Svenska
Gamereactor
artiklar

Sony på E3 2012 - detta hände

Så har Sony haft sin presskonferens på den för svenskar något okristliga tiden 03:00. Men misströsta inte, vi på Gamereactor har sammanställt allt som sades i en fet artikel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag gillar hur genomamerikanskt och genuint ärligt Jack Tretton öppnade Sonys E3-presskonferens 03:00 inatt genom att deklarera att E3 är Super Bowl för oss som älskar spel. Så sant som det är sagt, det är ju precis vad det handlar om. Och Tretton fortsatte på den inledande kärleksfulla vägen genom att förklara hur viktig Sony-bossen Kaz Hirai är för Playstation och deklarera: "I love you, man" till Kaz som satt i publiken och såg riktigt överrumplad ut.

Från en rivstart till nästa blev det när Tretton lämnade plats på scen för den allra första överraskningen och David Cage från Quantic Dream (Heavy Rain) som var på plats för att utannonsera Beyond: Two Souls. Cage förklarade på sin något märkliga engelska att allt vi skulle få se var realtid innan han drog igång ett av mässans tjusigaste demon.

Sony på E3 2012 - detta hände
Beyond: Two Souls såg fullständigt bedårande ut och gillade du Heavy Rain får du inte missa detta.

Här fick vi träffa den lilla tösen Jodie Holmes som har något slags kontakt med nåt slags högre makt. Hon satt ensam på en polisstation när hon visade på krafter utöver det vanliga. Den vänliga polisens försök att kommunicera med henne bröts bryskt av en instormande SWAT-styrka innan en mer traditionell highligt-reel drog igång och visade ett äventyr som åtminstone fick mig att kippa efter andan. Quantic Dream är fenomenala på filmiska spel och tycks med Beyond: Two Souls bevisa det igen.

Detta är en annons:

I rask takt var det sedan dags att visa Sonys Smash Bros-klon Playstation All-Stars Battle Royale. I samband med det utannonserades även en PS Vita-version och två nya figurer, nämligen Nathan Drake och Big Daddy. Sistnämnda är en figur jag själv önskat och som kommer passa perfekt in. Om spelet i sig är inte mycket annat att säg än att det är en väldigt uppenbar Smash Bros-kopia ned till minsta detalj, men eftersom det är kul spel så ska vi sannerligen inte klaga över att få mer av det goda.

Sony på E3 2012 - detta hände
Sony utannonserade dels två nya figurer till Playstation All-Stars Battle Royale, dels en PS Vita-version som är kompatibel med Playstation 3-diton samt att det kommer lagom till julhandeln.

Tretton intog sedan scenen igen och deklarerade att 80% av alla Playstation 3/PS Vita-enheter är uppkopplade. Över 200 nedladdningsbara PSN-titlar är följaktligen på väg till PSN under det närmsta året. Därefter berättade Tretton att Playstation Plus kommer bli ännu mer förmånligt med fler fria spel. Denna månad är det Infamous 2, Little Big Planet 2 och Saints Row 2 som från och med imorgon kan spelas gratis om man har Playstation Plus.

Utöver det kunde Sony även berätta att så kallade PSOne Classics kommer att släppas till PS Vita i början av denna sommar. Vilket åtminstone jag tolkar som ungefär nu. Något som tycks göra att vi snart kan spela Final Fantasy VII på våra PS Vita-enheter.

Detta är en annons:

Till PS Vita kommer även Call of Duty: Black Ops Declassified. Exakt vad det innebär vet vi inte, men det låter inte som en Call of Duty: Black Ops 2-konvertering åtminstone. Mer PS Vita stod på tur när Sony äntligen berättade mer om Assassin's Creed III: Liberation, en PS Vita-spinoff på Assassin's Creed III som vi berättat mer om tidigare.

Sony på E3 2012 - detta hände
Både Assassin's Creed III: Liberation och den vita PS Vita-modellen utannonserades på Sonys E3-presskonferens.

Här fick vi se ett spelbart demo som gav rejäl mersmak och visar det grafiskt snyggaste spelet till formatet hittills. I samband med Assassin's Creed III: Liberation-lanseringen kommer även en bundle med en vit PS Vita, spelet ifråga och ett medföljande minneskort på 4 gigabyte.

När Ubisoft ändå var på tal blev det istället dags att snacka om det riktiga Assassin's Creed III där vi fick se en strid till havs i ett spel som börjar se så ofattbart bra ut att det rimligen är en kandidat till årets spel. Även Assassin's Creed III kommer att bundlas med Sony för övrigt i ett Playstation 3-paket med exklusivt DLC. Ännu mer Ubisoft vankades efter det när man passade på att visa att Far Cry 3 har stöd för co-op för upp till 4 personer. Ett kul inslag och spelet ser otroligt bra ut på Playstation 3, och inte blir det sämre av att Ubisoft även berättar att det finns en level-editor för den som vill snickra egna utmaningar och banor samt att det blir exklusivt DLC även av detta till Playstation 3.

Sony på E3 2012 - detta hände
Under Sonys presskonferens fick vi se ett brutalt sjöslag från Assassin's Creed III som verkar vara en seriös Årets spel-kandidat.

Här blev det sedan dags att visa ett föredömligt kort inslag om Playstation Move som kändes väldigt pliktskyldigt där man talade om att Move är ett val och inte ett huvudsakligt kontrolldon. Något som låter som raka motsatsen till för vad man sade tidigare och närmast en ursäkt för att slippa göra Move-spel.

Nå, Move skulle det ändå bli mer av när Andrew House från SCE tog över scenen för att berätta vad han sysslat med ett tag, nämligen Wonderbook. Det här var Sonys verkliga bottennapp och i 10 minuter fick vi finna oss i att höra hur kul det är med interaktiva barnböcker om trollkarlar och Move. Anmärkningsvärt är det att självaste J.K. Rowling jobbar med Sony på en av dessa böcker men denna typ av utannonseringar känns verkligen malplacerade på E3. Lite som när Microsoft lät barn klappa virtuella Kinect-djur förra året. Lagom till jul ska denna barntjänst i alla fall vara ute, men det var inte värt att ge detta mer tid än Quantic Dream fick, inte ens nästan.

Sony på E3 2012 - detta hände
Wonderbook fick mest enskild tid på E3. Frågan är bara om det är rätt forum för en satsning av den typen.

Precis som Microsoft har Sony planer på att sprida sitt varumärke till smartphones och nu när man har hela Sony Ericsson för sig själv döper man om Playstation Suite till Playstation Mobile och nysatsar. Fler utvecklare sägs jobba på Playstation-spel så man ska kunna lira just Playstation på sin smartphone eller tablet. HTC är de första utanför Sony som kommer satsa på detta.

Tretton var tillbaka på scen igen och det började återigen bli dags att snacka om spel, närmare bestämt God of War: Ascension. Det man hade att visa var ett singleplayer-demo presenterat av Todd Papy från Sony Santa Monica som inte var alltför upphetsande, men visade ändå prov på seriens härliga design och enastående grafik.

God of War skulle må bra av lite fler nyheter och förhoppningsvis är den multiplayer vi inte fick se vad som krävs för att fånga intresset på nytt. Vi fick i alla fall se prov på en av Kratos nya förmågor när han reparerade trasiga objekt genom att liksom backa tiden och få föremål att byggas ihop igen, på ett sätt som för tankarna till Lego-spelens Lego-byggande, innan han når en elefantliknande miniboss som bankas ihjäl på brutalast möjliga vis.

Sony på E3 2012 - detta hände
Snabelbossen verkar bjussa på ett häftigt handgemäng i God of War: Ascension.

Sedan släcktes hela arenan ner och jag trodde för kort sekund att presskonferensen var över, i synnerhet som några i publiken till synes faktiskt gick. Men icke, istället var det en otroligt pampig introduktion till Last of Us som Sony körde igång. Ett spel som bara ser allt bättre ut för varje gång man ser det och som är en seriös kandidat till tidernas snyggaste konsolspel.

Här fick vi träffa Elly och Joel som hade fullt upp med att vandra genom den vattendränkta lobbyn i vad som en gång tycks ha varit ett hotell. Naturligtvis var de inte ensamma och ett rejäl handgemäng bröt ut. Bristen på ammunition och liv gör att man måste spela Last of Us som ett helt annat spel än Uncharted. Det går inte att säga annat än att det här ser grymt lovande ut och att grafiken får mig att vilja slicka på TV-skärmen.

Sony på E3 2012 - detta händeSony på E3 2012 - detta hände
All heder åt Naughty Dog som inte bara gör ett Uncharted 4 utan tar fram en helt ny serie. Last of Us ser direkt kriminellt bra ut.

Jack Tretton intar scenen en sista gång och utlovar att "The best is yet to come" innan Sonys konferens avslutas. En konferens som jag måste säga hör till de svagare jag sett Sony göra. Nu är det ungefär jämnt skägg med Microsoft som otippat nog hade mer av både spel och nyheter, och då var ändå inte heller de sådär övermåttans bra.

Förutom nya Black Ops (som jag bara fick se en logo till) och Assassin's Creed vet jag fortfarande inte vad det ska spelas till PS Vita framledes. Jag hade önskat mer på den fronten, och det ska mycket till för att inte Nintendo ska sopa banan med de båda HD-giganterna ikväll klockan 18:00. Och bäst av alla hittills är Ubisoft som bjöd på både show, stekheta spel och feta överraskningar under sin presskonferens.

Motsvarande artikel för Microsoft hittar du här.

Motsvarande artikel för Nintendo hittar du här.



Loading next content