Svenska
Gamereactor
artiklar

Tidernas 10 bästa Xbox 360-spel

Xbox 360 fyller tio år idag och det firar vi med en topplista som framkallat både CAPS-LOCK och svordomar för att redaktionen skulle kunna enas om de olika placeringarna...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

I och med att Microsofts HD-pionjär Xbox 360 fyller tio år just idag, vill vi på Gamereactor givetvis gratulera med pompa och ståt! Eftersom det inte räcker med en simpel nyhet, bestämde vi oss för att istället lista de tio absolut bästa spel som vi har avnjutit på Microsofts succémaskin under det senaste årtiondet. Det spelar ingen roll hur många gånger våra konsoler dömdes till döden i form av de tre rödlysande lampor som plötsligt visade sitt ödesmättade ansikte kring den cirkelformade startknappen, de fantastiska titlarna i den här artikeln gjorde nämligen att vi glatt skickade iväg våra maskiner på reparation för att så snabbt som möjligt kunna spela igen. Detta är Gamereactors lista över de tio bästa spelen till Xbox 360!

Tidernas 10 bästa Xbox 360-spel

(10) Call of Duty 4: Modern Warfare
Idag, när det känns som att vi tvångsmatats med Call of Duty-titlar till bristningsgränsen, är det kanske svårt att minnas, men när Call of Duty 4: Modern Warfare kom var det bland det coolaste genren hade sett. Det utvecklades av ett Infinity Ward som fortfarande leddes av Vince Zampella och Jason West och vi skulle nog vilja påstå att Modern Warfare har format sin generation av spel i större utsträckning än någon annan titel. Kampanjen var lika hårdkokt som den var vågad och bjöd på fler än ett par oförglömliga scener. När kärnvapnet exploderade och en av våra huvudpersoner stapplar ut ur den kraschade helikoptern mot sin död var det få av våra munnar som inte hängde lealösa, och när vi senare fick spela som kamouflerad krypskytt i Tjernobyl var det bara att kapitulera.

Det är dock multiplayer-läget som spelat störst roll i anledningen till seriens framgång. Multiplayer-shooters har inte varit sig lika sedan Modern Warfare landade och killstreaks, killcams samt loadouts blev industristandard över en natt. Spelets inflytande är helt omöjligt att förneka och lika självklart är hur viktigt det blev för Xbox Live.  Microsoft hade länge ett intimt förhållande med Call of Duty och därför är det för oss en självklarhet att Modern Warfare förtjänar en plats på denna lista.

Detta är en annons:
Tidernas 10 bästa Xbox 360-spel

(9) The Elder Scrolls V: Skyrim
Redan med Oblivion visade Bethesda att de kunde göra storverk på den nya generationens hårdvara, men det var först i och med uppföljaren The Elder Scrolls V: Skyrim som de lyckades förtrolla en hel spelvärld.

I rollen som den Drakfödde, var vårt uppdrag att slakta drakar, samla kraftvrål och ansluta oss till antingen rebellerna eller imperiet i inbördeskriget om Skyrim. Samtidigt skulle vi akta oss för mammutar och deras gigantiska vakter, lära oss smyga med pilbåge eller ge oss in i stridens hetta med svärd, koka ihop olika drycker eller bli en bra köpslagare, smida vapen och rustningar, knyta vänskapsband och skaffa oss bittra fiender, bli torped åt The Dark Brotherhood eller tjuv åt Thieves Guild i hamnstaden Riften. För att nämna några av de ändlösa ting vi kunde hitta på i Bethesdas tveklöst bästa spel.

Den massiva, karga världen var full av utforskarglädje och att spelet var anpassat för att spelas med handkontroll, med ett ultrasmidigt uppgraderingssystem som var busenkelt att förstå sig på, gjorde att Skyrim aldrig kändes lika traggligt som andra rollspel. Samtidigt var det aldrig så ytligt att det skrämde bort hardcore-fansen. Bethesdas femma tilltalade otroligt nog den vane rollspelaren lika mycket som den ovane och vi inte bara spelade Skyrim, vi levde det. Och lever det.

Detta är en annons:
Tidernas 10 bästa Xbox 360-spel

(8) Braid
När Braid släpptes på Xbox Live Arcade trodde vi aldrig att det skulle bli ett av de där spelen. Den där typen av spel som man aldrig glömmer. Allt från det drömlika narrativet till de migränframkallande pusslen är för evigt fastetsade i våra hjärnor. Det går inte att glömma Tims minst sagt bekymmersamma berättelse, den tidsmanipulerande spelmekaniken och sättet som de oerhört komplexa pusslen kittlade oss i en del av hjärnan som vi inte ens visste fanns.

Sen har vi slutet, som har fler dimensioner än Interstellar och Primer kombinerat. Slutet som lämnade oss med betydligt fler frågor än svar. Vem är egentligen Tim? Vad försöker han göra? Vem eller vad är prinsessan? Vi fick aldrig några konkreta svar. Däri ligger även briljansen i det hela. Det är därför vi aldrig kommer att glömma Braid. Om man ändå kunde spola tillbaka tiden och spela det för första gången igen...

Tidernas 10 bästa Xbox 360-spel

(7) Grand Theft Auto IV
När dåvarande Xbox-chefen Peter Moore klev upp på scenen under Microsofts E3-konferens 2006 och visade sin nya Grand Theft Auto IV-tatuering, blev publiken sjövild. När spelet väl släpptes två år senare, visade det sig att Rockstar hade valt att ta en helt ny riktning med succéserien GTA. Glöm alla vilda upptåg från föregångaren San Andreas, i del fyra berättade bröderna Houser en mänsklig hämndhistoria i en fasansfullt realistisk tolkning av världens bästa stad, New York. Den sargade antihjälten Nico Bellic tog med oss på en resa genom den dunkla metropolen Liberty City och all dess smutsighet, där träffsäker satir blandades med oväntat mörka inslag och smärtsamma tvister i den fullständigt briljanta storyn.

Spelaren tilläts göra moraliskt tvivelaktiga val som formade utgången av uppdrag och satte ödet för olika karaktärer, samtidigt som den nya RAGE-motorn i kombination med den än idag strålande Euphoria-fysiken gjorde att staden hela tiden andades av liv och rörelse. Grand Theft Auto IV bjöd visserligen inte på lika lättsmält underhållning som föregångarna, men det var heller inte vad Rockstar siktade på när de valde att återigen revolutionera sandlådegenren...

Tidernas 10 bästa Xbox 360-spel

(6) Mass Effect 2
Det finns en regel för alla rymdsagor, och det är att del två alltid är bättre än det inledande avsnittet. Se bara på The Empire Strikes Back och The Wrath of Khan. Samma sak gäller Biowares tvåa i Mass Effect-trilogin. Det är en mycket större, men även en mycket mörkare, galax vi får utforska i Mass Effect 2. Tonen för det hela sätts redan i de inledande minuterna med Shephards död och Normandys förstörelse. Ett par psykopater, en vetenskapsman skyldig för en hel arts sakta död och en gammal vän som gör sin bästa Punisher-imitation, är några av de underbara karaktärer vi stöter på i Mass Effect 2.

Nästan allt är förbättrat, striderna känns snabbare, förmågorna är smidigare att använda, alla karaktärers personliga uppdrag är djupare och mer intressanta. Tyvärr blev vi av med ettans hissamtal, men istället kunde vi sondera Uranus. I och med Mass Effect 2 befäste Bioware sin position som rollspelskungar utan like för ännu en generation. Självklart körde man Mass Effect på Xbox 360, det var ju ingen som orkade vänta ett år extra till lanseringen på Playstation 3.

Tidernas 10 bästa Xbox 360-spel

(5) Bioshock
Vi vet inte exakt hur många spaltmeter med lovord vi öst över Bioshock vid det här laget, men vi är helt hundra på att vi kommer att fortsätta ge det all vår kärlek och uppskattning så länge vi lever och andas. Och eftersom vi firar en tioåring idag så har vi fått ännu en anledning till att göra just det.

Sedan var det ju som så att det var på just Microsofts klassiska konsol som vi tog våra första stapplande steg i undervattensdystopin som var Rapture. En värld fylld med lika många krossade drömmar och förhoppningar som skräck och avsky. Det var här vi mötte vår första splicer, lyssnade till envåldshärskaren Andrew Ryans fientliga tal gällande supermakterna ovanför vattenytan, stod öga mot öga med en enorm barnvakt vid namn Big Daddy och avslöjade en sanning som fick oss att tappa hakan.

Än idag kan vi vandra längs de vattenfyllda korridorerna och känna hur våra hjärtan fortfarande bultar över Bioshock. Det kommer att bli några spaltmeter till innan vi säger adjö.

Tidernas 10 bästa Xbox 360-spel

(4) Forza Motorsport 4
Det fanns en tid då Gran Turismo, utvecklat av japanska Polyphony, var den obestridde kungen i racing-genren. I oktober 2011 kom dock Forza Motorsport 4 och vände upp och ner på allting. Turn 10 lyckades vinna både inbitna älskare av simulatorracing och de mindre erfarna hobbyförarnas hjärtan med en produkt som erbjöd så ofantligt mycket utan att för den sakens skull kännas splittrad eller rörig.

Den barnsligt bilromantiserande presentationen med Top Gear-teamet i spetsen förde över sin entusiasm för motorsport som en smitta och multiplayer-läget står sig fortfarande som något av det bästa vi sett. Här fanns fler än femhundra bilmodeller från åttio olika tillverkare, så det var praktiskt taget en garanti att det skulle finnas något för precis alla och den löjligt imponerande fysikmotorn som möjliggjorde kalaset satte en ny, svindlande hög ribba för resten av genrens giganter att försöka nå. Forza Motorsport 4 är inte bara ett av de absolut bästa spelen på Xbox 360, det är tidernas bästa racingspel.

Tidernas 10 bästa Xbox 360-spel

(3) Halo 3
Det var, som med så många andra avslutande delar i spelserier, något bitterljuvt över peppen inför det som skulle bli Master Chiefs sista strid. Kriget mot Covenenterna skulle avslutas och det var med besked. Året var 2007 och med tanke på vad spelet skulle erbjuda på det tekniska planet samt att Xbox 360 hade släppts drygt två år tidigare, var ett släpp till den första Xboxen inte att tänka på.

När redaktionen sen fick tag på det fanns inget motstycke. Master Chiefs tredje del var magiskt på alla sätt och vis. Overkligt. Sorgligt och storslaget. Overkligt för att det äntligen var här. Sorgligt för att det skulle ha varit slutet. Slutet på en era. Storslaget för skalan, grafiken, historien och i princip allt som förpackningen kom lastad med. Än idag står Halo 3 som ett av våra favoritspel och kanske framför allt som en av Microsofts andraföddes främsta titlar.

Tidernas 10 bästa Xbox 360-spel

(2) Red Dead Redemption
Det var ont om cowboyspel under förra seklet. Eller, åtminstone cowboyspel av högre kvalité. Bortsett från Gun så var den fulländade Vilda Western-simulatorn fortfarande att vänta. Men, på den där soliga vårdagen i Maj 2010, dundrade Rockstar ut Red Dead Redemption, den spirituella uppföljaren till 2004-års Red Dead Revolver.

Vi bjöds på en resa så otroligt vacker och så otroligt atmosfärisk att vi förväntade oss att se självaste Clintan i Armadillos saloon. Vi spelade som den ärrade, laglöse John Marston vars mål var att bringa sina gamla kompanjoner till snarans styva fibrer i utbyte mot sin familjs, och sin egen, frihet. Landskapet och detaljnivån var traditionen trogen enorm. Känslan av att rida utmed Rockstars Rocky Moutain-pastisch medan dammet yrde kring hästens hovar var något som i kombinationen med den välskrivna och gripande historien, med klirrande sporrar klev raka vägen in i våra Deadwood-hjärtan.

Tidernas 10 bästa Xbox 360-spel

(1) Gears of War
Den första delen i historien om Marcus Fenix och Deltateam exploderade in i spelvärlden hösten 2006. Grafiskt sett så var det bland det snyggaste vi hade lagt ögonen på, ett bevis på att Microsofts konsol kunde hantera trycket. Vart vi än vände oss så fanns det alltid något i den underbara designen att förundras över, alltid något att fastna med blicken på. Men det var inte bara det som fick oss på fall. Gears of War var ett helhetspaket.

De storslagna och varierande eldstriderna blev än mer engagerande tack vare den ypperliga spelkontrollen, där varje rörelse vi valde kändes exakt och precis. Den utmärkta ljudbilden, där avgrundsvrål varvades med våldsamma explosioner och argsinta skottsalvor, fick oss också att glida in i upplevelsen ännu mer. Spelupplägget kunde till en början te sig simpelt och vardagligt med sin skjut/gå i skydd-mekanik, men allt var såpass förfinat och väl utfört i Gears att det kändes som en helt ny upplevelse. Vi kan ju även nämna spelets alldeles utmärkta och hysteriskt underhållande multiplayerläge, som fick oss att missa många viktiga måltider och toabesök.

För att knyta ihop säcken: Gears of War definierade vad ett actionspel skulle vara denna sida av 2000-talet. Det var bombastiskt, det var snyggt, det var sjukt underhållande... en underbar spelupplevelse. Och det är det än idag.

Med det säger vi återigen grattis till Xbox 360 på tioårsdagen! Vilka är dina favoritspel till konsolen?



Loading next content