Svenska
Gamereactor
artiklar

De 10 bästa spelen till Playstation 4

Playstation 4 fyllde precis fem år och det firade vi ju (som du vet) med en hyllningsartikel. Vi har även passat på att kora det vi anser vara de tio bästa spelen till konsolen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
De 10 bästa spelen till Playstation 4

(10) Doom 2016
Doom 2016 är stundtals bättre än vad det har all rätt att vara. Efter många år i ett metaforiskt utvecklingshelvete så slog detta spel ner som en bomb där vi spelare vi ta oss an ett bokstavligt sådant. Det var en klassisk förstapersonsupplevelse i en modern skrud som imponerade både på konsol och upphottad PC. Ett actionspel med fokus på rörelse och aggressivitet där vi konstant rör oss framåt mot hotet och dansar mellan eldbollar och demoner när Doom Slayer jagar belsebubs lakejer bland blodstänkta korridorer på Mars och mystiska tempel. Fantastisk grafik, tajta kontroller och brutala strider förenas med Mick Gordons pumpande soundtrack; allt detta i silkeslena 60 bilder per sekund. Med en uppsjö av moderna förstapersonskjutare är det i slutändan Doom som lyckas slå sig in bland de bästa denna generationen med sitt öga för tekniskt kunnande, väldesignade strider och enkla men fullt funktionella vapenutbud. Rip and tear!

De 10 bästa spelen till Playstation 4

(09) Persona 5
En gång i tiden förknippade vi Playstation-varumärket med mästerliga och exklusiva rollspel från Japan, men idag ser det lite annorlunda ut. Nu för tiden släpps de flesta spelen till fler format, men en serie är fortfarande Sony trogen. Atlus och deras Persona-spel tar oss med storm varje gång, och fjolårets Persona 5 är faktiskt denna konsolgenerations bästa rollspel. De dryga 100 timmarna vi får spendera med studenterna på Shujin Academy bara flyger iväg, tack vare en grupp älskvärda karaktärer och ett välskrivet manus om förtryckta ungdomar och deras revolt mot de vuxna. Omgångsbaserade strider som allt för ofta reduceras till tröttsam och monoton utfyllnad blir här till smarta pussel, och Atlus tolkning av Tokyo är atmosfärisk och fylld med liv och sidoaktiviteter. Persona 5 är dessutom ett av de mest stilfulla spelen i mannanminne, som är lika trevligt att titta på som att spela själv. Ett måste för rollspelsälskare helt enkelt.

Detta är en annons:
De 10 bästa spelen till Playstation 4

(08) Horizon: Zero Dawn
Det fanns gamers som gnällde på att Killzone-studion Guerrilla Games ultraambitiösa sandlåde-värld påminde för mycket om Assassin's Creed, rent strukturellt. Det fanns även de som kallade karaktärerna i Horizon för opersonliga och bleka men inget av dessa klagomål kunde vi på Gamereactor hålla med om. Istället var den den makalösa atmosfären, fenomenala grafiken och den spännande storyn med flertalet riktigt välskrivna manér och teman som förtrollade oss.

De 10 bästa spelen till Playstation 4

(07) Bloodborne
Vad får du om du blandar gammal, hederlig gotisk skräck med Lovecraft-inspirerade varelser och diverse åbäken? Jo, Bloodborne. Ett spel som för många definierar denna spelgeneration med sin otroligt atmosfäriska spelvärld fullproppad med monster att spöa på med din köttyxa - eller varför inte med ditt enorma gravstensformade svärd? Det var en mardrömslik resa att försöka ta sig igenom Bloodborne första gången, och vem svor sig inte hes efter att dött femtio gånger på spelets tredje boss "Blood starved beast"? Men sedan föll bitarna på plats. Du lär dig att spela mer offensivt jämfört med Dark Souls-spelen. Du lär dig att du tjänar på att ta risker. Vi är alla rysligt sugna på vad FromSoftware ska göra med Sekiro: Shadows Die Twice, men en sak är säker. Det kommer vara rysligt svårt för den japanska spelutvecklaren att leva upp till arvet efter Bloodborne. Ett spel som sömlöst blandar gotisk skräck med vansinnigt hektiska strider på Yarnhams månbelysta kullerstensgator.

Detta är en annons:
De 10 bästa spelen till Playstation 4

(06) Uncharted 4: A Thief's End
Det brukar vara tal om två olika typer av farväl i spelvärlden. Antingen mjölkas produkten ur så brutalt att vi konsumenter bara får nog (vi tittar på dig Guitar Hero), eller så får vi ett värdigt, blankpolerat och dyrproducerat hejdå. Naughty Dog valde rätt och avslutade Nathan Drakes konsolturné med bravur, och framförallt lyckades de knåpa ihop spelvärldens hittills snyggaste lera. När Tom Cruise- och Harrison Ford-hybriden Nathan Drake är ute och kör Jeep på Madagaskars vida vildslätter är blötsölet nere på backen som från en annan värld. Det är rentav magiskt. Naughty Dog är mästare på detaljarbete vilket inte bara märks när vi glor ned i backen utan framförallt när man stirrar Nathan eller Sully rakt i plytet. De huvudmonterade kamerorna som studion använde sig av pressade fram en rekorderlig realism och fantastiskt känslospel från de olika karaktärerna som just då var det bästa vi sett. Vi har Naughty Dog att tacka för många vackra spelupplevelser och nya spelserier, och med Uncharted 4 inräknat har vi även ett adjö av absolut världsklass.

De 10 bästa spelen till Playstation 4

(05) The Witcher 3: Wild Hunt
Även om det fanns gott om saker att uppskatta med Geralts två första spel från utvecklarna CD Project Red så är det svårt att förneka att det är med The Witcher 3 serien verkligen får sträcka på ryggen. Seriens signum med klassiska sagor med en sarkastisk, bitterljuv twist blandat med älskvärda karaktärer och en rik värld är som starkast här. Geralts resa genom land och lika är både vacker och storslagen, men samtidigt ödmjuk och välskriven där även de minsta av sidouppdrag tar sig tid att bygga lite personlighet och kontext till det vi gör. Det är också ett rollspel som låter oss utforska, dofta på blommorna (innan vi gör trolldryck av dessa) och arbeta med att förbättra vår Geralt och vår utrustning. Lägg även till två fenomenala expansioner så är det inte svårt att se hur The Witcher 3 lyckas vara ett av de bästa spelen i sin genre denna generationen.

De 10 bästa spelen till Playstation 4

(04) Red Dead Redemption 2
Redan från det att Arthur Morgan och hans gäng kämpade sig genom fram snön med kvinnor, barn och skottskadade stod det klart att det här skulle bli något alldeles utöver det vanliga. Trots att vi hela tiden höll i handkontrollen och faktiskt spelade allting, kändes det samtidigt som att ha blivit inslungad i en ovanligt välskriven spagetti-western av klassiskt snitt. Alla vi mötte hade unika och välskrivna personligheter, beslut som fattades fick oväntade konsekvenser längre fram, eldstriderna kändes tyngre än det mest och storyn var ofattbart tung och vuxen på ett sätt som vi helt enkelt sällan ser i spelvärlden. Rockstar hade kort och gott skapat ett mästerverk utöver det vanliga med produktionsvärden vi helt enkelt aldrig lär se maken till innan just Rockstar är tillbaka igen med sitt nästkommande spel. Där är dags att sluta prata om gamla Clintan-rullar när vi talar om western, för det finns idag inget som definierar denna mytomspunna era bättre än Red Dead Redemption 2.

De 10 bästa spelen till Playstation 4

(03) Grand Theft Auto V
Om det inte hade varit för att Sonys två egna mästerverk på plats ett respektive två hade existerat hade vi gladeligen placerat Rockstars episka femma på tronen här, för det är verkligen precis så briljant. Med GTA V visade bröderna Houser att de var flera år före all tänkbar konkurrens när de verkligen lekte med konceptet "spatiala spelmoment" där spelvärlden levde, andades och "fungerade" likt ett slutet, levande ekosystem oavsett var vi som spelare var, och gjorde. Den känslan tillsammans med den perfekt skrivna satir som manuset i GTA V baseras på gör detta till ett actionmästerverk proppat av atmosfär, dynamik, variation och humor.

De 10 bästa spelen till Playstation 4

(02) God of War
Att Kratos skulle komma tillbaka i den form han gjorde var det nog inte många som räknade med när vi från början fick höra att ett nytt spel var på gång. Men tillbaka kom han, med råge. God of War till Playstation 4 bevisade att det går utmärkt att återvända till en spelserie med koncept som hade känts gammalt 2018 genom att ändra några grundpelare och samtidigt behålla kärnan. Kratos resa genom fornnordisk mytologi bjuder på svindlande grafik, arg och skäggig gubbe och en personlig resa om faderskap som ständigt imponerar. Sonys Santa Monica-studio lyckades även med bedriften att göra God of War otroligt imponerande rent tekniskt med otroliga detaljer och gastkramande vyer. Att spelet dessutom är skapat i en tagning utan klippning mellan mellansekvenser och spelbara delar hjälper definitivt till att hålla oss kvar i spelvärlden. God of War till Playstation 4 kommer stå sig som ett av de bästa spelen den här generationen, det är vi helt säkra på.

De 10 bästa spelen till Playstation 4

(01) The Last of Us: Remastered
Visst känns det lite tråkigt att det bästa spelet som släppts till Playstation 3 även är det bästa som släppts till Playstation 4, men det säger mer om hur bra The Last of Us var, och är, än vad det säger om resten av spelutbudet till konsolen. Det visar hur väl Naughty Dog lyckades när de lade skattjakterna åt sidan och tog sig an postapokalyps istället. Vi har nog aldrig sett ett mer välregisserat spel än detta, som blandar genrer hejvilt utan att något känns påtvingat eller maplacerat. The Last of Us är, mer än något annat spel till Playstation 4, en perfekt förverkligad vision. Allt i spelet - vare sig det handlar om storyn, designen, röstskådespeleriet, miljöerna eller minsta lilla polygon - vävs samman till en helhet. Till en oförglömlig berättelse om två individer som väljer att lita på varandra i en förrädisk värld. En berättelse som får oss TV-spelälskare att förstå att vissa saker helt enkelt inte kan förmedlas i skrift, sång eller film. Att det finns saker som bara måste upplevas personligen. Och att den ultimata versionen av spelet släpptes till just Sonys fyra, med uppiffad grafik och ett himmelskt fotoläge, gör att The Last of Us - Remastered är det bästa spelet som någonsin släppts till Playstation 4.



Loading next content