Svenska
Gamereactor
artiklar

Best of Pokémon

Vi korar vidare och den här gången har turen kommit till Nintendos knallgula ficksork. Vilka är de fem bästa Pokémon-spelen?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Best of Pokémon

(5) Pokémon Let's Go
2018 / Nintendo Switch
Det har gjort ont i många spelarhjärtan när våra favoritspelserier aldrig har realiserats till stationära konsoler. Pokémonrollspelen var en av dem, tyranniskt exklusiva till Nintendos bakfickekonsoler. Hybridkonsolen, 'ta med dig på huspartyt'-maskinen, den älskade och formidabla Nintendo Switch satte stopp på exklusiviteten och möjliggjorde att alla underbara Nintendo-lir på horisonten skulle kunna avnjutas från vardagsrummets rispuff, med en riktig handkontroll i näven. Vi var många som tvivlande på Let's Go när faktumet att vi inte skulle kunna slåss mot vilda fickmonster och istället utnyttja den lite ifrågasatta spelbarheten från mobilspelet Pokémon Go. Vi hade fel. Så orimligt jäkla fel. Att inte behöva möta trettio Zubats i rad på väg från Pewter City var helt underbart och Gamefrek lyckades med ett helt nytt erfarenhetspoängsystem faktiskt motivera oss att fånga dem alla som hela Pokémon-imperiet alltid har myntat som uttryck.

Det gjorde heller inget om vi träffade på en överdimensionerad Chansey som vi redan hade fångat flera gånger innan, för hela vårat lag av fick en generös dos av erfarenhetspoäng om vi lyckades trycka in monstret i en liten boll. Allt som var tråkigt blev roligt. Allt som var roligt blev bättre. Kraften från Switch och det förbättrade 3D-perspektivet gav ett helt nytt djup till Kanto som spelvärld och när gymarenorna i vissa fall var befolkade av nyfikna åskådare fick vi magnifik känsla i kroppen som övertygade, på ett helt annat sätt än vad som var möjligt tidigare, att vi mycket riktigt var fullflådiga Pokémonmästare. Shield & Sword kommer bygga vidare på imperiet ännu mer med en förhoppningsvis öppnare värld, och om kanske fem års tid räknar vi med att den semi-legendariska Dragonite kommer gömma sig på det enormt stora berget i horisonten, i en spelvärld som imponerar på samma sätt som Skyrim en gång gjorde.

Best of Pokémon
Detta är en annons:

(4) Pokémon Stadium 2
2001 / Nintendo 64
När Pokémon Stadium släppes till Nintendo 64 under 2000 blev det snabbt en succé. Du kunde helt plötsligt se dina Game Boy-monster från Blue, Red och Yellow i 3D på din tv och till och med föra över alla du fångat till 64-konsolen genom "Transfer Pak" som följde med spelet. Det var ju hur stort som helst! Spelmekaniken var dessutom en fröjd och minispelen underhållande. Nintendo såg så klart hur populärt spelet var och valde att direkt kassera in genom att året efter släppa Pokémon Stadium 2. Nu kunde du istället för 151 Pokémon använda 251 då denna version också inkluderade den andra generationen med Game Boy Color-spelen Silver, Gold och Crystal. Spelet hade ingen story att följa som i de handhållna spelen, men ingen brydde sig om det när vi kunde använda vår Mewtwo att slåss mot vår kompis Lugia, i 3D, på tv:n. Eller varför inte Pichu mot Pikachu? Tidigare hade vi behövt linka ihop våra handhållna Game Boys med en kabel och slåss mot varandra på det sättet, på en liten skärm. Alla Pokémon-fans var nog i extas över att se hur verkliga deras monster helt plötsligt var. Hade du en vän att spela med (eller upp till fyra spelare) ingick också, precis som i det första spelet, minispel. Det fanns totalt tolv stycken Pokémon-inspirerade minispel där du i vissa kunde använda monster du fångat på din Game Boy. Däribland fanns ett Pong-inspirerat Mr. Mime-spel, ett Donphan-race och ett Pokémon-quiz. Detta gav timmar av kul om du hade vänner att spela med. Men singelspelare hade också timtals av strider att underhålla sig med i spelets välgjorda cuper.

Best of Pokémon

(3) Pokémon Pearl/Diamond
2007 / Nintendo DS
När lystern från Gamefreaks eldröda rubiner och blåskimrande safirer började blekna i slutet av Gameboy Advance-eran så anslöt diamanterna och pärlorna från den fjärde Pokémon-generationen och gav serien välbehövligt liv. För detta var första gången som följetongen lämnade sina Gameboy-rötter för att inta Nintendos nya DS-konsol, och båda titlarna var dessutom inte sena med att utnyttja den extra kraften och de nya funktionera som fanns inuti den populära tingesten. Miljöerna fick exempelvis mer 3D-inspirerade inslag, touch-skärmen gjorde strider och meny-navigering till ett rent nöje samt att flera blivande fan-favoriter som Lucario, Garchomp och Toxicroak adderades till den redan knökfulla fickmonster-familjen. Med Diamond/Peal skulle även Nintendo på allvar fokusera på de uppkopplade möjligheterna som funnits i seriens potential-bank sedan debuten 1996, och även om det fortfarande fanns en del störande hinder - som det överbeskyddande friendcode-systemet så var detta första gången som tränare på allvar kunde möta varandra online och byta Pokémon med varandra via ett ebay-inspirerat auktionssystem. Det må visserligen ha funnits ett par spel som både kom innan och efter Pokémon Diamond/Pearl som gjorde konceptet bättre, men i slutändan finns det ändå extremt få titlar som bjöd på så pass mycket nytt och välbehövligt blod som DS-duon lyckades leverera under 2007.

Best of Pokémon
Detta är en annons:

(2) Pokémon Blue/Red/Yellow
1999/2000 / Gameboy
Det fanns en tid då vi satt ute på skolgården och spela på svartvita Gameboy-skärmar som drevs av fyra trippel A-batterier. Om du är en av våra yngre läsare kan det låta lite smått sinnessjukt och ja, lyckligtvis har det allra mesta utvecklats till det bättre. Men det är samtidigt svårt att inte bli nostalgisk när vi sammanställer denna lista och det är fullkomligt omöjligt att placera de första upplagorna av Pokémonspelen, som var startskottet på världens fickmonsterfeber, lägre än tvåa. Kanto kändes fantastiskt stort, proppat med de några av de mest ikoniska krabater, och runt varje hörn vankades nya utmaningar i from av Team Rocket eller ett utmanande gym. För även om tränarlivet på denna tid var lättare då vi endast behövde 151 Pokémon för att färdigställa vårt Pokédex, var utmaningen det högsta vi kan erinra oss om i ett Pokémon-äventyr. Hur skönt var det inte att tvåla dit den notoriska rivalen efter att ha besegrat elit fyra? Lyckligtvis fanns spelens kanske mest ikoniska "Pokémon", MissingNo, tillgänglig som gjorde det snabbt och enkelt att "levla" våra små fickmonster istället för att slitsamt knega experience-points. Alla Pokémonrollspel bygger vidare på exakt samma koncept som det första och det är enkelt att förstå hur det kommit att bli så. Varför förändra något som fungerar så otroligt väl? Det var helt enkelt så pass bra att Game Freak inte vågat kasta om mycket i spelserien än idag och därför har mer eller minder alla deras rollspelsäventyr hållit mycket hög klass.

Best of Pokémon

(1) Pokémon Heart Gold/Soul Silver
2010 / Nintendo DS
Det är enligt oss endast en gång som Game Freak lyckades överträffa den första generationen, och det var med sitt andra försök. Gen 2 var både större, djupare och mer ambitiöst än Gen 1 och lyckades med detta genom att bokstavligen bjuda oss på allt som fanns i blå, röd och gul utöver den nya fantastiska välden Jhoto. Men varför inte originalversionerna? Visst kanske den klassiska 16 bitars grafiken och musiken faller en mer i smaken, men låt oss undvika att glorifiera den gamla goda tiden och ta av nostalgifiltret för en sekund. Eftersom nio år efter Guld och Silver lanserades kom remaken som adderade allt som hade utvecklats i serien sen den tredje generationen för det bättre. De små djuren har nu istället "individual values", karaktärsdrag som förbättrar vissa stats av Pokémon mer än andra, samt att attacker inte längre kategoriserades som specialattack eller fysisk attack baserat på typ, utan istället på om handlingen kräver fysisk kontakt. Dessa var inga triviala förändringar utan bidrog till att balansera och nyansera Pokémon så väl som strider. Som grädde på moset slängde de in en massa nya attacker och tonvis av färska föremål fanns nu tillgängliga. Två regioner, 251 Pokémon som alla var bättre designade och sexton (16!) gymbadges att samla. Och när du väl beseglat alla gymledare samt elit fyra bjuder Pokémon Heart Gold/Soul Silver på seriens bästa end-game. Här finns mängder av legendariska Pokémon att fånga, minispel att spela, och dagliga events att delta i för att kunna hitta unika Pokémon och föremål. Det fanns helt enkelt tillräckligt mycket för att hålla en kvar mycket, mycket länge och det lär nog behövas en revolutionerade ommodellering av Pokémonkonceptet om Game Freak vill kunna toppa denna pärla.



Loading next content