Svenska
Gamereactor
artiklar
Halo 5: Guardians

Mannen bakom visiret - Sagan om Master Chief

Nästa månad återvänder Master Chief i Halo 5: Guardians, och vi har utforskat hans förflutna så att du kan förbereda dig inför hans framtid...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

"Han kom såsom ett vittne, för att vittna om ljuset, på det att alla skulle komma till tro genom honom."
- Johannesevangeliet 1:1-7

Det första Catherine Halsey ser av Elysium City är hur stadens mäktiga skyskrapor sträcker sig högt över molnen. Hennes rymdskyttel har rest långt genom en orolig galax, djupt bland människans yttre kolonivärldar, för att hitta denna vackra paradisstad på planeten Eridanus. Den briljanta forskaren lämnar skeppet tillsammans med sin militära eskort, löjtnant Keyes. De har kommit för att inspektera en begåvad individ - en möjlig kandidat till Halseys topphemliga Spartan-projekt. Personens namn är John, en tillsynes helt vanlig sexårig pojke med kort, brunt hår och fräknar. När Catherine och Jacob besöker pojkens förskola i Elysium City leker han herren på täppan med sina klasskamrater, och de observerar hur lätt det är för honom att kasta ner de andra barnen från kullen.

John har gott om vänner här, och är dessutom kär i grannflickan Parisa. Han har två föräldrar som älskar honom över allt annat, men de är inte inte medvetna om att UNSC - de förenta nationernas rymdorder - finner ett stort intresse i deras son. John må ha egna drömmar och mål för framtiden, men det är en framtid som Dr. Catherine Halsey inom kort kommer att beröva honom. För ingen kan möjligtvis ana att den unga pojken på toppen av kullen en dag ska växa upp och bli mänsklighetens frälsare. Deras sista hopp.

Detta är en annons:
Halo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
John och hans bästa vän Ellie Bloom ligger under en stjärnklar himmel och frågar sig om det finns intelligent liv i galaxen utöver människan. Svaret är ingen av dem förberedda på...

År 2525, tre decennier före händelserna i Halo: Combat Evolved, fick människan närkontakt med intelligent, utomjordisk liv för första gången. En allians kallad The Covenant förklarade heligt krig mot mänskligheten. Vid tidpunkten var John endast 14 år gamla, men redan då var han en fulltränad, hyperdödlig krigsmaskin. Hans brutala ursprung och tragiska resa till hjältedom skildras i romanen Halo: The Fall of Reach, som gavs ut strax före Bungies debutspel till Xbox. Boken är en av de mest essentiella delarna i hela Halo-sagan, men trots det har miljontals Halo-fans världen över gått miste om dess berättelse.

The Fall of Reach har dock aldrig varit mer aktuell i spelsammanhang än idag, då karaktärerna som introduceras i boken kommer att återförenas med Master Chief i spelbar form nästa månad när Halo 5: Guardians släpps till Xbox One. Därför tänkte vi återberätta begynnelsen i denna artikel. Detta är sagan om John-117 och hans 74 tappra bröder och systrar. Om hur de dödade och dog för varandra, om deras förlorade oskuldsfullhet och om deras ständiga självuppoffringar. Om barndomen de blev beslutna på, och om framtiden de gav människan. Detta är sagan om Master Chief och hans spartaner.

Halo 5: Guardians
John, född 7 mars 2511. Död 7 december 2517, endast sex år gammal. Åtminstone enligt officiell dokumentation.
Detta är en annons:

Året var 2517. Trots att man ännu inte kände till Covenanten var det en tid av terror och konflikt för hela människorasen. Under sin storhetstid hade de befolkat tusentals nya världar i fjärran, men de yttre koloniernas naturtillgångar gick till att försörja Jorden och UNSC. Detta var något som nybyggarna snart ifrågasatte, och ett inbördeskrig bröt ut som splittrade det galaktiska riket i två. Efter åratal av krig och förödelse var UNSC desperata; De ville vinna kriget innan uppoffringarna blev alldeles för stora. De tog såldes hjälp av den ökända forskningsdivisionen ONI och Dr. Catherine Halsey för att ta fram nästa generations supersoldater, som skulle vinna kriget åt dem.

Efter ett antal misslyckade experiment lät sig Halsey inspireras av de spartanska krigarna från antiken Grekland. De fick redan från barnsben uthärda skoningslös träning för att formas till världens tappraste krigare. Halseys egna soldater skulle behöva vara lika unga som spartanerna för att kunna anpassa sig till den hårda träning som väntade dem. Den ringa åldern skulle även underlätta vid de experimentella augmentationer som krävdes för att förverkliga de färdigheter som efterlystes i de framtida kämparna. Den unga forskaren tog fram en lista över 150 kandidater utspridda över hela galaxen. 150 sexåringar som skulle förena mänskligheten än en gång, och leda dem mot en ny guldålder.

Halo 5: Guardians
Inbördeskriget mellan UNSC och de yttre koloniernas insurgenter får vi veta mer om i romanen Halo: Contact Harvest.

ONI godkände dock endast användandet av 75 testobjekt, och urvalet lämnade Halsey till slumpen. Tillsammans med Jacob Keyes besökte hon barnen, det ena efter det andra, och bad dem alla singla en slant. De fick gissa vilken sida av myntet som skulle hamna uppåt, och genom denna metod fick de veta vilka av kandidaterna som hade en gåva som inte gick att träna upp; tur. Barnen som gissade rätt "vann", och valdes ut till Spartan-projektet. Det var därför som Catherine Halsey gick fram till den unga pojken John på skolgården i Elysium City. Hon presenterade sig själv, och frågade honom om han gillade spel. John förklarade att han älskade alla spel, eftersom han alltid vann. Han tyckte dock schack var tråkigt eftersom ingen kunde utmana honom, och bollsporter hade helt förbjudits på idrottslektionerna då de andra barnen inte kunde mäta sig med hans styrka och snabbhet.

Catherine sträckte fram ett gammalt mynt och frågade om han ville leka en annan lek. Slanten var fortfarande högt upp i skyn när John fångade den med sin hand. Utan att tjuvkika utbrast han: "Klave!". Han hade såklart rätt, det var klave som låg uppåt i hans knutna näve, men inte ens som sexåring lämnade han sitt öde åt slumpen. Med blixtsnabba reflexer hade han nämligen sett vilken sida som var riktad uppåt ögonblicket då han fångade myntet. Det var inte tur - det var ren skicklighet - och som belöning fick han behålla Dr. Halseys mynt.

Halo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
John imponerade på Dr. Halsey, och att han skulle bli en av hennes spartaner var det inga tvivel om. Inom loppet av en månad hade han, och 74 andra barn, blivit tagna från sina hem av ONI.

De utvalda barnen kidnappades sedan av ONI. I nattens mörker togs de från sina sängar och fördes till militärplaneten Reach. För att deras omänskliga handlingar inte skulle bli kända för allmänheten ersattes rekryterna av defekta kloner. Dessa så kallade "flashkloner" led av diverse neurologiska och fysiologiska sjukdomar, som försäkrade att de dog inom loppet av några år. John från Elysium City avled den 7 december 2517, och hans föräldrar, vänner och grannflickan Parisa skulle aldrig få se honom igen. På planeten Reach fick den riktiga John, och 74 andra sexåringar detta förklarat för sig; De skulle aldrig få återvända hem igen. Halsey ville inte ljuga för dem eftersom sanningen skulle kunna leda till hat mot henne i framtiden. Trots oroliga blickar från samtliga rekryter grät inte en enda av dem - de hade sannerligen valt ut rätt kandidater för projektet.

Och så, den 24 september 2517, tog den stenhårda Spartanträningen sin början. John och de andra väcktes ur sina hårda våningssängar klockan 05:30 på morgonen av Franklin Mendez, en av UNSC:s mest rutinerade instruktörer. Deras första träningspass inleddes med 100 repetitioner situps, knäböj och benlyft, innan de fick jogga tre kilometer till "lekplatsen" - en labyrintliknande hinderbana som var upphängd i luften. På toppen av strukturen hängde en klocka. Barnen delades in i lag om tre, och fick i uppdrag att ta sig upp till toppen och ringa i klockan. Det lag som kom sist blev utan kvällsmat. Den tävlingsinriktade John tog sig upp först av alla och tittade ner på de andra barnen som kämpade med hinderbanan. Han såg hur de hjälptes åt och sakta men säkert tog sig uppåt tillsammans. Till slut hade alla barnen ringt i klockan förutom Johns två egna lagkamrater, Samuel-034 och Kelly-087. John förlorade ett spel för första gången i sitt liv, men fick lära sig en viktig läxa om lagarbete och kamratskap. En läxa som han aldrig lät sig glömma, och som efter några år gjort honom till spartanernas officiella ledare.

Halo 5: Guardians
Concept art från Halo-filmen som var tänkt att baseras på Halo: The Fall of Reach.

Mendez övningar hade ofta en oväntad twist för att lära spartanerna något viktigt och alltid förvänta sig det oväntade. Han blev det närmsta barnen kom en fadersfigur under deras uppväxt på Reach, men det var med tydliga order från ONI som han tränade dem som om de vore militärens hårdaste soldater. Han tvingade dem ständigt att göra sitt yttersta. Han drev dem till deras fysiska och mentala bristningsgränser, om och om igen, och sedan bortom dem. De som hade svårt att hänga med fick ny motivation efter några slag från instruktörens elektriska batong. När de inte tränade utbildades de istället på hög nivå de inom områden som matematik, naturvetenskap och historia. Men styrka, snabbhet och intelligens var inte allt; Disciplin, heder och respekt var grundläggande pelare i den kod som Mendez lärde barnen följa. De lärde sig skillnaden mellan rätt och fel, och att Jorden och hennes kolonier stod över allt annat i galaxen. Deras egna liv var betydelselösa i jämförelse.

HQ

Månaderna gick och många av barnen anpassade sig anmärkningsvärt snabbt, men trots att tränarna alltid hade övertaget var det ingen dans på rosor att undervisa de framtida spartanerna. Det hände att enstaka barn gjorde uppror, hotade personal och även försökte fly planeten Reach. Dessa blev sövda med bedövningspilar och disciplinerade efteråt. John skötte sig dock exemplariskt under de första åren, om man bortser från incidenten där några tränare försökte beslagta myntet som han fått av Dr. Halsey under deras första möte. Han bröt ett flertal av deras fingrar, men även andra inom UNSC fick smaka på barnens vrede. Elitsoldaterna i Tango Company blev utklassade av barnen i alla simulatorer som kördes, och då var de endast 12 år gamla.

Halo 5: GuardiansHalo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
De tre mest betydelsefulla personerna i spartanernas liv. Från vänster: Franklin Mendez, Dr. Cathereine Halsey och den artificiella intelligensen Déjà, som utbildade dem i skolan.

Efter åtta års träning på Reach hade samtliga barn fyllt 14 år och nått puberteten. Fas 1 var över och resultaten hade överträffat Dr. Halseys förhoppningar. Men resan var långt ifrån över; Spartan-projektets mörkaste dagar väntade dem än. Den andra fasen bestod av fem biokemiska och biomekaniska augmentationer som applicerades på ungdomarna. De vältränade soldaterna skulle genom kirurgi och injektioner förvandlas till okrossbara krigsmaskiner, med överlägsen styrka, uthållighet och snabbhet. Ökad muskelmassa, förstärkt benstomme, mörkerseende och tre gånger så snabb reaktionsförmåga stod på menyn, men bieffekterna var minst lika extrema.

Spartanerna riskerade permanent blindhet, skelettal nedbrytning, elefantiasis, reducerad sexualdrift, hjärtstopp och Parkinson. För att inte tala om den oerhörda smärtan de tvingades uthärda. Det kändes som att bli injicerad med napalm. Deras kroppar brann och bröts ner, för att sedan byggas upp igen. Sidoeffekterna blev så pass allvarliga för 30 av de 75 ungdomarna att de senare avled. Ytterligare två begick självmord. 32 oskuldsfulla 14-åringar, som alla varit en del av Johns familj sedan första dagen på Reach, tvingades alltså offra sina liv. Men för vad visste man inte ännu. En begravningsceremoni hölls så att överlevarna kunde säga farväl, men de döda kropparna frös sedan ner i hopp om att man en dag skulle kunna återuppliva dem. Tolv andra spartaner blev så allvarligt handikappade av processen att de inte kunde fullfölja sin träning.

Halo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
Den livfarliga andra fasen var inte obligatorisk. Spartanerna fick själva välja, och alla utom en valde att genomgå processen.

Resultaten var dock överväldigande för de som faktiskt överlevde fas 2. Milt talat. Kombinerat med deras vinnarinstinkter, intelligens, och nästintill telepatiliknande samarbete hade procedurerna förvandlat Halseys spartaner till ett oövervinnerligt motstånd på stridsfältet - och de skulle bara bli bättre allteftersom deras kroppar vande sig vid deras nya krafter.

Sam-037, som var den starkaste av spartanerna, kunde utan problem bära fyra gånger sin egen vikt. Den blixtsnabbe Kelly-087 uppnådde vid ett tillfälle en rekordhastighet på 62 kilometer i timmen, och hennes rörelser var omöjliga att följa för blotta ögat. När hon väl hade börjat springa var hon fullständigt oåtkomlig. Hon var snarare en suddig fläck som kunde ducka för avfyrade pistolskott. En annan kvinnlig spartan, Linda-058, var väldigt skicklig och snabb med sitt krypskyttegevär. Vid ett tillfälle sköt hon två fiender med varsitt skott så snabbt att inte ens John hann urskilja vem som träffats först.

Halo 5: Guardians
Blue Team på deras första uppdrag i asteroidbältet kring planeten Eridanus.

John-117 och hans spartaner var äntligen klara med sin träning, och redo för sitt första uppdrag. John blev ledare över det legendariska Blue Team, som bestod av hans bästa vänner Sam och Kelly, samt Linda och Fred-104. Gruppen skickades till en av insurgenternas baser i ett asteroidbälte, och det var där som de utan besvär dödade hundratals rebeller och tillfångatog deras ledare. På bara några timmar lyckades de med något som UNSC misslyckats med i flera årtiondens tid. Dr. Catherine Halseys Spartan-projekt var officiellt en storartad succé för militären. Men spartanerna och hela den mänskliga rasen, stod snart inför ett nytt hot...

Under tre millenniers tid hade en helig allians växt fram mellan ett flertal utomjordiska raser; The Covenant. De hade alla hittat högteknologiska artefakter på sina hemplaneter - kvarlevor från en mäktig ras kallad Forerunners. Dessa föregångare hade varit försvunna i över hundratusen år, men Covenanterna dyrkade dem som gudar. De menade att de uppnått en ny form av existens, förbundets högsta önskan var att följa i deras fotspår. Med det började deras sökande efter de som kom före och allt de lämnat kvar, och deras heliga uppdrag tog dem år 2525 till planeten Harvest. Där trodde de att de skulle hitta tusentals Forerunner-reliker, men istället hittade de en av människornas yttersta kolonier.

Det var då som Covenanternas profeter och ledare insåg att relikerna de letat efter egentligen var människor. Människosläkten hade lämnats kvar av Forerunners för att en dag ärva deras ansvar som beskyddare över allt liv i galaxen. Om sanningen skulle avslöjas för övriga raser inom alliansen skulle Covenanten bryta samman och ett uråldrigt herravälde gå till spillo. Profeterna bad därför Covenanten tro på en lögn. De sa att människan var deras fiender, och att människorasens förintelse var gudarnas vilja. Harvests befolkning hade ingen chans att förbereda sig på den massaker som inleddes mot dem. Kriget mellan människan och Covenanten hade tagit sin början, och spartanerna hade till slut fått en värdig fiende att möta i strid.

Halo 5: Guardians
Strategispelet Halo Wars utspelar sig under Covenant-krigets början, när UNSC försöker återfå kontrollen över koloniplaneten Harvest.

Men om John och hans soldater skulle ha en chans mot det nya hotet skulle de behöva verktyg som matchade deras färdigheter. Svaret blev Mjolnir - en rustning döpt efter åskguden Tors hammare. Dräkternas högavancerade exoskelettet var så kraftfulla att endast spartanerna kunde använda sig av dem. Vanliga marinsoldater bröt armar och ben när de försökte röra sig i dem på grund av de starka motkrafterna. Till och med John skadade sig, då hans hälsena slets sönder när han med hjälp av dräkten nådde en topphastighet på 100 kilometer i timmen.

Inuti Mjolnir-dräkterna förstärktes deras färdigheter ytterligare. Naomi-010 besegrade en Brute med ett enda knytnävsslag som bröt bestens ryggrad. Adriana-111 använde en Mongoose som en hammare. Hon greppade tag om styret, lyfte upp fordonet och smällde ner det på tre försvarslösa Grunts. Spartanerna tryckte tillbaka Covenanten gång på gång, och det dröjde inte länge innan deras fiender hade börjat frukta dem. Covenanterna kallade dem för demoner, men även bland andra UNSC-soldater uppnådde spartanerna en mytologisk status. Många kände sig illa till mods när de stod intill en 2,5 meter lång, ett ton tung, krigsmaskin. John såg nästan lika utomjordisk ut som fienden med sitt smaragdgröna pansar och gyllene visir. Rustningen blev som ett skal för honom. Han spenderade mer tid inuti den än utanför, och som följd blev hans hudfärg närmast likblek. Stridsfältet blev hans nya hem. Han trivdes som mest när hans liv vilade i hans egna, kompetenta händer. För det var då de vann. Varje gång.

Halo 5: GuardiansHalo 5: Guardians
John tar på sig sin Mjolnir-dräkt för första gången.

När det såg som mörkast ut för UNSC började de använda spartanerna i propagandasyfte, för att höja moral bland civila och övriga soldater. ONI beordrade dessutom att spartaner som dödats skulle rapporteras som saknade i strid - detta för att skapa en illusion om att de var odödliga. John och de andra visste dock sanningen, de hade trots allt redan förlorat 32 bröder och systrar. Och fler skulle det bli; Sam-037 var den första spartanen som föll i strid mot Covenanten. För varje spartan som dog svor John att han skulle bli ännu starkare. Han tog fullt ansvar för sina vänners död eftersom han var deras befälhavare. Mellan åren 2525 och 2552 hade han deltagit i mer än 200 strider mot Covenanten, och belönats med varje tjänstemedalj som fanns förutom den för krigsfångar. Han hade även blivit befordrad till rangen Master Chief Petty Officer.

Men det spelade tyvärr ingen roll att Master Chief och hans spartaner vann mot Covenanten på marken, för människan var fortfarande underlägen i rymdstrid. Fiendens monstruösa skepp var utrustade med plasmasköldar som inte kunde penetreras av UNSC:s vanliga vapen. Var Covenanten än reste lämnande de död efter sig. De förstörde alla människovärldar de hittade med sina stora plasmakanoner. Hettan från plasman fick skogar att brinna upp i okontrollerade infernon. Sjöar och hav ångade bort och marken smälte. Efter några dagars bombarderande bestod atmosfären av aska och sot, och från rymden såg planeten ut som ett glödande glasklot. Blodbadet drev människorna i de yttre kolonierna tillbaka mot Jorden, och snart skulle de inte ha någon annanstans att fly.

Halo 5: Guardians
Ett UNSC-skepp flyr från en glasad planet. Överlevare tvingades göra blinda rymdhopp för att inte leda Covenanten till andra kolonivärldar.

År 2552 hade hundratals människovärldar släckts av alliansens vrede - bland dessa Johns hem Eridanus. Snart skulle de hitta Jorden, människans hemplanet, och kriget skulle vara så gott som över. Mänskligheten behövde en plan, och Catherine Halsey försedde UNSC med en ytterst desperat sådan. Alla återstående spartaner skulle samlas på Reach och ta sig ombord skeppet Pillar of Autumn. Tillsammans med skeppets kapten, Jacob Keyes, skulle de ta över en av fiendens stjärnkryssare. Keyes skulle styra skeppet tillbaka till covenanternas hemvärld, och väl där skulle spartanerna kidnappa en av deras ledare. Profeten skulle sedan hållas gisslan medan UNSC förhandlade fram en vapenvila. Det riskfyllda uppdraget gick under namnet Operation: Red Flag, men en viktig komponent av planen saknades fortfarande; Dr. Halsey behövde skapa ett superavancerat AI, smart nog att kunna knäcka Covenantens navigationskoder.

HQ

All artificiell intelligens renderades efter existerande människohjärnor, och eftersom organen som användes förstördes i processen behövde donatorerna vara avlidna. Den här gången skulle det dock krävas en oerhört intelligent donator, och Dr. Halsey kunde inte hitta någon mer lämpad än sig själv. Genom flashkloning skapade hon 20 kopior av sin hjärna som fick leva i små vattentankar. Endast en av dem, döpt H-1, uppnådde kraven som ställts. Det nyfödda AI:et uppenbarade sig för Catherine Halsey i form av en lilafärgad kvinnokropp och valde själv ett namn - Cortana. Hon fick sedan i uppgift att välja en spartan som skulle bli hennes hanterare, och som vi alla vet så valde hon John-117, Master Chief. De var redo för Operation: Red Flag.

Halo 5: Guardians
Dr. Catherine Halsey introducerar Master Chief för den artificiella intelligensen Cortana.

Men den 25 juli 2552, bara dagar innan Red Flag skulle ta sin början, attackerades planeten Reach av Covenantens största armada. Krigets absolut viktigaste strid tog sin början, och spartanerna tvingades försvara sitt hem. Detta är en händelse som skildrats i bokform, serietidningar och även i TV-spelet Halo: Reach. Den desperata striden på Reach demonstrerade hur spartanerna aldrig någonsin gav upp, inte ens när allt var förlorat. De allra flesta av dem dog, bland annat sniper-experten Linda-058. Hon träffades av ett plasmaskott i bakhuvudet, men John kunde inte låta henne dö. Han bar hennes kropp till Jacob Keyes skepp, Pillar of Autumn, och frös ner henne i kryosömn. John stannade kvar vid hennes sida, för planeten var redan förlorad. Marken hade redan börjat förvandlas till glas.

John och kapten Keyes fick order om att fly Reach tillsammans med Cortana. Hon och all information hon bar på fick inte hamna i Covenantens händer. Enligt protokoll var de tvungna att göra ett blint rymdhopp med slumpmässiga koordinater för att inte leda fienden tillbaka till Jorden, men Cortana använde sig istället av koordinater John hittat på en mystisk Forerunner-artefakt. Detta ledde Pillar of Autumn, och de Covenanter som följt efter dem, till den majestätiska ringvärlden Halo. Och resten är, som man säger, historia. Det var på Halo som Master Chief blev den hjälte han föddes till att bli. Det var där som han upptäckte The Flood och stoppade Covenanten från att aktivera installationens vapen. Han räddade allt liv i galaxen och tog ett steg närmre Forerunners mantel. Ringvärlden förstörde han, och tillsammans med Cortana drev han omkring i den kalla, tomma rymden i väntan på att bli hittad. Han fruktade vad som hänt Reach, Dr. Halsey och spartanerna. Han kunde mycket väl vara den sista av dem vid liv.

Halo 5: Guardians
Sju kolossala ringvärldar byggdes av Forerunners. Tillsammans skulle de utrota allt liv i galaxen för att svälta den horribla pesten Flood.

Vad han inte visste var att ett fåtal spartaner överlevt striden på Reach. Fred-104, Kelly-087 och Dr. Halsey gömde sig från Covenanten i ett stort grottsystem i över en veckas tid. 72 % av Kellys kropp var brännskadad, men hon återhämtade sig trots det. John tog sig tillbaka till Reach, och med sig hade han Lindas kryosömnskapsel som han hittat bland ringvärldens rester. Han återförenades sedan med Halsey och de andra spartanerna. Doktorn opererade Lindas nedfrusna kropp och lyckades väcka henne från det döda, och tillsammans tog de sig sedan tillbaka till Jorden. Vad de inte visste var att Covenanten snart skulle hitta deras planet av misstag.

Resten av Master Chiefs saga berättas i TV-spelsform, där hans personlighet och motiv kanske inte känns lika självklara som i böckerna. Han kritiseras ofta för att vara en endimensionell och platt karaktär i spelen. Han är en stark och tystlåten typ, vilket lämpar sig väl för Halos gameplay där inlevelserik atmosfär och makalösa miljöer ska få spelaren att träda in i rollen som Master Chief. Det är en teknik som bemästrades av Valve i Half-Life, men efter att ha läst allt som går att finna om Johns ursprung känner jag att det är en personlighet som passar honom. Frank O'Connor, Franchise Development Director för hela Halo-sagan, har beskrivit Johns handlingar som viktigare än hans ansikte och karaktär. Vi borde inte fråga oss hur han ser ut eller hur han är som person, utan snarare varför han är den han är.

Halo 5: Guardians
Spelare som inte engagerat sig i seriens utökade universum har en animerad adaption av romanen The Fall of Reach att se fram emot, vilken släpps samtidigt som Halo 5: Guardians.

Från början var det inte ett uppskattat jobb att vara en spartan, eftersom alla andra inom militärväsendet avskydde barnen och kallade dem för missfoster. Trots det respekterade John och hans kamrater den militära rangordningen. De följde order, fokuserade sig på uppdraget i fråga och ignorerade alla psykiska påfrestningar som skulle ha fått svagare soldater på fall. Master Chief har genomlidit hemska saker, men värst av allt är det faktum att han är accepterat allt som skett honom som "det rätta". Han förstår nämligen att det inte ens hade funnits en mänsklighet att kämpa för, om den hårda träningen och de omänskliga experimenten i Spartan-programmet aldrig utförts på de 75 sexåringarna. Det kanske började som hjärntvätt, men idag är John fullt medveten om vad han och de andra spartanerna är för något; De är människans sista hopp.

Johns personlighet passar således både hans bakgrundshistoria och gameplay i spelen. Även Cortana skapades som ett verktyg för utvecklarna - hon skulle peka spelaren i rätt riktning och föra vidare storyn när det behövdes. Duons relation var till en början rätt så intetsägande, men deras förhållande har tagit allt större plats i senare Halo-spel. Han, ett hjärntvättat supervapen, och hon, en matris av ettor och nollor. Ingen av dem är mänskliga på riktigt, men de kompletterar varandra. Deras relation är nästintill symbiotisk. I Halo 4 kämpar John mot klockan för att rädda Cortanas liv, och plötsligt handlar det inte längre om en anonym soldat som ska hålla information från fiendens händer. Istället handlar det om John-117, mannen, och hans vilja att desperata försök att rädda livet på någon som står honom nära. Halo 4 är ett mörkt kapitel i hans saga, och som ni kanske minns så offrar Cortana sig själv för att rädda honom i slutet.

Halo 5: Guardians
John-117 (Master Chief) och hans tre spartaner; Linda-058, Kelly-087 och Fred-104. Blue Team återvänder i Halo 5: Guardians, en nästan religiös händelse för Halo-fans..

När vi sist såg John var han tillbaka på Jorden och sörjde Cortanas bortgång. Han funderade kring vad det betydde att vara människa - något som hon lärt honom efter 40 år av krig. Det är tydligt att han inte längre är den känslokalla supersoldaten han var när han satte fot på Halo för första gången. Den man han är idag verkar inte vilja fortsätta utan Cortana vid sin sida. Än så länge vet vi inte så mycket om handlingen i Halo 5: Guardians, men det är tydligt att hennes död motiverat honom att lämna UNSC för att kunna gå sin egen väg. Var den leder honom vet vi inte, men han kommer inte behöva möta Covenanter och Forerunners själv denna gång. Till sin hjälp kommer han nämligen ha Kelly-087, Linda-058 och Fred-104. De tre överlevande spartanerna i Blue Team.

Vad som väntar John och hans tre syskon i Halo 5: Guardians återstår att se. Spelet tycks bli det mörkaste kapitlet i sagan hittills, och vi har nog aldrig haft så här många obesvarade frågor inför releasen av ett Halo-spel förut. Förhoppningsvis har denna artikel gett några svar om Johns förflutna, men han framtid har aldrig varit mer osäker. Den 27 oktober får vi förhoppningsvis svar på några av frågorna, när John och spartanerna tar sina första steg på en ny generations hårdvara. Sagan om Master Chief har bara börjat.

HQ

Relaterade texter

Halo 5: GuardiansScore

Halo 5: Guardians

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

R E W I N D ! Sex år efter premiären av Halo 5: Guardians backar vi bandet och ändrar betyget på den kanske svagaste delen i Bungies ultrapopulära spelserie...

Top 10: Halo-vapen

Top 10: Halo-vapen

ARTIKEL. Skrivet av Petter Hegevall

Det finns så otroligt, otroligt många riktigt välgjorda vapen i Bungies numer anrika actionserie. Hegevall har korat sina tio favoriter...



Loading next content