Svenska
Gamereactor
artiklar

Best of Resident Evil

Efter att ha korat Halo-spel samt rangordnat Activisions krigsepos är det dags för Capcoms skräcksalvor att ställa sig på led...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Best of Resident Evil

(5) Resident Evil 7: Biohazard
2017 / PC, Playstation 4, Xbox One
Resident Evil 7: Biohazard är med på listan Resident Evil-seriens fem bästa försök att skrämma livet ur oss av en enkel anledning; ren och skär skräck. Kapitel sju lämnade Leon S. Kennedy och Umbrella-organisationen i labbet och fokuserade istället på en mer personlig, mörk sida av Lousianna - godset tillhörande familjen Baker. Historien som berättades kretsade kring Ethan Winter och de hemskheter han utsattes för i jakt på sin döda frus mystiska återkomst. Nog för att historien höll oss som i ett järngrepp, men det var atmosfären och upplägget som tog hem alltihop. Efter att serien, vad gäller skräckbitarna, legat på dekis sedan i princip Resident Evil 5 kom här delen vi alla väntat på. Inte sedan seriens fram till nyligen absoluta topp, Resident Evil 4, hade psykologiskt våld, groteskt styckande och kusligt atmosfärisk tystnad krupit så långt in i vår märg som under sjuan. Även om vi spelade med eller utan VR (vilket bara gjorde allt ännu värre och mer påtagligt) så var sjuan det spel som på riktigt gick tillbaka till den skräckinjagande, obehagliga, rått ocensurerade och absolut barnförbjudna presentation som från början definierade cementerade serien som den bästa i skräckgenren.

Best of Resident Evil

(4) Resident Evil - Code: Veronica
2000 / Dreamcast
Sega rivstartade den sjätte konsolgenerationen med Dreamcast år 1998 efter att ha fått obeskrivligt mycket stryk med Sega Saturn. Dreamcast var ett av de här massiva kliven rent grafiskt från en konsolgeneration till en annan som vi väldigt sällan får uppleva nuförtiden och Capcom hade varit lojala Saturn-supporters tack vare att deras tvådimensionella spel fungerade bättre där än till Playstation. När Dreamcast släpptes var de därför en av de tredjepartsutvecklare som satsade hårdast på formatet, och knappt ett och ett halvt år efter att Dreamcast släppts i Japan lanserade de därför den första delen i serien som inte kom till en Playstation-konsol och tillika första äventyret som var helt tredimensionellt (nej, vi räknar inte ljuspistolspelet Resident Evil Survivor). Borta var de fasta kameravinklarna och plötsligt kunde skräcken implementeras på helt nya sätt - något Capcom nyttjade fullt ut.

Detta är en annons:

Att Resident Evil - Code: Veronica var så vansinnigt bra får tillskrivas det faktum att det egentligen var tänkt att bli Resident Evil 3, där Resident Evil 3 var den egentliga spinoffen. Nu blev det inte så och det lite bortglömda spelet brukar ofta liksom glömmas bort när det snackas om Resident Evil. Dels för att det som sagt är onumrerat, men dels även för att det släpptes till den kommersiella floppen Dreamcast. När spelet senare kom till bland annat Playstation 2 och Gamecube (och senare till Playstation 3 och Xbox 360) var det liksom redan för sent och äventyret kändes gammalt. Låt dig inte luras, säger vi. Får du chansen att spela igenom denna ljuvliga pärla, så gör det. Resident Evil - Code: Veronica erbjöd allt vi älskar med serien såsom isande skräck, coola huvudpersoner och minnesvärda möten med fiender. Detta är en sann pärla som senare bidrog till att forma Resident Evil 4.

Best of Resident Evil

(3) Resident Evil (Remake)
2002 / Gamecube
I en värld full med remakes, HD-uppdateringar, nyinspelningar och omtolkningar är det oftast originalen håller kärast. Det är ju där allting tar sin början, och även om saker och ting inte åldras så bra så kan man utvinna rejält mycket glädje ur nostalgi. Och när vi snackar om det allra första Resident Evil-spelet från 1996 får vi inte glömma att det mer eller mindre skapade survival horror-genren. Men nu råkar det faktiskt vara som så att den remake vi fick av spelet år 2002 är ett praktexempel på hur man designar en bra nyversion. I grund och botten är Resident Evil till Gamecube samma spel som originalet till Playstation. Här finns tankstyrningen, de statiska kameravinklar, samma karaktärer och story, samt det klassiska survival horror-gameplayet. Men när seriens urfader Shinji Mikami återvände till regissörsstolen lyckades Capcom återskapa exakt allt som gjorde förlagan så bra, samtidigt som upplevelsen togs till helt nya höjder. De platta miljöerna från originalet byttes ut mot en av spelvärldens absolut mest atmosfäriska spelvärldar - och för att inte tala om att de nya fienderna. Både crimson heads och den tragiska bossfiguren Lisa Trevor hör till seriens mest skräckinjagande monster. Och det där ostiga röstskådespelet från 1996? Utbytt mot dialog som faktiskt berättar en intressant story, såklart. Att det endast skiljer spelen sex år (eller en konsolgeneration) känns tokigt. Till denna dag är Resident Evil-remaken (och dess HD-uppdatering) det bästa spelet på marknaden för de vill som ta del av den klassiska Resident Evil-upplevelsen, och trots att spelet nu har 17 år på nacken återvänder vi mer än gärna till Spencer-herrgårdens kusliga korridorer tills Capcom gör en tredje version.

Best of Resident Evil
Detta är en annons:

(2) Resident Evil 2 (Remake)
Det är svårt att återuppliva en klassiker på ett rättvist sätt som samtidigt känns värt besväret, men det är något Capcom lyckats med här och detta med råge. Resident Evil 2 och hemskheterna i Racoon City har här restaurerats och moderniserats med tajta kontroller och förstklassig presentation. Leon och Claire har lärt sig röra på fötterna medan de siktar och kameran följer lydigt med oss till skillnad från originalet; men trots dessa brister på "tankkontroller" så bibehålls fortfarande utmaningen, klaustrofobin och skräcken precis som tidigare. Omgivningarna är smart designade, ammunitionen tryter det ofta om och dödligheten är hög medan vi försöker lösa de pussel vi har framför oss och manövrera runt de fortsatt hungrande odöda som kommer i vår väg. Resident Evil 2 Remake är ett praktexempel på hur spel inom överlevnadsgenren fortfarande kan leva och frodas hälsosamt utan att smyga sig för nära ren action som flera tidigare spel i serien råkat göra. Spänningen är konstant på topp medan Leon eller Claire sakta men säkert utforskar de miljöer vi råkar snubbla över och det är alltid ett aktivt val om vi ska spendera våra surt förvärvade kulor på de vandrande kadavren nu eller spara till vad som kanske väntar runt hörnet. Perfekt balanserad riskbedömning, fantastisk ljuddesign och teknisk bravur höjer det här spelet till inte bara bland det bästa serien har att erbjuda, men också det bästa i sin genre. Capcom har haft några tuffa år bakom sig men verkar nu vara tillbaka i sitt essä och vi ser fram emot vad mer serien har att erbjuda efter detta.

Best of Resident Evil

(1) Resident Evil 4
2004 / Gamecube, Playstation 2
Ingen herrgård. Inga traditionella zombies. Inget Umbrella. Ingen Chris Redfield... På förhand var det flera av oss som såg på Resident Evil 4 med ett minst sagt skeptiskt öga. Men ja, det var ju som vi alla vet vid det här laget minst sagt onödigt, för detta är inte bara denna fantastiska följetongs solklara toppnotering, det är även det kanske bästa spelet som skräckgenren har att erbjuda. Leon S Kennedy hade tagit en kort paus från att panga levande döda mellan ögonen i Raccoon City för att försöka ta reda på vem som kidnappat presidentens dotter Ashley Graham. Hans resa för honom till en ospecificerad del av södra Spanien där en mordisk helveteskult norpat bruttan och spärrat in henne i ett skjul. Vägen dit är dock minst sagt bråkig då denna kult består av tusentalet besatta dödsbönder som med något slags rabiesvansinne gör allt för att käka upp vår stackars poliskonstapel. Resident Evil 4 nyskapade inom ramarna för vad spelserien alltid stått för och bjöd på det ena extremt minnesvärda momentet efter det andra. I slutändan handlar det om ett tidlöst mästerverk som vi här på Gamereactor för evigt kommer att favorisera.

Hur ser din topplista ut?



Loading next content