Svenska
Gamereactor
artiklar

De 10 bästa spelen till Android

Efter att har slagits, tjurat och hotat så har en enig redaktion korat de 10 bästa Android-spelen i den smått oöverblickbara djungeln av tillgängliga titlar till Googles operativsystem...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
De 10 bästa spelen till Android

10. Game Dev Story
Genre: Simulator / Utvecklare: Kairosoft / Utgivare: Kairosoft / År: 2010 / Google Play-länk
Det är alldeles för få spel som handlar om att faktiskt göra spel, många av de som gör det såsom Segagaga har aldrig översatts till väst. Lyckligtvis finns ju Kairosoft som 2010 släppte det alldeles förtjusande Game Dev Story som låter oss spelare skapa spel och göra våra egna miljonsuccéer. Mängden meta-humor är underbar och det märks att det är personer med insyn i spelvärlden som gjort denna lilla ljuvliga karamell som kan hålla en sysselsatt hur länge som helst i jakten på toppspelen som säljer mest.

De 10 bästa spelen till Android

9. Angry Birds Space
Genre: Pussel / Utvecklare: Rovio / Utgivare: Rovio / År: 2012 / Google Play-länk
Ett spel som många tycks avfärda bara för att det exploaterats så gravt är finska Rovios Angry Birds. Men faktum är att det finns en hel del substans bakom de där ilskna fågelögonen och det är snudd på omöjligt att lägga ifrån sig sin Android-smartphone innan man fått maxranking på varje nivå. Det är precis såhär ett riktigt bra mobilspel ska se ut och tack vare planeternas gravitation fick Angry Birds Space precis den där extra dimensionen som gör det till en av tidernas största mobilklassiker.

Detta är en annons:
De 10 bästa spelen till Android

8. Nova 3
Genre: Action / Utvecklare: Gameloft / Utgivare: Gameloft / År: 2012 / Google Play-länk
Gameloft är inte utvecklarna som är rädda för att låta sig inspireras av andra, tvärtom stjäl de skamlöst och har på så sätt tvingat andra utvecklare att få ut sina egna stora serier till smartphones. Men när man vill så kan man göra egna storspel med, och främsta beviset för det heter Nova 3, ett brutalt actionspel som mest av allt påminner om kärleksbarnet som Crysis och Halo skapat. Multiplayerkomponenten är smått makalös och kampanjen är det fläskigaste man kan uppleva på en Android-mobil och har du bara en riktigt kraftig smartphone kan du vänta dig grafik som kommer få dina ögon att lämna socklarna i ren förtjusning.

De 10 bästa spelen till Android

7. Where's My Water
Genre: Pussel / Utvecklare: Creature Feep / Utgivare: Disney Mobile / År: 2011 / Google Play-länk
Det har släppts otaliga fiffiga vattenbaserade pusselspel genom åren, men frågan är om något av dem kommer i närheten av Where's My Water. Att det sedan har en design som tilltalar alla åldrar och svårighetsgrader som passar oavsett spelvanor så börjar man förstå att Where's My Water är något alldeles extra. Lägger man dessutom till det faktum att det hela tiden kontinuerligt uppdateras med nya banor, så har man en modern klassiker som är så bra att det kan ersätta alla andra pusselspel, utom ett...

Detta är en annons:
De 10 bästa spelen till Android

6. Great Little War Game
Genre: Strategi / Utvecklare: Rubicon Developments / Utgivare: Viacom Games / År: 2011 / Google Play-länk
En kollektiv redaktion älskade Nintendos nu tydligen saligen insomnade Advance Wars-serie. Men lyckligtvis finns Rubicon Developments som förmodligen såg hur vi led och därför bestämde sig för att ta saken i egna händer. Resultatet blev Great Little War Game, ett makalöst bra strategispel, med förtjusande små militärer som går lös på varandra med allt värre tillhyggen. Om det finns något spel som definierar uttrycket: "Äh, bara en gång till" så är det just denna stora lilla krigstitel.

De 10 bästa spelen till Android

5. GT Racing: Motor Academy
Genre: Racing / Utvecklare: Gameloft / Utgivare: Gameloft / År: 2011 / Google Play-länk
När vi var små var tanken på ett realistiskt, ilsnabbt och framförallt gratis racingspel till ett bärbart format helt otänkbar. När GT Racing: Motor Academy så lanserades till Android med upplåsningsbara fordon, ett fullfjädrat karriärläge, erfarenhetspoäng och många, många timmar av underhållning kändes det som om en helt ny, främmande våg av lyx sköljde över oss. Gillade man bilar och Androider så ägde man GT Racing.

De 10 bästa spelen till Android

4. Zenonia
Genre: Rollspel / Utvecklare: Gamevil Inc / Utgivare: Gamevil Inc / År: 2010 / Google Play-länk
Det bästa med Zenonia var inte att det bjöd på en 40 timmar lång kampanj med hundratals föremål. Det bästa var inte heller att spelet följde vår riktiga dygnsrytm och tillät oss att skapa egna karaktär som kunde bli både goda eller onda beroende på våra val. Det bästa var inte ens att vi kunde välja mellan olika klasser och bjöds på formatets ledande rollspelsupplevelse som konkurrerade i absolut världsklass. Nej, det bästa var att hela paketet bara kostade 7 kronor. Helt galet egentligen.

De 10 bästa spelen till Android

3. Pocket Legends
Genre: Onlinerollspel / Utvecklare: Spacetime Studios / Utgivare: Spacetime Studios / År: 2010 / Google Play-länk
Onlinerollspel till smartphones, kan det verkligen vara något? Ja, om man gör det rätt så, och det var precis vad Spacetime Studios gjorde med Pocket Legends där man hämtat inspiration från spel som Guild Wars, Phantasy Star Online och Diablo. Att äventyra i grupp och se sin rollfigur bli allt mäktigare har räddat fler än en långresa för redaktionen, som följaktligen inte tvekar en sekund att kalla Pocket Legends för tidernas bästa onlinerollspel för smartphones.

De 10 bästa spelen till Android

2. Avadon: The Black Fortress
Genre: Rollspel / Utvecklare: Spiderweb Software / Utgivare: Spiderweb Software / År: 2011 / Google Play-länk
Att spela actionspel med virtuella styrspakar är verkligen inte i närheten av de spelupplevelser man får med en riktig handkontroll. Rollspel utgör dock ett lysande undantag där millimeterprecision inte är hälften så viktigt som ett bra magisystem och en engagerande story. Och det är där den mäktiga Android-versionen av Avadon: The Black Fortress kommer in i bilden. Ett episkt äventyr med extra allt av klassiskt snitt som lär hålla dig sysselsatt länge, och som till råga på allt bjuder på den bästa rollspelsmusiken vi hört på mycket länge. Ett absolut måste i din samling.

De 10 bästa spelen till Android

1. World of Goo
Genre: Pussel / Utvecklare: 2D Boy / Utgivare: 2D Boy / År: 2011 / Google Play-länk
Efter att ha charmat Wii-ägarna med World of Goo kom turen sent förra året till Android, och sedan dess har den stående ursäkten till långa toabesök på redaktionen för Android-ägare hetat just World of Goo. Spelet där ingenting är som man tror, spelet som konstant överraskar och är mer vanebildande än kokkaffe på morgonkvisten, eller om man så vill; det tveklöst mest briljanta man kan avnjuta till en Android-smartphone. Vilket kanske inte är så överraskande när man betänker att designen är förstklassig, musiken ypperlig, storyn härlig och presentationen så bra att man bara vill gråta en skvätt. Ska du bara köpa ett spel till din Android så är det kort sagt World of Goo du behöver.

Motsvarande lista för Iphone hittar du här



Loading next content