Svenska
Gamereactor
artiklar
Rock Band 3

En titt på Rock Band 3

Harmonix laddar om för att ge oss det mest ambitiösa musikspelet någonsin. Riktiga gitarrer, en keyboard och ett sjujädra stort låtarkiv ska locka oss att sätta ihop bandet igen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det finns en ondskefull domedagsprofetia i spelvärlden. En profetia som säger att glädjens tid av plastgitarrer och naiv falsksång snart är förbi. Att det inte var mer än en ettrig dagsslända som nu ger ifrån sig sina sista dödsrosslingar på sjukhusbädden. Förra året sågs en tydlig dipp i musikspelenes försäljningssiffror. Det tolkades som ett tydligt tecken på en genre som höll på att mjölkas till döds för att sedan lämnas som en parentes i spelhistorien. Så fel man kan ha...

Detta var förstås innan Rock Band 3 var synligt på horisonten och visade att musikspelen aldrig varit starkare än precis nu. Den som i dagsläget skulle hävda något annat är förmodligen av samma skrot och korn som människorna som tackade nej till Beatles med motiveringen att "gitarrgrupper är ute".

Rock Band 3

Medan Neversoft utan måtta pumpat ut uppföljare på uppföljare till Guitar Hero-serien så har utvecklarna Harmonix bidat sin tid. Byggt upp sitt nedladdningsbara låtarkiv till monstruösa proportioner, stärkt sitt varumärke och skapat ett enormt community. Bandspecifika sidoprojekt har släppts under åren men nu är det äntligen dags för konungens återkomst. Rock Band 3 ser ut att bli spelet som tar musikspelen till nästa nivå. Vi måste dock ge nej-sägarna rätt på en av sina klagopunkter. Plastgitarrernas tid är förbi. Nu ska vi lära oss spela på riktigt!

Detta är en annons:

Ja, du läste rätt. Bland alla myriader av nyheter i Rock Band 3 så är det två stycken som verkligen står ut. Den ena av dem stavas "Pro Mode". Rock Band 3 kan givetvis spelas som de gamla Rock Band-spelen och med de gamla instrumenten, men för de som vill ta musikupplevelsen till nästa dimension finns nu detta expertläge. Här lär du dig spela instrumenten på riktigt.

Rock Band 3

För detta ändamål har Fender tillsammans med Harmonix tagit fram en riktig (som i riktig) Fender Squier Stratocaster för spelet. Den fungerar precis som en vanlig elgitarr som kan kopplas till en vanlig försträkare, med skillnaden att den också är kompatibel med Rock Band 3. En vanlig gitarr med knappar för varje sträng (se bilden) finns också att tillgå. Pro Mode är likt standard-spelet indelat i easy, normal, hard och expert för att du ska kunna lära dig spela. Det börjar med att du fingrar på någon enstaka sträng för att senare riva av avancerade ackordföljder.

Rock Band 3
Detta är en annons:

Trummorna har också fått ett ansiktslyft i form av tre cymbaler som fästs på det gamla trumsetet, samt ett stöd för dubbla baskaggar. Det hela bäddar för ett betydligt rikare och mer komplext trummande där Pro Mode kräver ett precist användande av hela trumsettet.

Sången har också den förbättrats och de stämmor som fanns i The Beatles- och Green Day: Rock Band har nu blivit standard för samtliga låtar. Därtill ska det nu också finnas möjligheter att lägga på rösteffekter och pitch-tekniken har designats av inga mindre än självaste Izotope.

Rock Band 3

Slutligen så har vi keyboarden. Ja, just precis. Det finns klaviatur nu också, vilket är den andra av Rock Band 3:s två största nyheter. Instrumentet är en Midi-keyboard med 25 tangenter och du spelar i olika färgsskalor likt de andra instrumenten. Ju högre svårighetsgrad, dessto mer ackurat krävs det att keyboardspelandet är. Keyboarden klättrar också givetvis upp och ner på skalorna vid behov så att du får hela instrumentets register även om du bara har 25 tangenter.

Rock Band 3

Det som visats av låtlistan bådar också gott med en jämn fördelning över årtiondena och många efterlängtade artister och låtar som äntligen gör musikspelsdebut. Sen finns det ju alla de gamla låtarna, snart 2000 nedladningsbara låtar, plus låtarna från Rock Band Network som alla fungerar felfritt i Rock Band 3.

Allt som allt blir musik och spel inte mycket större än så här. Harmonix har från populariseringen av genren varit ledstjärnan som med varje nytt spel satt standarden som konkurrenter försökt nå upp till. Att de mot slutet av året ändå gör en så här storstilad comeback är mer än vad vi någonsin vågat drömma om.

Rock Band 3Rock Band 3Rock Band 3Rock Band 3
Rock Band 3Rock Band 3Rock Band 3Rock Band 3
Rock Band 3Rock Band 3Rock Band 3Rock Band 3
Rock Band 3Rock Band 3Rock Band 3Rock Band 3

Relaterade texter

Rock Band 3Score

Rock Band 3

RECENSION. Skrivet av Jonas Elfving

Harmonix för musikspelsgenren till nästa nivå med 102-knappade instrument. Plastmusikprinsen Elfving recenserar...

6
Projekt Xbox 360: Rock Band

Projekt Xbox 360: Rock Band

ARTIKEL. Skrivet av Petter Hegevall

Chefredaktör Hegevall har bestämt sig för att bredda Projekt X360 för att även inkludera musikspel, och har börjat köpa på sig elva år gamla plastinstrument, igen...

3
Nya låtar släppta till Rock Band

Nya låtar släppta till Rock Band

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Det var nästan två år sedan Harmonix deklarerade att det var slut med ny nedladdningsbar musik till deras Rock Band-serie. Ett löfte de sedan dess hållit. Tills nu, det...



Loading next content