt. Striderna var förbättrade med tajta kontroller och omgivningarna var mer varierade än någonsin. Djupa djungler, bortglömda tempel, demolerade städer och snötäckta höjder med spännande scener varvade Nathan Drakes bombastiska resa. Vem minns inte den tekniskt imponerande tågscenen där vi sakta kämpar oss fram längst med vagn efter vagn av tåg som tar oss fram genom asiatiska landskap eller när en obönhörligt aggressiv stridsvagn bestämd förföljer oss genom en liten bergsby med detaljerad förstörelse omkring oss. Det har inte samma emotionella tyngd som Uncharted 4 men det är fortfarande ett pumpande äventyr med humor, karismatiska skurkar och älskvärda stunder som hjälper spelet att hålla sig bland Naughty Dogs bästa.

Best of Naughty Dog

(4) Jak & Daxter
Att snickra ihop den här listan var inte lätt. Naughty Dog kan sin sak och varje spel är ett mästerverk i sin egen rätt. Men sett till vad framför allt senare spel kom med är det svårt att argumentera för en högre plats vad gäller det första Jak & Daxter. Så låt oss hoppa över det och direkt gå på varför detta helcharmiga äventyr finns med. I grunden är det ett plattformsäventyr där samlande, pusslande är det som gäller och även om historien idag är en rätt så generisk; att vår hjälte måste stoppa skurken som vill nyttja dyrbara resurser för egen, egoistisk vinning, var inte det något som bekom (eller bekommer) oss. Karisman mellan Jak och hans kompanjon Daxter var fantastisk. Känslan och omtanken som gått in i vad som känns som varje pixel, utmaningen, boss-fighterna och (som med alla spel som involverar dolda samlingsföremål) den där påfrestande känslan av inte hitta den sista biten. Sist men inte minst lyckades spelet med konsten att blanda lugnare moment med intensivare passager och vi som spelare kände oss sällan uttråkade eller halvt sövda av den monotona framfarten. Vi pratar mycket grunder här och grunden som lades här var en i hästväg. Sen kunde vi inte låta bli att imponeras bortom alla möjliga rimligheters gränser av spelets tekniska sida. Grafiken, redan då, var i maskinens övre skikt och Naughty Dog visade redan där att de verkligen kunde optimera för Playstation. Ta det satt i relation till de otroligt korta laddningstiderna och du har en minst sagt snygg produkt. Vilket gynnar dess placering här.

Detta är en annons:
Best of Naughty Dog

(3) Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back
Naughty Dog har levererat några av de mest ikoniska Playstation-maskotarna under åren och på 90-talet, den gyllene grå lådans imperie, var det en självklarhet att Crash skulle vara upptapetserad i alla spelbutiker på största möjliga fason. Originalspelet var genialt men frustrerande på ett sätt som saknade motstycke på sin tid och därför tycker vi att det enklare men samtidigt charmigare och lekfullare Crash Bandicoot 2 är ett genuint bättre spel. I Cortex Strikes Back hittade Naughty Dog en enhetlig design för Crash-karaktärerna vilket alla uppföljare sedan har utgått ifrån och det var sjuhelvetes trevligt att bränna omkring på motordrivna surfingbrädor, rida på lillbjörnen Polar medan hungriga späckhuggare hoppade upp från isvakarna, och självklart bli jagad av både stenbumlingar och en jättebamsig grizzly. Fordonkonceptet togs till sin spets i Crash 3, men vi föredrar fortfarande den andra delen då plattformandet var ofantligt välgjort, likaså de olika bossarna som vi därefter har lärt känna riktigt bra, och kommer lära känna ännu bättre när Crash Team Racing-remaken släpps den 21 juni i år. Brandugla punggrävlingar kommer aldrig att glömmas bort, inte heller för de yngsta spelarna tack vare Vicarious Visions och Beenox som låter legenden leva vidare i dagens konsolgeneration.

(2) Uncharted 4: A Thief's End
Monsterstudion Naughty Dogs sista spel i den hyllade äventyrsserien där vi som spelare fick följa med Nathan Drake på oförglömliga äventyr. Vid det här laget kändes inte spelet lika styrt som det varit förut. Visst är fokuset fortfarande på berättandet, men i Uncharted 4 fick vi ratta runt en jeep tillsammans med vår gamle vän Sully och brorsan Sam i leriga djungelmiljöer och utforska diverse torn i jakt på ett specifikt. De som inte var målet bjöd dock på andra saker såsom samlingsobjekt och sådana saker. Det kändes fräscht. Och då ska vi inte ens prata om spelets vackra fasad. Uncharted 4 är än idag, nästan tre år senare, ett av de vackraste spelen som finns ute på marknaden. Uncharted 4 var allt de tidigare spelen var, dock dubbelt så mycket av allt det goda. Det var dubbelt så snyggt, dubbelt så stort, och dubbelt så härligt kaotiskt och explosivt. Naughty Dog har visserligen gjort otroligt många fina spel, men det råder ingen diskussion om att Uncharted 4 hör till toppen i Naughty Dogs repertoar.

Detta är en annons:

(1) The Last of Us
Vi har ju tjatat om detta en hel del nu, inte minst på slutet när vi korat diverse spel i diverse olika sammanhang. Och för det borde vi väl egentligen be om ursäkt, tjat är aldrig roligt. Men samtidigt är det ju välförtjänt tjat om det vi på Gamereactor anser vara ett av de absolut bästa spelen som någonsin skapats, oavsett kategori. För The Last of Us vågade ta steget ut på djupt vatten rent tematiskt och chansade rätt rejält när det gäller att berätta en dystert mörk och mogen historia som grep tag via ett ordentligt strypgrepp och sedan aldrig släppte taget förrän eftertexterna rullat förbi på skärmen. Naughty Dog har såklart spottat ur sig massor av ordentligt bra spel (vilket denna lista givetvis är ett ytterst tydligt exempel på) men inget når den nivån som Joel & Ellie befinner sig på.



Loading next content