Svenska
Gamereactor
artiklar
Half-Life 2

Petter pratar med Valve

Många av er har frågat oss vad som hände med delarna ur Half-Life 2 som visades upp på E3 2003 men sedan inte fanns med i det färdiga spelet. Vi ringde upp Valve och ställde samma fråga.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Half-Life 2 koras till årets bästa spel 2004 i julnumret av Gamereactor, hur känns det?
Det är givetvis en stor ära för alla vi som jobbar på Valve och jag tror bestämt att det är det första priset som Half-Life 2 vunnit hittills, åtminstone som vi fått reda på. Det första spelet vann över 50 priser. Tack så hemskt mycket, det var oerhört roligt att höra.

HQ

Det fanns delar av Half-Life 2 som ni visade upp under E3 2003 och ECTS 2003 som inte fanns med i det färdiga spelet, till exempel den blå vattenormen - vad hände med dessa delar av spelet?
Det var faktiskt ett tiotal scener som vi visade upp på förhand som sedan gjordes om och förändrades i den färdiga produkten. Vi hade också säkert trettio fiendekaraktärer och ett antal fordon som vi slopade längs vägen. Orsaken till detta var helt enkelt att vi fann bättre sätt att förmedla just den känslan eller en bättre väg att gå för att skapa dramatik eller spänning. Medan man arbetar med ett spel modifierar man hela tiden massor av saker, strukturerar om vissa händelser för att nå ett så bra resultat som möjligt. När det gäller borttagningen av den blå vattenormen, The Hydra, så var det en smärtsam process för designteamet och framförallt Ken Birdwell som arbetade med dess grafiska utformning och den artificiella intelligensen hos ormen i över ett halvår. Den såg bra ut, inte minst eftersom vi designat ett helt kapitel av spelet runt denna orm med stora miljöer och mycket utrymme för Hydran att röra sig på. Den var väldigt tråkig att slåss emot och vi bestämde oss för att slopa hela kapitlet. Vi tog även bort bland annat en Combine-bödel kallad "Cremator", en så kallad "Stalker" och ett luftburet fordon kallat "Synths", en levande rymdvarelse som togs tillfånga av Combine och användes i kampen mot Gordon. "Synths" kunde föröka sig på egen hand och förflytta mindre trupper. Träskbåten i spelet var ända fram till för cirka ett år sedan faktiskt en Jetski med en stativmonterad kulspruta. Orsaken till varför vi tog bort denna var ett det på många sätt kändes mer som att springa än att köra ett fordon varpå den ersattes av båten i det färdiga spelet.

Half-Life 2 har redan sålt fantastiskt bra och världspressen beskriver det som världens bästa actionspel någonsin, hade ni förväntat er detta?
När det gäller försäljningssiffror vi hade alla hoppas på det bästa, såklart. Vi hade dock inte förväntat oss att det skulle sälja så bra, så snabbt. Vi var alla väldigt nervösa strax innan spelet skulle släppas. När det kommer till de fina recensioner vi fått känns det skönt att vi lyckats med vad vi strävat efter. Vi ville ge spelarna en uppföljare värd namnet, en uppföljare som utvecklar genren och spelbranschen och samtidigt bjuda de som gjorde det första spelet till en sådan formidabel framgång exakt vad de önskat sig. Ett bra spel är enligt oss som en riktigt bra film fast huvudpersonen (spelaren) inte på förhand läst manus. Av vad vi läst och hört från er har vi lyckats. Utvecklandet av Half-Life 2 har tagit lång tid och krävts väldigt mycket av oss alla, i slutändan är dock allt hårt slit värt det då man märker att publiken, spelköparna, älskar det man skapat.

Vad var tanken bakom den krångliga registreringsprocessen via Steam?
Vårt mål med Steam-registreringen i Half-Life 2 var att minimera piratkopieringen av vårt spel. Det gångna året har vi som utvecklare sett hur massor av stora, efterlängtade titlar från kollegor till oss funnits ute för nedladdning veckor innan premiären. Vi bestämde oss för att detta inte skulle hända med Half-Life 2, och det gjorde det inte heller. Vi hade lite problem med den mängd spelare som ille registrera sitt spel samtidigt på morgonen den 16:e november men i övrigt har registreringsprocessen fungerat bra.

Exakt hur lång tid tog Half-Life 2 att utveckla?
Vi påbörjade utvecklingen i februari 1999.

Detta är en annons:

Vad är Combine egentligen, vilka är de?
Combine är på många sätt ett sammanfattade ord för ett ondskefullt imperium som i Half-Life 2 anlänt till jorden. Combine är inte en ras utan en makt, en mycket kraftfull sådan som lever och utvecklas mycket tack vare deras förmåga att anpassa sig. Deras framgångar beror mycket på deras avsaknad av direkta specialiseringar och deras mångsidighet. Ingen av de civilisationer som de invaderat och förslavat har gjort speciellt mycket motstånd eftersom Combine slår till med massor av olika attacker och många olika raser. Motstånd blir i det fallet meningslöst. Människan är den senaste rasen som Combine förslavat, vilket vi ser i spelet form av "Metro Cops" och "Combine Soldiers".

När Gamereactor besökte erat huvudkontor i Seattle i våras pratade Gabe Newell bredvid munnen och avslöjade att era planer för Half-Life 3, kan du berätta lite mer om dessa planer?
Vi är oerhört sugna på att berätta mer om det universum vi skapat i Half-Life-spelen och kommer givetvis attt fortsätta skapa spel i denna serie. Vi skriver just nu på ett äventyr där man som spelare kontrollerar Alyx och hennes robothund "Dog", mer än så kan jag inte avslöja just nu.

När får vi spela Team Fortress 2?
Vi arbetar för fullt med utvecklingen av Team Fortress 2 som drivs av samma spelmotor som Half-Life 2. Mer om detta till våren.

Slutligen, vad vill Valve säga till Gamereactors läsare?
Tack till alla er som som köpt, spelat och njutit av våra spel. Vi älskar att utforma dessa upplevelser och kommer att fortsätta med det. Vi hoppas att ni kommer att fortsätta att spela dem.

Detta är en annons:

Enligt Gabe Newell, VD för Valve och producent för Half-Life och Half-Life 2, arbetar Valve redan på den tredje delen som tydligen ska utspela sig bara något år efter Half-Life 2. De arbetar också, som Doug Lombardi säger i intervjun, på ett tilläggspack då man kommer att få kontrollera Alyx Vance. Rykten säger dock att detta tillägg kommer att låta spelaren spela Half-Life 2 med en kompis (co-op), en som Gordon och en som Alyx. Newell har också berättat för Gamereactor att företagets fysikprogrammerare redan sammanställt ett brädspel (som liknar schack) med karaktärerna från Half-Life 2 som de kanske kommer att släppa gratis till de som köpt Half-Life 2. Även ett litet racingspel baserat på båten och buggyn från spelet ska tydligen ha färdigställts innanför Valves väggar.

Källa för bilderna: Half-Life 2: Raising the Bar

Läs Petters intervju med Gabe Newell från april 2004 då han besökte Valve i Seattle

Half-Life 2Half-Life 2Half-Life 2Half-Life 2
Half-Life 2Half-Life 2Half-Life 2Half-Life 2
Half-Life 2Half-Life 2Half-Life 2Half-Life 2

Relaterade texter

Half-Life 2Score

Half-Life 2

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Sex år efter det första spelet skrev om regelboken för hela actiongenren är Gordon Freeman äntligen tillbaka!

2
Nu kan du spela Lego Half-Life 2

Nu kan du spela Lego Half-Life 2

NYHET. Skrivet av Johan Mackegård Hansson

Här på Gamereactor sitter vi ofta och gärna och knåpar på olika byggsatser i legoformat. Värst är trion Conny, Marcus och Petter som ofta är igång långt inpå småtimmarna...

0
Valve har råkat ut för en stor läcka

Valve har råkat ut för en stor läcka

NYHET. Skrivet av Patrik Severin

Bland titlarna där information läckt finner vi Portal, Counter-Strike: Source, Day of Defeat: Source, Half-Life 2: Episodes 1 and 2 och Team Fortress 2. Det är stora...

Redax Ritar: Gordon Freeman

Redax Ritar: Gordon Freeman

ARTIKEL. Skrivet av Petter Hegevall

Dags för den samlade Gamereactor-redaktionen att plocka upp ritpennorna igen för en ny omgång av "världens sämsta tecknare försöker minnas hur spelfigurer ser ut"...



Loading next content