Svenska
Gamereactor
artiklar

Vilka spel blir försenade?

Det har varit gott om förseningar de senaste veckorna. Risken är uppenbar att fler storspel, likt fint folk, låter vänta på sig. Jonas Mäki har tagit en titt på spelen han tror kan komma att drabbas...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är bara dryga veckan sedan EA lät utannonsera att deras förmodade storsäljare Battlefield: Hardline skulle drabbas av det som redan hänt så manga andra storspel den senaste tiden, nämligen förseningssjukan. Vi har ju som bekant den senaste tiden sett spel som Batman: Arkham Knight, The Witcher 3: Wild Hunt, Captain Toad: Treasure Tracker, Quantum Break och The Order: 1886 försenas till 2015 - bara för att nämna några.

Men än finns det gott om heta spel kvar inför hösten, även om den inte längre ser ut att bli riktigt den enorma dundersuccé den hade kunnat bli om inte alla förseningarna ägt rum. Jag tänkte dock vara en dysterkvist och påstå att det rent av är sannolikt att något till storspel kommer halka över till nästa år, och som bara för att vara sådär nästan odrägligt negativ skriva en hel artikel om saken.

Så, med det sagt så är detta en lista med spel som jag bedömer löper åtminstone viss risk att halka över till 2015. Jag vill betona att listan är fullständigt subjektiv och inte mer vetenskaplig än att den baseras på sådant som fingrar i luften, tarot-kort, magkänsla och kanske, kanske en liten gnutta kunskap om spelvärlden. Och självklart hoppas jag att jag får fel i samtliga fall. Nu kör vi!

Vilka spel blir försenade?
Detta är en annons:

Far Cry 4 - 18 november - Risk: 25%
Det var så sent som i maj som Far Cry 4 utannonserades. Sedan dess har vi förvisso fått se en väldigt kort snutt på E3, men det är tyst, väldigt tyst. Och det är ett enormt stort, påkostat och ambitiöst spel, och just de är extra utsatta för förseningar. Jag säger absolut inte att Far Cry 4 kommer att försenas, men det är långt ifrån någon omöjlighet. Om det inte får rejält med utrymme på årets Gamescom istället för att begravas av Ubisofts egna Assassin's Creed: Unity, ja då tror jag förseningen är ett faktum.

Vilka spel blir försenade?

Bayonetta 2 - Hösten - Risk: 50%
Visst har vi fått se lite av det extremt efterlängtade och helt Nintendo-finansierade Bayonetta 2, men det är just med betoning på lite. För det är alldeles vansinnigt tyst och Platinum Games har försenat spel förr. Dessutom utannonserades under E3 att även det första Bayonetta ska konverteras till Wii U och medfölja i paketet, en version vi inte fått se något av alls. Mitt stalltips är att Bayonetta 2 faktiskt släpps i år, men bara i Japan. Vi i Europa lär få vänta till nästa år.

Vilka spel blir försenade?
Detta är en annons:

Dragon Age: Inquisition - 18 november - Risk: 15%
Dragon Age: Inquisition är ett annat spel där det är lite för tyst för min smak, dessutom har det redan försenats en månad för att poleras lite extra. Det finns dock fortfarande gott om tid att verkligen dra igång hypen på allvar och det mest sannolika är trots allt att det faktiskt släpps i november som planerat.

Vilka spel blir försenade?

Borderlands: The Pre-Sequel - 17 oktober - Risk: 20%
Borderlands: The Pre-Sequel utvecklas av ett externt team med färdig grafikmotor, och 2K har varit ganska bra på att marknadsföra spelet i sociala medier. Ändå har det försvunnit lite i mängden och skiftet från Playstation 3 och Xbox 360 till de nyare konsolerna har gått snabbare än beräknat. Att försena spelet för att konvertera PC-versionen till Playstation 4 och Xbox One skulle garanterat ge en extra miljon i försäljning och kanske är detta ett spel som vinner på den lite lugnare vårkonkurrensen för att synas ordentligt.

Vilka spel blir försenade?

Lords of the Fallen - 31 oktober - Risk: 40%
Dark Souls-klonen Lords of the Fallen utvecklas just nu för fullt av polska CI Games och får vi tro dem så kommer detta spel att släppas om knappa tre månader. Att det inte är speciellt mycket hype och PR kring ett spel som detta är i sig inte så märkligt, men det är verkligen lite för tyst. Dessutom har studion försenat spel förr. Istället för att dumpa detta precis när konkurrensen är som hårdast, tror jag utvecklarna kan komma att behöva lite extra tid på sig att både göra ett bättre spel och bygga mer intresse.

Vilka spel blir försenade?

Evolve - 21 oktober - Risk: 10%
För min egen del är jag enormt sugen på Turtle Rocks asymmetriska multiplayerfest Evolve. Microsoft har som bekant ensamrätten till betan och har såklart betala pengar för detta. Men trots det vet vi inte när, var och hur det är som gäller för betan som ju är för ett spel som bara är två och en halv månad bort. Det är dock också det enda orosmolnet, och trots allt tror jag verkligen att Evolve kommer att släppas helt enligt planerna.

Vilka spel blir försenade?

The Evil Within - 17 oktober - Risk: 30%
Jag är ärligt talat direkt brutalt sugen på Shinji Mikamis larvigt lovande skräckspel. Han startade genren på allvar och är den som kan ge den en välbehövlig knuff för att komma igång igen. Men The Evil Within ser inte riktigt färdigt ut, hypen är klen och varken utgivare eller utvecklare gör särskilt mycket väsen av det. Jag tror helt enkelt att det kan vara så att mer tid behövs för att detta ska bli det mästerverk det kan bli, trots att det redan försenats i omgångar.

Vilka spel blir försenade?

Little Big Planet 3 - november - Risk: 15%
Little Big Planet 3 har inte fått ett officiellt premiärdatum för Europas del ännu. Dessutom är det en ny utvecklare bakom spakarna och det är ett viktigt förstapartsspel för Sonys del eftersom det helt enkelt finns väldigt få sådana till Playstation 4. Det måste alltså bli extra bra, vilket ökar risken för förseningar. Men förmodligen kommer Little Big Planet 3 som planerat, det är nog ingen anledning att oroa sig, även om det finns vissa små moln på himlen.

Vilka spel blir försenade?

Assassin's Creed: Unity - 28 oktober - Risk: 5%
Ubisoft brukar inte försena spelen i Assassin's Creed-serien, och har till och med visat sig vara villiga att släppa dem även i ganska buggigt skick för att vara säkra på att hinna få ut dem. Men den här gången är det ett spel helt utvecklat mot nya konsoler, vilket ändå ställer lite krav och genusdebatten fick dem att presentera en kvinnlig sidekick i Elisa bara nu i veckan. Trots allt så lär dock detta komma precis när det ska som Assassin's Creed alltid gör, men är det något spel i serien där jag ändå befarat en försening så är det just detta.

Vilka spel blir försenade?

Civilization: Beyond Earth PC - 24 oktober - Risk: 35%
Först översköljdes vi av information om Civilization: Beyond Earth. Sedan blev allt tyst. Och nu har vi inte hört något på länge trots att det är mindre än tre månader kvar till premiären. Det är lite för knapphändigt med information om vad som händer och jag tror det döds-crunchas hos Firaxis för att det ska bli klart i tid. Men jag befarar att så kanske inte blir fallet.

Vilka spel blir försenade?

The Elder Scrolls Online PS4/Xbox One - december - Risk: 80%
Det var kort efter lanseringen av PC-versionen av The Elder Scrolls Online som Bethesda sköt upp konsolditon i ett halvår. Och sedan dess har det varit direkt ofattbart tyst medan mycket resurser sannolikt gått åt att fixa PC-versionen så bra som möjligt. Ännu så länge är det officiella beskedet att detta ska släppas i december, men jag räknar faktiskt med att det inte blir av i år.

Vilka spel blir försenade?

Super Smash Bros for Wii U - Hösten - Risk: 10%
Nintendo brukade vara pålitligheten själva, men deras ovana med HD-grafik har fått dem att skjuta upp spel efter spel till Wii U och även om det aldrig hade ett officiellt datum var det nog många som betraktade premiären i höst för Super Smash Bros for Wii U som en försening. Och ännu finns inget officiellt datum, och Nintendo kommer inte att släppa ett ofärdigt spel. Kort sagt så finns det risk att Nintendo släpper detta i Japan i år, medan västvärlden får vänta till 2015.

Och med det sagt så hoppas som sagt vi på Gamereactor såklart att vi har fel i samtliga fall. Vi vill såklart att spelen ska komma, men det finns lite orosmoln ändå. Vilka spel tror du löper risk att försenas och vilka får absolut inte göra det om du fick bestämma?



Loading next content