Svenska
artiklar

Nintendo Switch om tre dagar...

På fredag är det då äntligen dags för Switch och chefredaktör Hegevall svamlar lite osammanhängande om gångna konsolpremiärer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det känns nästan konstigt att vi inom loppet av endast tre dygn kommer att sitta med en helt ny Nintendo-konsol i knät. Fyra och ett halvt år har passerat sedan Wii U släpptes och när vi nu sammanfattar Nintendos gångna generation är det enkelt att se alla de misstag som gjorts och hur uselt maskinen verkligen sålt. Det handlar såklart om en av företagets största floppar någonsin tillsammans med bland annat Virtual Boy.

Nintendo Switch om tre dagar...
Zelda är utan tvekan det hetaste spelet som släpps på fredag och våra systersiter i Tyskland och Spanien rapporterar att det är ett av de allra bästa äventyren i spelserien.

Och detta är ju tillräckligt med bränsle för att mata orons eldar för oss alla. Gamereactor besökte för ett par veckor sedan Nintendo Sverige, dock, och fick möjlighet att klämma, känna och lukta på Switch vilket naturligtvis lugnade våra nerver mer än lovligt. Konsolen är enligt Gamereactors utsända en mycket sexig sak som i ungefär samma utsträckning som flertalet omtyckta Apple-produkter ger en känsla av elektronisk briljans.

Nintendo Switch om tre dagar...
Kan du se dig själv stå och spela i ett brandgult kök iklädd gråmelerad T-shirt?

Switch utannonserades för första gången (officiellt) den 20:e oktober 2016 och föranleddes av ett envist rykte om att Nintendo hade arbetat under en längre tid med ett riktigt kraftpaket som skulle konkurrera med Playstation 4 Pro och ännu mer kraftfulla kommande Xbox Scorpio. Det var fel. Såklart. Nintendo hade och har inga planer på att bråka med Sony och Microsoft i det pågående prestandakriget utan valde istället att bygga vidare på idéerna som Wii och framförallt Wii U erbjöd.

Klicka här för att låsa vårt stora förhandstest av Switch.

Switch är, som vi alla vet en portabel spelkonsol som med enkla medel går att koppla in i din TV. Med tanke på storleken på själva konsolen är den grafiska biten imponerande av det vi sett hittills. Den arbetar i klockfrekvensen 384 MHz och Nvidia Tegra-processorn kör CPU:n i 1,78GHz och den är ordentligt strömsnål Switch arbetar i 2-10W och har ändå, i stort sett, möjlighet att driva samma spelmotorer som Playstation 4 och Xbox One S som drivs av 160-200 watt.

Nintendo har dock inte varit i grafiktoppen sedan Nintendo 64 och de har naturligtvis inga planer på att försöka bräcka det som Sony och Microsoft idag erbjuder, heller. Men såhär tre dygn innan premiären är snacket om hur svag Switch är bland tusentals nyfikna fans, lite missvisande. På pappret är konsolen upp till fyra gånger mer kraftfull än Wii U och även om vi inte riktigt sett prov på detta i de kommande lanseringstitlarna så kommer det såklart att visa sig framöver och Nintendo själva säger att Unreal Engine 4 fungerar fantastiskt fint på Switch och att de i framtiden kommer att använda sig flitigt av Epics teknologi.

Hårdvaruspecs för Nintendo Switch:
Mått: 102mm x 239mm x 13,9mm (med Joy-Cons på plats)
Vikt: 279 gram (398g med Joy-Cons på plats)
Skärm: Multi-touch-skärm, 6,2 tums LCD, 1280x720-upplösning
Processor: Nvidia Tegra-processor, skräddarsydd
Minne: 32GB internminne, kan utökas ned microSDXC-kort
Videosignal: Maxupplösning på 1920x1080, 60 fps via HDMI i TV-Mode. 1280x720-upplösning är max i handheld mode
Audiosignal: Stöd för PCM 5.1 via HDMI i TV-Mode
Högtalare: Stereo

Jag fick frågan under gårdagen från en av Gamereactors flitigaste medlemsbloggare/läsare om jag längtade till fredag, personligen, och mitt svar var dessvärre ett rungande nej. Switch ser spännande ut och jag tror att Nintendo kommer att sälja gott om konsoler på fredag bara tack vare Zelda och suget som finns efter ett nytt äventyr med Link i huvudrollen. Men mig lockar den inte, och detta på grund av just spelutbudet som kommer att finnas tillgängligt på fredag. The Legend of Zelda: Breath of the Wild är enligt våra systertidningar i Tyskland och Spanien (som lirat recensionsversionen i drygt tio dagar nu) fullständigt fantastiskt men resten av premiärtitlarna är enligt mig ett rätt sorgligt gäng.

Nintendo Switch om tre dagar...
På fredag är det alltså dags, men här på Gamereactor (SE) har vi fortfarande inte mottagit vår recensionsmaskin.

Att på Wii-premisser spela halvtramsiga småspel i 1-2-Switch eller Just Dance 2017 är inget som lockar mig och varför man väljer att marknadsföra och skryta med det faktum att man "lyckats" konvertera det fyra år gamla Skyrim känns ganska precis så o-hett som ett spel just nu kan bli. Super Bomberman R kan säkert bli roligt (Bomberman har ju alltid varit ett klockrent partyspel) men förutom Zelda saknar helt klart den där kioskvältaren som kommer att få spelarna att vallfärdas till närmaste elektronikbutik.

Klicka här för att läsa artikeln "Super Mario Odysseys hemligheter"

Det handlar knappast om den första gången som en ny konsol släppts med ett rätt trist utbud spel, dock. Jag minns mycket väl när Xbox 360 släpptes och samlingen lanseringstitlar utgjordes av det smått pinsamt risiga Perfect Dark: Zero samt Kameo och Project Gotham Racing 3. I slutändan står sig Xbox 360 som en av mina favoritmaskiner genom alla tider och jag lirade fler suveräna titlar till den konsolen än till de flesta andra spelenheter sedan början av 80-talet, trots att launch-titlarna var i svagaste laget.

Premiärtitlarna till Nintendo Switch:
• 1-2-Switch
• Just Dance 2017
• The Legend of Zelda: Breath of the Wild
• Skylanders: Imaginators
• Super Bomberman R
• I Am Setsuna
• Little Inferno
• Human Resource Machine
• World of Goo
• Snipperclips
• Shovel Knight: Treasure Trove

Om Nintendo kommer att lyckas övertyga spelarna om att en bärbar, dockningsbar liten speldosa är framtidens melodi, återstår att se - dock. Med Wii U var hårdvarulösningen och på det sätt som den marknadsfördes helt klart ett problem. Många, inklusive undertecknad, begrep inte ens under avtäckningen att det handlade om en helt ny konsol utan trodde istället att Wii U var en ny typ av handkontroll till Nintendo Wii. Och de senaste fyra åren har ju till stor del sett ut precis så. Köparna har svikit Nintendo och detta i mångt och mycket eftersom konsolen aldrig hittade sin plats, på marknaden.

Nintendo Switch om tre dagar...
Såhär ser lådan ut som kommer att kosta dig 3695 kronor.

Idag är det givetvis mycket enklare att vara Playstation 4. Att vara en Playstation, eller en Xbox. En helt vanlig spelkonsol som kopplas in i TV:n och sväljer Blu-ray-skivor med spel på, utan några slags frågetecken. Att lansera en helt ny hårdvarulösning som Wii U och Switch, med nytt namn och en ny syn på spel som underhållningsmedium, kräver mycket mer marknadsföring för att informera och framförallt övertyga potentiella köpare om att de verkligen behöver denna nya mackapär.

Personligen hoppas jag. Jag hoppas på att Nintendo säljer miljoner redan på fredag och att Switch, i förlängningen blir en mycket större succé än Wii U och i viss mån även Nintendo 3DS. Annorlunda hårdvarulösningar som utmanar resten av industrin att tänka i nya banor och testa nya idéer, behövs såklart och spelindustrin skulle i stort må gott av en ordentligt framgångsrik Switch.

Klicka här för att läsa vår förhandstitt av Zelda: Breath of the Wild

Om fredag kommer att kännas som en viktig dag, en av de där premiärerna som vi kommer att minnas för all framtid (eller inte), återstår att se. Jag letar i minnesbanken och dagdrömmer mig tillbaka till mina favoritlanseringar av ett antal fantastiska spelmaskiner och minns känslan som jag hade, då. Jag kommer aldrig att glömma dagen då NES lades ut på svenska butikshyllor och hur jag stod där på leksaksbutiken Korg-Olles och bara stirrade på när den där lilla mustaschgubben åt en svamp och växte till tredubbel storlek. Jag kommer heller aldrig att glömma när Mega Drive släpptes. Tillsammans med Sonic the Hedgehog. En fredag som jag tillbringade sittandes på parkettgolvet hemma hos klasskompisen Mattias, stirrandes på hans 28-tummare och den där ilsnabba igelkotten och hans fantastiska äventyr.

Nintendo Switch om tre dagar...
Att många utvecklare och utgivare hoppat på Switch-tåget meddelar Nintendo med hjälp av denna bild.

Releasen av Playstation står sig dock som min favorit. Den dagen kommer jag verkligen aldrig att glömma. Jag hade förhandsbokat konsolen sedan flera månader tillbaka och minns hur jag jobbade, sparade och skrapade ihop alla pengar jag kunde lägga vantarna på för att ha råd med en konsol, ett minneskort, en extra handkontroll samt Wipeout, Ridge Racer och Battle Arena Toshinden. Den helgen var magisk och det kändes redan då, direkt, att jag och bästa kompisen Jimmy var delaktiga i något som skulle komma att förändra hela spelindustrin.

När Dreamcast släpptes i Japan kunde jag inte hålla mig. Jag var en av de få som verkligen dyrkare min Saturn och därför lade jag närmare 8000 kronor på import av en japansk Dreamcast, en arkadjoystick, en extra handkontroll samt Virtua Fighter 3 TB, Sega Bass Fishing (inklusive fiskespöt), Sega Rally Championship 2 och Sonic Adventure. Det var en himmelsk helg det, också. Jag minns faktiskt fortfarande var och när jag packade upp den och hur sanslöst imponerad jag var av grafiken i Virtua Fighter 3.

På samma sätt blåste Super Mario 64 och Nintendo 64 mig av stolen för exakt (precis) 20 år sedan. Jag skrev på den tiden spelrecensioner för den lokala nöjesbilagan och fick min recensionsmaskin hemskickad ett par dagar innan den officiella releasen. Resten är, som vi säger, historia men sedan dess har Nintendo inte släppt en enda konsol som gett mig samma härliga känsla, tyvärr.

Nintendo Switch om tre dagar...

Gamecube var på flera sätt lika originell som kapabel och jag kommer naturligtvis aldrig att glömma min första genomspelning av Resident Evil 4, Metroid Prime samt Pikmin, men premiären kommer jag såhär i efterhand inte ens ihåg (tyvärr) och detsamma gäller faktiskt Wii och Wii U. Jag ser inte riktigt mig själv som målgrupp för någon av dessa konsoler och även om jag inte tror att jag kommer att springa runt på grillfester och plåga folk med mitt evinnerliga Switch-spelande (som i Nintendos ärligt talat rätt lökiga reklamfilm) hoppas jag att den kommer att hitta ett hem i min mediabänk och att fredag kommer att kännas som en speciell, minnesvärd dag.Loading next content


Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy