Svenska
Gamereactor
artiklar

Best of Sonic

Vi fortsätter vår artikelserie där vi på redaktionen korar de fem bästa titlarna i en rad stora, älskade spelserier. Nu har turen kommit till världens snabbaste och bästa igelkott...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Best of Sonic

(5) Sonic the Hedgehog 3
1994 / Mega Drive
Sonic gick verkligen från klarhet till klarhet där under Mega Drive-tiden. Det första spelet rockade, det andra var ännu bättre och det tredje kändes som en naturlig förlängning. Det är svårt att glömma när Super Sonic tokrusar fram över Angle Island för att kort därpå få alla hårt samlade stenar stulna av Knuckles. Sega lyckades plocka alla delar som vi älskade från de två första spelen och pula in dem i trean och få det att kännas som ett sista framträdande. Det var snabbt, lekfullt, proppat med roliga bossar och utmanande banor. Det är helt omöjligt att glömma bort akt två på första banan när allt brinner och vi bokstavligen ser hettan sprida sig över hela skärmen. Att det dessutom kom ett tilläggspaket med Knuckles (och extra tillhörande kassett) och vi äntligen fick spela som seriens coolaste igelkott gjorde att Sonic the Hedgehog 3 står sig som en ordentlig klassiker som vi aldrig någonsin kommer att glömma.

Best of Sonic

(4) Sonic CD
1993 / Mega-CD
För 26 år sedan var några på redaktionen inte ens döpta, knappt födda i vissa fall, så det fanns inte några hinder för de mer livserfarna att plocka upp Sonic CD till diskussionen om det var värdigt att kallas ett av de bästa Sonic-liren som någonsin har gjorts. Tidsresande introducerades här till spelserien där den ikoniska Sega-maskoten (vars design vi har ett och annat att säga till om i den kommande Sonic-filmen) kunde resa både fram och tillbaka i tiden för att krascha Dr. Robotniks överjävliga planer och dessutom rädda livet på pangbruttan Amy Rose. Just tidsresandet gav ett ytterligare djup till liret och tillsammans med ett hejdundrande soundtrack var samtliga (som hade åldern inne) överens om att fjärdeplatsen var spikad - redan innan det obligatoriska redaktionsbråket i granna brottartrikåer tog vid. Idag behöver du inte ens någon Mega Drive och tillbehöret Mega CD för att avnjuta titeln, det går nämligen fint att tanka hem Sonic CD till både din telefon och din Xbox. Playstation-användare får dock avvakta tills Playstation Now har lanserats i Sverige - men denna retropärla är definitivt värd sin väntan.

Detta är en annons:
Best of Sonic

(3) Sonic Mania
2017 / PC, PS4, Switch, Xbox One
Vi ska inte hymla med att vi hade gett upp om att återse Sonic. Ni vet den där laserblå, långdistanslöparen som ägde hela 16 bits-eran och gick om Musse Pigg i popularitet. Han får aldrig blandas ihop med den tredimensionella tölpen som hänger med spelvärldens överlägset sämsta sidekicks (tänk er ett tiotal olika Poochie the Dog - kort sagt en mardröm) och begagnar sig av usla gimmicks som att förvandla sig till en varulvsigelkott. Men så kom det. Sonic Mania. Sega lät äntligen andra än klåparna på Sonic Team göra ett Sonic-spel och gav ansvaret till Christian Whitehead som via moddar till Mega Drive-spelen visat att han fattat exakt vad som gjorde Sonic så bra. Och med Whitehead vid spakarna fick vi för första gången på 23 år återse honom - Sonic the Hedgehog. Den coole rackaren, inte den sorgliga ursäkten till igelkott.

Här trängdes en rejäl portion fanservice via remixade versioner av bland annat ultraklassiska Green Hill Zone, men även helt nya komplett med makalösa underhållande bossfighter. Vi satt som trollbundna och spelade om och om igen. Det kändes som att förflyttas tillbaka till en era då Salt-N-Pepa och MC Hammer dominerade topplistorna, medan Ghostbusters II och Back to the Future Part III gick att avnjuta på bio. Nostalgi brukar få oss att minnas saker bättre än de faktiskt var, men Sonic Mania var ett livs levande kvitto på den magi kotten besatt under Mega Drive-eran och fick oss att minnas hur det var att spela dessa makalösa spel för första gången. Stort tack för den här åkturen Sega, håll gärna Sonic Team borta från Sonic även i framtiden tack.

Best of Sonic
Detta är en annons:

(2) Sonic the Hedgehog
1991 / Mega Drive
Nintendo hade ju Mario, såklart. Som i mångt och mycket regerade plattformsgenren med järnhand på den här tiden. Eller ja, med en mjuk pixelnäve instoppad i en klarröd bomullsvante, men ändå. Sega var desperata efter att ha försökt trumfa Miyamotos korpulenta rörpulare med både Wonder Boy och Alex Kidd och vände sig till en ung Yuji Naka som mekade ihop ett spel som inte bara skulle definiera Sega som spelutvecklare och spelutgivare, men även skulle ställa hela genren på huvudet. Sonic the Hedgehog var fantastiskt snyggt. Nyskapande sett till speltempot och Sonic förmågor. Ilsnabbt. Färgstarkt. Detaljerat. Det innehöll även briljant musik, strålande variation och massor av utmaning och i slutändan är det ett av 90-talets överlägset viktigaste titlar, oavsett genre.

Best of Sonic

(1) Sonic the Hedgehog 2
1992 / Mega Drive
Redan Sonic the Hedgehog var ett snudd på perfekt spel som visade att det här med att vara ilsnabb även kunde omsättas i ren och skär spelglädje. Men spelmässigt hade Sega fortfarande inte fått till den perfekta spelbarheten för Sonic, och det blev istället i Sonic the Hedgehog 2 vi fick detta. Det kom bara året efter originalet och var ett av de första spelen som fick en världspremiär, vilket var den 21 november på vad som kallades Sonic 2's day. Redan från menyerna noterade vi nyheterna där Sonic nu fått en vän, en bra sådan till skillnad från det tveksamma sällskap han hamnade med tidigare. Ikonen Miles "Tailes" Prower var född och utöver en riktigt bra kampanj, hade Sega nu även lassat på med multiplayer. Även om det var svårt för spelare två att hänga med i Sonics svängar, gjorde det plattformsäventyren betydligt roligare eftersom de kunde avnjutas med en vän. Det fanns även ett renodlat tävlingsläge och framför allt hade Sonic nu fått ett nytt move. Han kunde rolla ihop sig till en boll och skjuta iväg sig själv, något som öppnade för betydligt bättre och mer varierad bandesign. Sonic the Hedgehog 2 blev en makalös framgång och är inte bara det bästa Sonic-spelet av dem alla, utan även det bästa Sega-spelet och faktiskt även ett av de bästa spelen som någonsin gjorts, alla kategorier.

Tidigare artiklar i serien:
Best of Halo
Best of Call of Duty
Best of Resident Evil



Loading next content