Svenska
Gamereactor
artiklar

Sony på E3 2011

Playstation Move, 3D och Playstation Vita var huvudinslagen på Sonys E3-presskonferens, utan att man för den sakens skull glömde bort att visa flera nya titlar under natten...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Fint folk kommer alltid för sent, heter det ju. Det gäller även Sony som nästan en halvtimme efter utsatt tid drog igång sin presskonferens i natt. En presskonferens där man förväntades prata om PS Vita, presentera God of War 4, avslöja sina planer för Move och även såklart snacka om den stora hackerattack man varit utsatt för.

Som vanligt var det Jack Tretton som var värd för Sonys presskonferens och han tog tillfället i akt och började med att snacka om PSN och de problem som varit. Han framförde en välmotiverad och genomtänkt ursäkt och knorrade till det lite genom att skoja att det åtminstone varit bra för pressen, som ju till viss del faktiskt lever av olyckor.

Sonys presskonferens kom att kretsa mycket kring 3D som man som bekant satsar stenhårt på. Därför hade samtliga besökare på presskonferensen utrustats med 3D-glasögon för att kunna se de demon som visades i tre dimensioner. Och mycket riktigt återkom man ofta till att förklara hur viktigt 3D var och utannonserade rent av en särskilt Playstation-TV för ändamålet.

Sony på E3 2011
Under presskonferensen visade Sony upp en särskild Playstation-TV, framtagen specifikt för konsolen.
Detta är en annons:

Det första spelet man presenterade var Uncharted 3 och man lät Evan Wells från Naughty Dog presentera äventyret. Den demo vi fick ta del av utspelades på en kryssningsfartyg på ett milt sagt oroligt hav där Nathan Drake fick visa sig från sin bästa sida med både stealth, närstrid och eldstrid samt läckra effekter. En tämligen enig redaktion hade hellre velat se en solig utomhusbana, vilket Sony dock lyckligtvis förutsett och bjussade på en teaser-trailer med massor av den varan som gav mersmak. Uncharted 3 känns helt enkelt väldigt lovande.

Sony fortsatte sin presentation med ytterligare en höstexklusivitet i form av Resistance 3 där vi fick en grundlig demonstration från Marcus Smith på Insomniac brassade Chimera för allt vad kjoltygen höll. Resistance-serien hör till mina egna personliga Playstation 3-exklusiva favoriter som multiplayer-torsk. Demot avslutas som sig bör med en rejäl Resistance-boss som gör längtan till hösten lite mer intensiv.

Resistance-visningen var dock inte slut i och med det, utan Tretton berättade att det kommer att stödja Move och att man därför kommer sälja det tillsammans med ett paket med både Move och tillbehör samt ett plastgevär att sätta den i för $150, vilket lär bli runt 1500 i Sverige.

Därefter blev det ännu mer exklusivt då Sony återigen bekräftade att den omtalade Team Ico-samlingen är på väg till Playstation 3 samt dessutom en med Kratos båda PSP-eskapader. De kommer få 3D-stöd, och med det passade Sony på att utannonsera en speciell Playstation-TV med glasögon som gör att två spelare kan se samma skärm men se olika bilder. På det sätttet kan man spela multiplayer på samma skärm utan att dela den på mitten och ändå inte störas av varandra.

Detta är en annons:
Sony på E3 2011
Ico och Shadow of the Colossus Collection kommer båda att släppas i HD-versioner med 3D-stöd till Playstation 3.

Efter den laddningen var det dags att presentera Move. Personligen hade jag hoppats att Sony skulle dra ner på stödet till tingesten lite (nej, inget fan av rörelsekänsligt spelande), och det skulle visa sig att det nog är precis vad som håller på att hända. Första titeln som demonstrerades var nämligen NBA 2K12. Föregångaren sålde över fem miljoner, så det är en stor titel och såklart en fjäder i hatten för Sony att få in Move-stöd i.

Men simulatorbasket, med vad som i princip fungerar som en muspekare, såg milt sagt tveksamt ut. Då hjälpte det inte att Kobe Bryant kom in på scen för att spela lite, inte minst eftersom han inte tycktes ha repeterat innan. Något som ledde till Sonys presskonferens bottennapp och något som varken var smickrande för Kobe, Move eller Sony.

Jag fick vibbar av Microsofts presskonferens när Sony därefter valde att fortsätta snacka om Move. Skulle rörelsekänsligt spelande även komma att sätta agendan för deras del, och var fanns egentligen de nya spelen? Medieval Moves: Deadmund's Quest är ett nytt spel från teamet bakom Sports Champions som varit det mest framgångsrika Move-spelet.

I Medieval Moves: Deadmund's Quest fick vi se en salig blandning av första- och tredjeperson beroende på vilket vapen som används, och tanken är att skapa ett äventyr med stor interaktivitet. Men spelet såg helt charmlöst ut och fick omotiverat mycket tid av presskonferensen, liksom Move, och mer skulle det bli av den varan.

Sony på E3 2011
Det var oväntat mycket Playstation Move på Sonys E3-konferens. i de flesta fall handlade det dock om alternativa sätt att spela spel, och inte helt egna titlar som i fallet Medieval Moves: Deadmund's Quest.

För därefter kom turen till Infamous 2. Ett spel som redan är ute i USA, men Sony ville informera att även det får Move-stöd senare i höst. Också ett spel som fick för mycket tid hos Sony, vars presskonferens vid det här laget tappat styrfart och liksom Microsofts dito saknade det jag som spelare vill veta mer om. Och inte blev det bättre när det visade sig att Little Big Planet 2 skulle få Move-stöd och var nästa spel att visas.

Nu var det dags satt visa upp Starhawk, och äntligen börja snacka mer om nya spel. Men något mer än en snabb teaser blev det dock inte, vilket kändes lite snopet med tanke på hur mycket tid gamla spel fått. Starhawk känns hur som helst lovande och blir troligtvis en värdig uppföljare till Warhawk med bra action, mycket fordon och episka strider.

Och äntligen. En utannonsering. Och inte vilken som helst. Sucker Punch hade nämligen två spel på Sonys presskonferens, varav det andra visade sig vara Sly 4, en efterlängtad favorit. Särskilt mycket fick vi inte se, men den teaser som visades gav mersmak. Demitri är fortfarande skurk, fortfarande arg, och skönare än någonsin. Räkna med ett underhållande plattformsäventyr med gott om både pussel och stealth.

Sony på E3 2011
Kobe Bryant var på plats för att spela NBA 2K12, men verkade inte ha minsta kläm om vad han pysslade med, trots att han hela tiden strödde lovord över spelet medan nervösa funktionärer stressat assisterade.

Dust 514 var nästa spel att visas, ett spel i Eve Online-universumet vars presentation var lite splittrad. Vi fick dock se ett snyggt spel som verkar ha bra onlinestöd, stödjer Move och dessutom fungerar mellan konsol och PC samt även PS Vita. "One universe, one war" säger CCP själva om spelet som säkert kan bli intressant bara vi får lite mer information. Det släpps hur som helst 2012 med en sluten beta senare i år, sannolikt för de som förhandsbokat och/eller för de med PSN+.

Näste man till rakning var Ken Levine från Irrational. Han har varit kritisk mot rörelsekänsligt spelande tidigare men sade sig nu vara omvänd och har därför inkluderat Move-stöd till Bioshock Infinite. Helt övertygad verkade han dock inte vara utan refererade till folk som spelar med viftprylar för "those people". Det mest spännande Levine hade att säga var att Irrational faktiskt jobbar på ett PS Vita-spel med Bioshock-tema, vilket förhoppningsvis betyder något annat än en Bioshock Infinite-konvertering.

Sony fortsätter för övrigt sin satsning på exklusivt material i spel och lät utannonsera att Saints Row 3 kommer få ett extra spelläge till Playstation 3, innan man gick vidare med ett nytt Star Trek-spel. Det baseras på nästa års Star Trek-film och kommer att kunna spelas med Move, men såg inte direkt hett ut. Förhoppningsvis slipper vi de värsta filmlicensfällorna dock.

Därefter presenterade man att man i samarbete med EA också kommer att erbjuda exklusivt material i Need for Speed: the Run, SSX samt att man får Battlefield 1943 med på köpet till Playstation 3 när man köper Battlefield 3. En satsning som förmodligen är helt riktig. Sony har länge haft de sämsta multiformatsversionerna, och på det här sättet kan man se till att de kommer bli mer köpvärda än värste konkurrenten Microsoft.

Sony på E3 2011
Att man ska ska välja Xbox 360-versioner av multiformatsspel är en sanning på väg bort. Sony satsar hårt på extramaterial i Playstation 3-versionerna av tredjepartstitlar.

Kaz Hirai intog scenen iklädd alldeles för stor kavaj. Men han var sedvanligt vältalig (och är en av endast två japaner jag träffat i spelbranschen som talar engelska obehindrat) och inledde med ett anförande om Playstation Suite. Ni vet de mobila Playstation-spelen till Sony Ericssons Android-mobiler. En lovvärd satsning som gör att man kommer kunna spela Playstation på format som inte är Sonys egna.

Därefter var det dags för vad jag själv sett mest fram emot under E3, nämligen PS Vita. Namnet bekräftades inte helt otippat vara just PS Vita, vilket vi rapporterat om tidigare, och enheten som kommer i utförande med och utan 3G. Kaz Hirai möttes dock av hånskratt när han förklarade att AT&T skulle vara exklusiv 3G-leverantör i USA. Något vi dock lär slippa i Europa som ju generellt har bättre mobila nätverk.

Otippat nog kommer PS Vita erbjuda så kallade "Party Rooms" som låter en snacka med andra Vita-spelare oavsett vilket spel de spelar. Det vill säga cross game-chat, en funktion som länge varit efterlängtat till Playstation 3. Hirai visade även funktionen Near som rakt av känns plankad från Nintendos Street Pass. Ingen dum idé och en av de saker jag gillar mest med Nintendo 3DS.

Sony på E3 2011
Playstation Near är en funktion som låter dig utbyta information med enheter i närheten av PS Vita. En funktion plankad från Nintendos Street Pass, men en förbaskat rolig sådan.

Uncharted: Golden Abyss är det verkliga flaggskeppet till PS Vita och fick följaktligen den första och huvudsakliga presentationen. Och nog fasen var det en snygg presentation som visar vad enheten går för. Lite tveksamt är jag mot att man lagt till touch-kontroll till spelet i onödan, något som absolut inte gör Uncharted bättre, men som jag förstod det är det valfritt. Det är för övrigt Sony Bend som gör detta och inte Naughty Dog, så jag har inte riktigt samma förhoppningar på ett toppspel, men kommer det ens i närheten av tvåan så räcker det givetvis hur långt som helst.

En dungeon crawler med originella inslag kallad Ruin stod näst på tur. Idéerna kring det, bland annat kommer man kunna spela det på Playstation 3 och sedan fortsätta på PS Vita, kändes fräschare än det faktiskt äventyret. För min egen del gillar jag dock genren och älskar att samla loot, så Ruin känns högintressant. Därefter visades Modnation Racers Vita, ett nytt spel i serien till PS Vita, som dock fick alldeles för mycket tid. Så hett är det verkligen inte.

Och inte blev det bättre av att man därefter visade Little Big Planet till Vita. Sony borde ha gett plats för tredjepartsspel som man sade sig ha massor av. Varenda utvecklare av rang jobbar på PS Vita-spel enligt Sony. Men just nu känns det som man gör exakt samma satsning som man gjorde med PSP. Det vill säga stationära spel som man bantat något till det bärbara formatet och som sedan förväntas få folk att köpa enheten. Jag tror fortfarande att Sony borde försöka göra mer nytt exklusivt dedikerat för bärbart spelande som känns mer anpassat för just portabelt spelande.

Capcom bjöds upp på scen för att visa att även Street Fighter X Tekken är på väg till PS Vita. Coolt såklart och säkert något jag kommer skaffa. Men som sagt, mer spel som verkligen är avsedda för PS Vita tack, detta spelar jag nog helst på HD-tvillingarna. Och då kanske allra helst på Playstation 3 där Cole från Infamous kommer vara med och sparka stjärt samt svinga sin Arc.

Sony på E3 2011
Cole MacGrath from Infamous kommer vara med och slåss i Street Fighter X Tekken till Sonys format.

Ungefär här körde Sony igång en highlight reel för kommande PS Vita-spel, över 80 titlar lär vara under utveckling, och Kaz Hirai intog åter scenen. Dags att avslöja priset på den ljuvliga tingesten. Något som blev Sonys verkliga E3-bomb. PS Vita blir nämligen extremt aggressivt prissatt. $250 för modellen utan 3G (lär bli 2500 kronor i Sverige) och $300 för den med 3G (lär bli 3000 kronor i Sverige). Det gav mest troligt Nintendo skrämselhicka, de har inte lyckats få någon riktig skjuts på Nintendo 3DS-försäljningen, och en mer kraftfull enhet för samma pengar med heta spel är naturligtvis en skoningslös konkurrent.

Jack Tretton tar tillbaka scenen igen och alla gjorde sig redo för en sista utannonsering. Var det dags för God of War IV månne? Nej, presskonferensen avslutades lite rumphugget och Sonys förmodade utklassning av Microsoft uteblev. Visst visades fler spel jag är intresserade av hos Sony, men nog hade jag hoppats på betydligt mer nytt och spännande än såhär. Hittills har jag personligen blivit besviken på både Microsofts och Sonys presskonferenser, och nu står hoppet till Nintendo ikväll.

Artikeln om Microsofts E3-presskonferens hittar du här.



Loading next content