Svenska
Gamereactor
artiklar
Battlefield V

Redaktionen Resonerar: Battlefield V

Kvinnor i andra världskriget, proteser, luftskepp, hoppattacker och hårdrocksmusik. Är Battlefield på väg åt helt fel håll?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Andreas Blom:
Så... Ingen har väl undgått att Battlefield V kommer att utspela sig under andra världskriget? Trots att mången, på förhand, säkerligen tagit femman som en hint om Vietnam. Av snacket i vår eminenta ormgrop hittills att döma - verkar det även finnas två ganska markanta läger här. Vissa ser fram emot det... Och vissa hade hellre hade sett sagda Vietnam-mijö. Jag är minst sagt besviken. WW2 är supertrevligt, men det har gjorts så ofantligt många gånger! Det hade varit bättre (och i mitt tycke mer spännande) om Dice valt den omtalade konflikten i djungeln istället. Förstå bara vilka guldögonblick vi kunde ha fått. Sett till både singe- som multiplayer. En riktigt mörk, mogen och flerdimensionell historia där lika delar politik, protest, ptsd, patriotism, vardagsliv och 60-talsmusik blandades. Att få spela som båda sidor, nyttja miljön till sin fördel, flyga helikopter och springa för livet från både malaria och napalmanfall. Se hur alla krigets sidor såg på striderna. Se solen sakta stiga upp över de lummiga fälten... För att sedan gå ned över massakerns blodiga efterlämningar. Multiplayer skulle också passa som handen i handsken. Vad är inte en bättre skådeplats för smygande, än en djungel? Eller öppna ytor för en fullkomligt brutal dödsmatch?

Men jag förstår. Andra världskriget är en väl beprövad period inte bara inom spel, men också generellt. Många känner till det och vet en del om det. Det går hem, hur hemskt det än låter. Vietnam är smalare. Säkerligen inte lika många som är lika insatta i det. Och därför inte lika säkert att det skulle sälja lika mycket. Jag hade gärna sett att Battlefields femte del, precis som de gjorde med Battlefield 1, utforskade en lite mindre beprövad del i spelsammanhang. Men det blev det säkra före det osäkra. Jag ville inte se V för Världskrig. Utan V för Vietnam.

Battlefield V
Redaktionen står delad inför Battlefield V. Hur ställer du dig till inriktningen samt skådeplatsen?

Petter:
Nu har ju jag endast sett en trailer där en ilsken kvinna med protesarm dödade över 66 000 fiendesoldater med hjälp av en mycket liten sill, men för egen del är andra världskrigs-epoken inte riktigt lika trist såhär på förhand som det faktum att spelet ser ut att vara mycket mer Fortnite än något annat. Och vem kan klandra Dice? Epic Games tecknade Bolibompa-shooter är årtiondets största action-succé med över 50 miljoner (!) aktiva spelare. Alla vill haka på här, skapa super-lättsamma battle royale-upplägg med total dödskaos och skojfrisk design. Och även om jag verkligen uppskattar Fortnite och har som sagt haft riktigt skoj med Playerunknown's Battlegrounds hade jag nog velat se något annat från just Battlefield V.

Detta är en annons:

Jag hade velat se ett realistiskt, mörkt, kärvt, tungt, svårt spel i Vietnam. Med drag norpade från Arma III. Stora, öppna, fria banor med svettig djungel dränkt i napalm. Mörka nattuppdrag där man som medlem i gröna baskrarna ska smyga sig igenom fiendeläger, akta sig för trädmonterade vietcong-dårar och krypa försiktigt i fiendens minerade jordtunnlar. Jag skulle vilja ha en krigssim, om du så vill. Långt ifrån det där ultrabombastiska som Michael Bay-upplägget som Battlefield och Call of Duty idag helt förlitar sig på och ett spel helt befriat från den där über-förutsägbara strukturen (ett eskortuppdrag, en "öppen" bana sen en korridor-bana, sen en bana där man skjuter stativmonterad kulspruta i ett "rail-manér" etc) som dessa spel idag har (i singleplayer). Om Dice hade frångått detta, kikat både en och 12 000 gånger på Arma III och istället erbjudit något radikalt annorlunda, hade de i samma veva kunnat släppa ett Fortnite-inspirerat spel med "endast multiplayer" samtidigt. Typ Battlefield: Royale, till ett kraftigt reducerat pris fast med samma kosmetiska försäljningar ingame som i Fortnite. På så sätt tror jag att de skulle kunna maximerat sin tilltänkta målgrupp maximalt.

Battlefield V
Grafiken ser ut att bli rysligt fin, hur som helst.

Andreas:
Jag håller helt med här. Mörkt, bistert, brutalt, läskigt. Barnförbjudet. Kanske inte riktigt en krigssimulation enligt mig, men diggar helt klart tanken. Dice har ju tidigare visat att de kan spela på patos hjärtas sköraste strängar i och med introt till Battlefield 1. Så det hade kunnat ha varit något riktigt bra i görningen här.

Kim Orremark:
Jag tycker tvärtom, faktiskt. Jag kan hålla med om att andra världskriget inte riktigt känns jättespännande men för allt smör i Småland, gå bort från den jämngrå låtsasrealism som det ändå känns som att Dice har försökt bevara (trots luftskepp under första världskriget). Jag är helt för ett mer färgglatt spel med unika karaktärer, nya spelmekaniker (nej, det blir inte som Fortnite) och ett ständigt levande multiplayerspel. Jag tycker Dice satsar helt rätt här. Ett Battlefield V i samma anda som ett förra spelet känns lika spännande som bada i brännässlor.

Detta är en annons:

Petter:
Jag kan inte fatta hur du, Orremark, kan ogilla Battlefield 1. Det var ju, och förblir, ett kanonspel!? Att Dice vill "poppa till det" lite och skapa mer färg, variation, karaktär är ju såklart positivt men känns det inte lite som att EA inte går sin egen väg här utan kopierar det som är hett just nu, bara. Och det gjorde de ju även med Battlefield 3 som var en Call of Duty: Modern Warfare-kopia i mångt och mycket med mycket av samma skriptade Michael Bay-moment och någon slags spattig racingspels-hysteri-känsla i tempot.

André Lamartine:
Som Orremark säger, känns det något uppfriskande att se Dice ta ut svängarna lite och röra sig bort från den där gyttjiga realismen som förra, linjära Battlefield dessvärre aldrig riktigt fick till på ett tillfredsställande sätt. Men... Varför använda sig av WW2-estetiken, överhuvudtaget? Här hade jag definitivt föredragit någon futuristisk låtsaskonflikt eller något liknande, för när spelfigurerna Fortnite-larvar sig medan rostiga plan och pansarvagnar haglar från himlen känner jag mig mer förvirrad än något annat. Det lite mer kompis-röjiga, mer färgglada royale-konceptet med teddybjörnar och spydiga kommenterar går inte riktigt ihop med andra världskriget. Gör antingen det ena eller det andra, för mixen känns hittills något osmakligt och plottrigt. Nä, något känns inte rätt med trailern. Peppen får avgöras när man väl sett faktisk gameplay, men tills dess finns det inte särskilt mycket hype från min sida. Måste dock säga, den här Vietnam-pitchen ni förde precis gör ju en alldeles varm i kläderna. En enda stor napalmbrinnande mardröm vore ju rätt ohyggligt att spela sig igenom om man lyckades fånga den hopplösa krigsatmosfären. Sedan Snake Eater vill man ju inget hellre än att smyga i bedrägliga djungelmiljöer igen, fast utan Kojima-humorn då förstås.

Battlefield V
Kvinnor i Andra världskriget har gjort mången gamer riktigt ilsken, även om det skedde i verkligheten.

Kim Jakobsson:
Detta. Så mycket detta. Som vissa har skrivit här ovan är ju detta bara en liten teaser, men den ton som målas upp i trailern är verkligen bedrövlig. Det är som att man inte vågat gå fullt ut på något av stilarna - vilket aldrig blir bra, med ett resultat som känns fegt. Nu var jag förvisso inget stort fan av Battlefield 1, men jag hade ändå hoppats på ett trevligt Multiplayer-lir i höst, och den lilla hajp jag hade inför spelet är nu som bortblåst. Tyvärr.

Andreas Blom:
Det här kan jag definitivt ställa mig bakom. Känns som om de haft lite svårt att bestämma sig för vilken approach och sedan bara hamnat någonstans mitt emellan.

Kim Orremark:
Vänta nu Petter, jag älskar Battlefield 1 och spelar det fortfarande regelbundet. Jag vill däremot inte ha ett Battlefield WW2 som endast innehåller nya kartor, vapen och fordon med samma smutsiga semi-realism som föregångaren . Jag vill ha färgklicken, den ständigt förändrade världen och riktiga hero moments. Battlefield V kommer bli ljuvligt.

Andreas:
Det är exakt det här som gör att jag tänder på samtliga cylindrar. Smutsigt, rått, hårt och skoningslöst. Håller även med Petter att serien som sådan inte behöver en färgexplosion liknande en ett barn mellan Splatoon och Fortnite. Det är en djävulistiskt smart affärstaktik däremot. Det kommer bli enormt stort.

Battlefield V
Battlefield blir mer arkad än någonsin i och med den femte delen.

Petter:
Ahh, okej Kimpa. Med tanke på att du jämförde spelet med att bada i brännässlor utgick jag från att du ogillade. Men det finns ju helt klart folk som njuter av brännsår, också. Jag tycker att militärshootern och subgenrens flaggskepp (Battlefield / Call of Duty) inte behöver mer arkadtrams, ärligt talat. Det är redan lättspelat, hoppigt, flyktigt och arkadaktigt så det räcker. Men visst är detta smart. Folk kommer spela sönder det, tror jag.

Jag tycker nog snarare att det är det nyligen utannonserade The Farm 51-spelet World War 3 som trots världens mest hopplösa titel ser ut som Battlefield V borde ha gjort. Stora, smutsigt hårda, realistiska slag på gigantiska banor proppade av liv, rörelse och åtminstone visuell realism. Fansen verkar tycka exakt samma sak, dessutom, åtminstone om vi kikar på alla tusentals Youtube-kommentarer som postats i frågan.

Relaterade texter

Battlefield VScore

Battlefield V

RECENSION. Skrivet av Kim Orremark

Dice femma ämnar att återigen låta oss ta del av andra världskrigets utspridda slagfält, kan Battlefield V stå pall mot rådande klimat i genren? Kim Orremark har satt betyg...

2
Dice LA jobbar på mer Battlefield

Dice LA jobbar på mer Battlefield

NYHET. Skrivet av Johan Vahlström

För lite mer än ett år sedan berättade EA att Dice LA skulle få sin egen identitet och skapa spel utanför Dices inflytande. Men nu avslöjas det att de faktiskt jobbar på...



Loading next content