Svenska
Gamereactor
artiklar

Orsaker till oro (2)

Vi hann inte ventilera allt Gamereactor oroar oss för i den förra artikeln. Här är uppföljaren med ännu fler saker som bekymrar oss inför den närmsta tiden...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Orsaker till oro (2)

Square Enix lyssnar inte på Final Fantasy-fansen?
Vi oroar oss över att Square Enix verkar fortsätta på den inslagna Final Fantasy-vägen istället för att lyssna till en enig kör av högljudda fans som basunerar ut att Final Fantasy XIII var helt fel för serien. Del 15 innehåller störiga emo-dudes på roadtrip i en glassig kärra som glider runt på en motorväg, chillar och sparkar rumpor - cirka femtielva ljusår från de svarta trollkarlarna och all mysig fantasy i Final Fantasy IV, V, VI och IX som vi alla (egentligen) har önskat oss. Det är dags att släppa det där nu och låta fantasy-serien återigen handla om episk fantasy istället för att skrämma borta de fans av serien som faktiskt finns kvar, alternativt satsa på mörk steampunk som i Final Fantasy VII.

Orsaker till oro (2)

Är multiformatsspelen hotade?
Efter en generation där i stort sett alla atorspel släpptes till samtliga format, från Tekken till Final Fantasy och Mass Effect, tycks vi nu gå mot andra tider. Spel är nu så dyra att utveckla att de görs tillsammans med konsoltillverkarna, varpå de blir exklusiva, antingen permanent eller under begränsad tid. Både Rise of the Tomb Raider och Street Fighter V har gått denna väg, och det är förmodligen bara början. Det lär bli fler tredjepartsexklusiviteter i framtiden och därmed färre personer som får chansen att avjnuta dem.

Detta är en annons:
Orsaker till oro (2)

Fortsatt mediokra Bluray-spelare?
Om tio månader släpps 4K Blu-ray och för 3000 kronor kan du idag köpa en referensspelare från Sony/Panasonic som erbjuder flera gånger bättre bild- och ljudkvalitet än vad Playstation 4 och Xbox One presterar. Vi trodde alla att de skulle förbättra respektive konsols bildprocessande via mjukvaruuppgraderingar för över länge sedan, men lite och inget har hänt på den fronten. Ingen stor tragedi såklart, men medan Blu-ray som format fortsätter att utvecklas i rasande tempo oroar vi oss för att våra konsoler ska stå stilla när det kommer till BD-prestandan.

Orsaker till oro (2)

Blir episodhysterin ett faktum i år?
Allt fler spel börjar släppas i episodiskt format, det gäller inte minst Telltales alla spel, Dontnods höjdare Life is Strange och nu även Resident Evil. Nya avsnitt av Life is Strange ska tydligen släppas var sjätte vecka och vi får hoppas att det stämmer. Våra bekymmer rör främst Telltale som har massor av bollar i luften just nu. Det känns allmänt ganska osäkert kring när vi får ta del av nya avsnitt och de långa väntetiderna är avskräckande, och fler utvecklare tycks vara på väg att haka på tåget.

Detta är en annons:
Orsaker till oro (2)

Ännu mer öppna, tomma spelvärldar?
Dragon Age: Inquisition var proppat med utfyllnadsuppdrag av modell onlinerollspel ("Gå dit, döda X antal Y, kom tillbaka"), så till den milda grad att vissa av oss inte ens orkade spela färdigt. Spelet blev även en ohygglig succé. Förra året drämde Ubisoft ut bland annat proppfyllda Watch Dogs, proppfyllda Far Cry 4 och proppfyllda Assassin's Creed: Unity. Allihopa proppfyllda med en hel del rena utfyllnadsuppdrag som distraherade. Vi befarar att den här tvångsmatningen kommer att fortsätta och frågan är om alla spel verkligen tjänar på att bli större och öppnare än vad de redan är? Risken finns att själva världen inte kan levererar tillräckligt med innehåll och därför gör mer skada än nytta på den slutgiltiga produkten.

Orsaker till oro (2)

Ännu mörkare superhjältefilmer att genomlida?
Det har varit oroväckande tyst kring Fox kommande reboot på Fantastiska fyran med Chronicle-regissören Josh Trank vid rodret , annat än den teaser-trailer som hittade ut på nätet i förra veckan, så känns det fortfarande tveksamt om det kommer bli något att hänga i julgranen. Trailern kändes otroligt olycksbådande och gravallvarlig. Två nyckelord som alldeles för många superhjältefilmer envisats med att klämma in i berättelserna efter Christopher Nolans Batman-filmer. Men Fantastiska fyran är inte en mörk eller särskilt seriös serietidning. Det är en berättelse om fyra typer med barnprogramsaktiga superkrafter. En kan förvandla sig själv till eld. En kan bli osynlig. En har förmågan att sträcka ut sina extremiteter till abnorma längder. Och en är en levande stenbumling. Det känns inte direkt som något som nödvändigtvis gynnas av en mer jordnära och allvarsam stämning. Vi oroar oss även över rykten om att att ärkeondingen Doktor Doom, en av Marvels kanske häftigaste skurkar, ska vara en superhacker som använder namnet Doom som sitt hackersmeknamn. Det känns på förhand som ett av de dummaste besluten i superhjältefilmsväg sedan något snille fick för sig att Batmandräkten skulle utsmyckas med bröstvårtor i Joel Schumachers två filmiska övergrepp på karaktären.

Orsaker till oro (2)

Har Telltale fastnat i licensträsket?
Vi verkligen älskade första säsongen av The Walking Dead. Det var kanske den bästa zombieapokalypsberättelsen någonsin, över alla medier. Wolf Among Us höll en bra nivå, men med Tales from the Borderlands och Game of Thrones känner vi att de börjar tappa. Det är lite halvslappt gjort och som att de förlitar sig mycket på att köra "same, same" fast på Pandora och i Westeros, och på att licenserna i sig ska sköta försäljningen. Vi oroar oss för att de kommer gå längre och lägre in på den banan och spotta ur sig fler identiska i samma förpackning med starka licenser och helt skita i allt vad speldesign och förnyelse heter.

Orsaker till oro (2)

Blir det ännu fler massförseningar under 2015?
Nog för att det är bättre att utvecklarna tar extra tid på sig för att polera och färdigställa sin produkt snarare än att skynda ut ofärdig skit som Driveclub. Men! Samtidigt är det dags för spelbranschen att mogna nu, ta efter Hollywood, sluta utannonsera rena glädjedatum för att halvåret senare ångra sig och skjuta upp titeln minst sex månader till. Prata om spelen först när det finnas något att visa upp och utannonsera datum som är realistiska. Vi hoppas att 2014 års trend inte fortsätter i år.

Orsaker till oro (2)

Vad händer med Sony?
Det är nära botten nu. TV-delen är till försäljning, datordelen är såld, Studio Liverpool (Psygnosis) är nedlagda, Sony Online Entertainment är sålda, mobildelen är till salu, amerikanska högkvarteret är sålt, Sony-butikerna är konkade/stängda, Sonys musiktjänst är nedlagd och pengarna bara forsar ut i svarta hål med nya mångmiljardförluster väntade. Bland mycket annat. Vi älskar ju Sony, men det här är ett hot som heter duga. För första gången sedan Sega riskerar vi på allvar att få en stor konsoltillverkare som klappar ihop.

Den första delen av "Orsaker till oro" hittar du på denna länk.



Loading next content