Svenska
Gamereactor
artiklar

Allt om Nintendo 3DS

Gamereactor fanns på plats under Nintendos presskonferens där de passade på att berätta exakt allt vi borde veta om Nintendo 3DS. Kolla in för fakta, datum, pris och feta spel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Så var det äntligen dags för Nintendo att hålla en påkostad presskonferens där allt och lite till om Nintendo 3DS skulle avslöjas. Det är ju inte direkt varje dag Nintendo lanserar ny hårdvara så man hade tagit i ordentligt med separata presskonferenser i Europa och USA med lokaliserad information. Dessutom hade man påkostat sceneri och tillställningen förde ohjälpligt tankarna till E3. Vilket är ett mycket gott betyg. Jag tänkte ta tillfället i akt att försöka berätta om godbitarna från respektive presskonferens.

Och visst avslöjade Nintendo saker alltid, vi fick äntligen ett premiärdatum för enheten, vi fick dessutom veta om fler funktioner, vi fick en prislapp och vi fick chansen att kika närmare på spelen. En av de första saker som visades var Nintendo 3DS inbyggda gyro och accelerometer. Tack vare den kommer man, enligt Nintendo, att ha fler möjligheter att skapa unika spelupplevelser till formatet än till något annat.

Och när man tittar på den palett av funktioner som finns är det faktiskt frågan om de inte har rätt. Nintendo 3DS har som bekant analogspak, styrkors och knappar samt tryckkänslig skärm, kameror både fram (varav två framtill för 3D-effekter) och bak, 3D-skärm som är 10% större än skärmen till Nintendo DSi, mikrofon och alltså gyro. Alla spel kommer inte att nyttja allt, men det står utvecklarna fritt att plocka och blanda på ett sätt som saknar motstycke.

Allt om Nintendo 3DSAllt om Nintendo 3DS
Den röda Nintendo 3DS-enheten man visat upp tidigare var ett minne blott på presskonferensen. Istället är det en svart och en turkosblå enhet som kommer finnas tillgängliga från dag 1.
Detta är en annons:

Flera gånger, och även redan kort in, i presentationen påpekas hur mycket häftigare Nintendo 3DS är när man faktiskt får hålla i enheten själv och prova på. Något som säkerligen stämmer, men som visar på ett litet marknadsföringsproblem Nintendo kommer ha med sin enhet. Inte några bilder kommer göra den rättvisa, något en Capcom-representant under showen även skojar om och kallar den med glimten i ögat för Virtual Boy 2.

Med på Nintendo 3DS finns en Home-knapp som raskt tar fram enhetens menysystem. Det kommer att kunna göras när som helst, även medan man spelar varpå spelet pausas. Sedan kan man likt en smartphone öppna och trixa runt i menyer och funktioner innan man återupptar det man höll på med.

Ett av de första spelen man visade var Nintendogs + Cats. Den här gången är husdjuren charmigare än någonsin och visar upp sig i all sin tredimensionella prakt. Katterna kräver lite mer arbete från din sida för att övertygas, men som en av de nya funktionerna används även kameran för att fånga upp dina ansiktsuttryck. Och kommer det någon annan och vill spela ditt spel kan djuren bli rädda eftersom de helt enkelt inte känner igen den nya personen ifråga.

Allt om Nintendo 3DSAllt om Nintendo 3DSAllt om Nintendo 3DS
I charmiga Nintendogs + Cats kommer den både 3D-skärmen, mikrofonen och kameran komma till användning. Nu kan din jycke även kolla in ditt ansikte för att få en uppfattning av vad du vill.
Detta är en annons:

Online är en viktig grej av Nintendo 3DS, och Nintendo låter nästan som Microsoft när de presenterar tjänst efter tjänst anpassade för alla målgrupper. Bland annat kommer man samarbeta med flera stora kanaler som kommer visa sina program på enheten. Däribland jättelika kabelbolagen Sky och Eurosport. Återstår att se om vi i Sverige också får vara med på ett hörn, eller om det är tjänster främst för de större länderna. Prenumererar man kommer materialet för övrigt automatiskt att skickas till ens enhet även när den är avstängd.

Även de förhatliga Friend Codes är tillbaka. Nintendo var dock snabba med att påpeka att man nu stöpt om systemet från struligheterna till Wii. Den här gången kommer det bara att vara en kod, som bara behöver matas in en gång. Sedan är det bara att spela. Något både redaktionen och säkerligen många av er andra också kommer uppskatta.

Virtual Console kommer också göra Nintendo 3DS-entré, vilket bara nämndes i förbifarten i Europa medan man tryckte hårdare på det i USA. Till en början kommer Game Boy och Game Boy Color-spel kunna laddas ned, men det är säkert bara en tidsfråga innan antalet format växer precis som det gjorde till Wii. Prestanda finns ju onekligen för exempelvis Game Gear, Neo Geo Pocket Color och såklart Game Boy Advance. Man kommer även att kunna ladda ned Nintendo 3DS-demon för att underlätta vid spelköp så man ska kunna testa först i hemmets lugna vrå. För alla er som laddat hem saker till Nintendo DSi kommer det gå att exportera detta till Nintendo 3DS, vilket vi misstänker att flera av er hoppats på.

Allt om Nintendo 3DS
Både Game Boy och Game Boy Color kommer att finnas som nedladdningsbara format till Nintendo 3DS Virtual Console-tjänst. Vi misstänker dock att antalet format kommer utökas, precis som till Wii, och håller tummarna för Game Boy Advance.

För att förbättra onlinekompatibiliteten kommer Nintendo att försöka utöka nättillgängligheten världen över så man ska kunna komma åt bredband med sin Nintendo 3DS lite var man än är (exempelvis på McDonald's). Några detaljer gick man inte in på, men kallar det för Spot Pass. Även i avstängt läge kommer Nintendo 3DS att vara uppkopplat och sniffa efter information och grejer att automatiskt ladda ned. Och även efter andra enheter. För Street Pass var den andra stora online-nyheten.

Nintendo har visserligen visat lite tidigare, men nu demonstrerade exakt hur man tänkt sig att det ska fungera. Ens Nintendo 3DS ska helt enkelt följa med överallt, vare sig det är i fickan, handväskan eller i näven. När du passerar andra som har Nintendo 3DS samlar du på dig information om dem och deras Miis dyker upp i din enhet. En grön lampa på enheten indikerar när du fått nya grejer och det finns även en lista som visar vad enheten haft för sig när du trodde att den varit avstängd.

På Europa-konferensen tog Super Street Fighter IV 3D Edition en hel del plats. Capcom hade ett långt anförande där man förklarade lite närmare hur Street Pass skulle användas i deras spel. Tanken är att man ska låsa upp en massa troféliknande figurer som sedan kan slåss åt dig. När du tar med dig din Nintendo 3DS på stan och passerar andra som har Super Street Fighter IV 3D Edition kommer det bli slagsmål utan att du ens ser det. På det sättet kommer du kunna tjäna valuta till spelet utan att du ens är medveten om det.

Allt om Nintendo 3DSAllt om Nintendo 3DSAllt om Nintendo 3DSAllt om Nintendo 3DS
Ridge Racer 3DS, Super Monkey Ball 3D, Super Street Fighter IV 3D Edition och Resident Evil: The Mercenaries 3D är fyra exempel på lovande spel som kommer att finnas tillgängliga kort efter Nintendo 3DS-lanseringen.

I Japan fanns en liknande funktion i Dragon Quest IX: Sentinels of the Starry Skies till Nintendo DS, vilket blev rysligt populärt, och med en vidareutveckling av konceptet tror jag absolut att vi kommer få se en hel del smarta grejer som förändrar sättet vi spelar spel. Lite som vi faktiskt förväntar oss från Nintendo.

Nintendo 3DS kommer med lite förinstallerade program, däribland en stegräknare som låser upp mynt åt dig om du är flitig med promenaderna samt ett Mii-program som analyserar ditt ansikte med hjälp av kameran. Dessutom medföljer ett spel kallat Face Raiders där du ska skjuta saker med hjälp av egna ansiktet, väldigt japanskt, men säkert något som kan bli en hit. Sedan finns även saker som videospelare och webbläsare med mera.

Lovande, mycket lovande och Nintendo var till slut villiga att diskutera premiärdatum. Världspremiären sker redan nästa månad i Japan, 26 februari för att vara mer exakt, medan den i USA kommer den att släppas 27 mars. För en gångs skull får dock vi i Europa vara före, och med två hela dagar dessutom då den lanseras på Marie bebådelsedag. Ja, eller 25 mars för alla som slarvat med konfirmationsläxorna.

Allt om Nintendo 3DS
Nintendo 3DS släpps 25 mars, kommer förmodligen kosta drygt 2500 kronor, har en 3,53" 3D-skärm med upplösning på 800×240, medan den undre touchskärmen är 3,02" och har en upplösning på 320×240. Vikten är 230 gram och har måtten 134 mm x 74 mm x 21 mm. Batteritiden beräknas till omkring 4-5 timmar, och de två punkterna på framsidan är kameror (0,3 megapixel) som låter dig ta egna tredimensionella foton. 2 gigabyte lagringsutrymme ingår med enheten och kan byggas ut ytterligare med större SD-kort.

Priset då? De gamla ryktena om $300 visade sig lyckligtvis vara fel, men ändå inte helt billiga $250 kommer den att kosta i USA. För Europas del ville man däremot inte utannonsera ett pris ännu. Det rimligaste vore dock att tro att den kommer att kosta €250 efter dollar och euro oftast översätts rakt av när spelpriser sätts, vilket i sin tur troligen betyder någon hundring över 2500 kronor i Sverige. Förmodligen får vi ett officiellt besked om pris under de kommande dagarna då spekulationer självfallet inte är bra för Nintendos del.

Totalt ska över 25 spel (även om Reggie utlovade över 30 för jänkarnas del) finnas tillgängliga i vad Nintendo kallar "launch window", från releasen till tidigt i juni. Det kommer alltså vara en strid ström av spel, både sådana på kassett och nedladdningsbara. I och med det avrundades Nintendos presskonferens, en stark tillställning med massor av information. Spontant kan jag väl känna att det ändå visades oväntat lite nyskapande spel till Nintendo 3DS och förvånansvärt mycket uppföljare med tanke på hur man utlovat en smärre revolution. Men det är fortfarande gott om väldigt lovande spel och det finns all anledning att markera 25 mars i kalendern, för då smäller det. I 3D.

HQ


Loading next content