Svenska
Gamereactor
artiklar

Sony @ E3 2014

Så har även Sony klarat av sin årliga presskonferens och hade en hel del bra saker att bjuda på. Vi sammanfattar allt som visades och berättar det du behöver veta...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Sony drog igång sin presskonferens 03:00, och hade en hög ribba att överträffa efter att Microsoft proppat sin demonstration full med spel. De inledde allt med Destiny, ett spel Sony jobbat hårt på att göra till "sitt", precis som Call of Duty med tiden kom att bli synonymt med Xbox 360. Sony Computer Entertainments boss Andrew House intog scenen för att deklarera att Destiny kommer att släppas i en tidigt alpha- och beta-version som Playstation 4-spelarna kommer att få ta del av.

De utannonserade även en vit Playstation 4 i en bundle med Destiny som släpps den 9 september, alltså samma dag som just Destiny. På tur var sedan The Order: 1886 där vi fick följa Sir Gallahad genom ett alltför mörkt hus med enbart en fladdrande lykta som ljuskälla som sällskap innan ett möte med en Gollum-liknande krabat sabbade friden. Inget som inte gick att lösa med lite våld såklart. The Order: 1886 är väldigt snyggt, men jag har lite svårt att personligen fastna för det då det verkar lite för scriptat med alla mellansekvenser. Blir gärna överbevisad dock och för de som gillar konceptet ser det verkligen hett ut.

Sony @ E3 2014
The Order: 1886 blev som bekant nyligen försenat, så det var trevligt att få se mer spelbart från E3.

Sony bjöd på tvära kast och direkt efter vankades sedan Entwined, ett indie-doftande spel som förde tankarna till Child of Eden, och sämre inspirationskällor än så kan man definitivt ha. Entwined var hypnotiskt vackert att kolla på och och ett slags yin/yang-koncept med två förälskade själar som vill, men inte kan vara tillsammans. Det ska släppas till Playstation 3 och PS Vita enligt cross buy-konceptet, men finns redan nu ute till Playstation 4. Gissa vad jag ska göra när jag vaknar i eftermiddag...

Detta är en annons:

Scott Rohde från Sony Worldwide Studios America intog sedan scenen för att presentera ett nytt Infamous-spel som är helt fristående från Infamous: Second Son, nämligen Infamous: First Light med coola Fetch i huvudrollen. Det kommer att säljas nedladdningsbart och släpps i augusti.

På tur var en utannonsering av Little Big Planet 3 som i mångt och mycket påminner om sina båda föregångare. Vi räknar med ännu mer utbyggda skaparmöjligheter och dessutom har Sackboy fått lite vänner såsom vovven Oddsock. Sammantaget ser det trevligt ut och de som älskade föregångarna lär gilla detta med. Premiär i november till Playstation 4.

Sony @ E3 2014
Little Big Planet-spelare världen över har tillsammans knåpat ihop svindlande 8,7 miljoner banor, lät Sony meddela.

Shuhei Yoshida intog därefter scenen och var sitt vanliga gemytliga jag. En av de alltför få bossarna i spelvärlden man blir genuint glad bar av att se på. Han hade en överraskning att bjussa på, nämligen Playstation 4-exklusiva Bloodborne från From Software. Ett spel som såg milt sagt ondskefullt och spännande ut med härliga ljuseffekter. Särskilt matigt var det inte, men lämnade åtminstone mig med den där behagliga känslan av att vilja ha mer.

Detta är en annons:

Efter det var det dags för Ubisoft att hälsa på hos Sony. De var som bekant hos Microsoft tidigare och spelade Assassin's Creed: Unity och The Division, så här spenderade de istället tiden med Far Cry 4 och det var såklart Playstation 4-versionen vi fick se. Och det ska sägas, det kommer tveklöst vara en kandidat till årets snyggaste spel när vi summerar spelåret 2014 i december. Jag är också tacksam över att Ubisoft lämnat de soliga miljöerna bakom sig för frostigt kalla berg och kargare miljöer.

Sony @ E3 2014
Vi fick en rejäl titt på Playstation 4-versionen av Far Cry 4 under Sonys presskonferens, och de som gillar tung action och bra grafik ser ut att få sitt lystmäte tillgodosett.

Mässans hittills kanske coolaste trailer (i konkurrens med Sunset Overdrive) stod på tur när Adam Boys från Sony introducerade Dead Island 2 (glöm mediokra Riptide!) från Techland. Den mest bisarra joggingrunda vi någonsin sett är officiellt ett faktum. Spelet är en multformatstitel, men Boys presenterade även ett Sony-exklusivt The Last of Us-inspirerat uppdrag i Diablo 3: Ultimate Evil Edition komplett med Clickers och hela kitet.

En snabb trailer för Battlefield: Hardline senare så utannonserades därpå att Hulk kommer vara en exklusiv figur i Disney: Infinity till Playstation-formaten. Mer exklusivt Destiny-lullull utannonserades också såsom rustning och ny bana samt att Magica 2 ska komma till Playstation (i skrivande stund oklart vilket/vilka format). Boys hade ännu mer gotte att bjussa på och lät därefter meddela att Grim Fandango ska släppas med HD-grafik till både PS Vita och Playstation 4 (samt other formats, vilket bekräftades efter showen), vilket måste betraktas som mycket goda nyheter.

Precis som Microsoft valde Sony att presentera en hel rad intressanta indie-spel med en highlight reel med spel såsom Broforce, Titan Souls och Not a Hero samt många fler. Kort sagt verkar det inte vara någon brist på indies framledes oavsett vilken konsol man satsar på. Det ska bli spännande att se vad Nintendo har att bjussa på i sammanhanget imorgon.

Sony @ E3 2014
Som väntat med ett spel från Suda-51 så vet man aldrig vad man får (förutom underhållningsvärde), Let It Die tyckt inte bli något undantag.

Boys lät därefter presentera Suda-51 som tydligen har något spännande på gång. Som väntat liknar det inget annat och innehöll massor av stilistiskt våld samt en alldeles förtjusande logo med en lieman på skateboard. Bara en sådan sak. Spelet heter hur som helst Let It Die och ska släppas under 2015. Nästa spel på tur var 505 Games och Giant Squid som levererar ett sällsamt spel på havets botten kallat Abzu. Trailern sade inte speciellt mycket konkret, men var åtminstone vackert och skapade spelsug för min del. Spelet är inte exklusivt, men ska åtminstone släppas först på Playstation-konsolerna.

Ni som såg Video Game Awards i december förra året kommer säkert ihåg Hello Games kommande No Man's Sky. Det imponerar fortfarande med en helt otrolig spelvärld där allt tycks gå att besöka och ingen planet vara för avlägsen. Ta bara en sådan sak som att alla spelare världen över kommer att starta på egna planeter och ha sina egna spelupplevelser. Speluniversumet ska enligt Hello Games vara helt oändligt. No Man's Sky ska också först släppas till Playstation-konsoler, vilket vi tolkar som att det kommer senare till andra format (troligen PC och Xbox One).

Efter en hittills bra visning som möjligen saknat lite AAA-tyngd, gjorde Sony det Microsoft lät bli, nämligen pratade om annat än spel. I deras fall var det Shawn Layden som intog scenen för att prata om appar som Youtube och nya funktioner. Det utlovades även mer än 25 nya free to play-titlar det kommande året till Playstation-formaten som bland annat Kingdom Under Fire 2, Loadout och War Thunder.

Layden lät även utannonsera att deras stream-tjänst Playstation Now släpps som beta den 31 juli i USA samt att en del av deras TV-apparater framledes kommer få tjänsten inbyggt. Spel som God of War: Ascenscion, Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes och Ultra Street Fighter 4 kommer att släppas som streambara titlar i ett första skede.

PS Vita fick också en släng av spelen och enligt Layden är över 100 spel under utveckling bland vilka vi märker Child of Light och Tales from Borderlands. Dessutom ska de släppa PS Vita TV i väst för ytterst överkomliga $99, vilket ger en väldigt prisvärd konsol/mediaenhet för de som hellre vill spela på en TV än bärbar. Den kommer även säljas i en bundle för $139 vilket bland annat inkluderar en Dual Shock 3, samt ett 8 gigabyte stort minneskort.

Sony @ E3 2014
PS Vita TV kommer till väst för $99, vilket lär betyda runt tusenlappen i Sverige. För det får man en fullt fungerande PS Vita-enhet att använda på sin TV. Ett rent kap.

Tyvärr tycker jag Layden var ett riktigt sömnpiller som alltför tekniskt och monotont pratar om dessa grejer som lika gärna hade kunnat släppas som pressreleaser. Medan Microsofts presskonferens kändes för spattig var denna istället för slö under detta parti. Lyckligtvis gick han till slut av scenen och beredde plats för en Mortal Kombat X-trailer som såg oväntat bra ut och visade nya kämpar och kreativa sätt att skada en människokropp.

Andrew House gick tillbaka på scen efter Mortal Kombat X, men inte för att prata om spel, utan för att prata om film/TV med superhjältetema som Sony tagit fram för Playstation-spelarna. Hade Microsoft gjort samma sak hade de förmodligen inte överlevt skitstormen från en nästan stendöd andra halva av presskonferensen, men Sony har ett välförtjänt bättre förtroende från fansen och lär klara sig bättre. Oavsett så kändes det inte alls engagerat, och då hade de fortfarande inte dammat av Project Morpheus (vilket det senare skulle visa sig var en alldeles obefogad oro - den lös med sin frånvaro nästan hela presskonferensen).

Sony @ E3 2014
Insomniac hade bråda dagar på E3. De gör Sunset Overdrive för Microsoft, och gör även en remake av det första spelet till Playstation 4 samt bidrar med expertis till en Ratchet-film.

Näst på tur stod en Ratchet-film där han med radarpartnern Clank ska på nya äventyr. Insomniac utlovas ska vara inblandade, men jag känner att E3 inte är rätt plats för det här. En ny version av originalspelet, en remake, ska för övrigt släppas till Playstation 4 i samband med filmen. Lyckligtvis vankades Playstation 4-versionen av The Last of Us efter detta, vilket ser otroligt läckert ut. Och ett av förra generationens bästa spel med förbättrad grafik säger nog få nej till.

Ingen Playstation-konferens är för övrigt komplett utan Hideo Kojima, och Metal Gear Solid V: The Phantom Pain stod på tur. En mycket vacker trailer som tyvärr läckte dagen innan presskonferensen. Men visst ser det ut att bli ett nytt påkostat och häftigt äventyr för fans av serien. Spontant började dock jag och övriga vakna medlemmar i Gamereactor-redaktionerna i Europa känna att det var dags att visa något nytt från Naughty Dog, Sony Santa Monica eller Guerrilla efter den sömniga presskonferensen.

Sony @ E3 2014
Mer Grand Theft Auto V är såklart uteslutande positivt, och i höst kan vi avnjuta det i bästa tänkbara version till PC, men även till Playstation 4 och Xbox One.

På tur stod dock en annan riktig överraskning, nämligen Grand Theft Auto V som ju ryktats vara på gång till både PC, Playstation 4 och Xbox One under lång tid. Spelet är multiformat (visades dock till Playstation 4), men Sony hade en liten överraskning kvar, nämligen att det kommer gå att föra över sina sparfiler från både Playstation 3 och Xbox 360 till Playstation 4. Oklart om detsamma även gäller Xbox One, så tills vidare är bara detta bekräftat.

Efter detta visades Batman: Arkham Knight som ser hutlöst ofantligt bra ut (även om jag inte är helt såld på Bat-tanken). Det kommer få bonusuppdrag med Scarecrow exklusivt till Playstation 4. Spontant verkar det som att Microsoft och Sony mutar in utvecklare/utgivare sinsemellan och betalar för olika typer av exklusivt bonusmaterial. Trots att Batman: Arkham Knight lovar rent sanslöst gott, är det ändå en multiformatstitel och sådant är aldrig lika hett för mig på konsoltillverkarnas presskonferenser, men lyckligtvis hade Sony ett äss i rockärmen kvar innan de avrundade showen, nämligen Uncharted 4: A Thief's End - och med ens känns det sega partiet förlåtet och mer därtill.

Sony @ E3 2014
Scarecrow-banorna till Batman: Arkham Asylum var de bästa i hela spelet, och till Batman: Arkham Knight kommer dessa vara Playstation 4-exklusiva. Smart drag, Sony.

Det som visades sades vara direkt från Playstation 4 och bara en kort teaser, men ändå en som gav mersmak. Under 2015 är det tänkt att vi ska få spela, med ett så diffust datum handlar det sannolikt om den andra halvan, men den som väntar på något gott, och allt det där... Oavsett ett makalöst bra sätt att avsluta presskonferensen på och en snabb enkät på redaktionen sätter Microsoft och Sony jämt emot varandra under 2014 och konstaterar att detta var det bästa på flera år från dem, något jag personligen också håller med om.

Den som bara har en konsol av Playstation 4 och Xbox One framledes kommer missa en brutal massa godsaker, så mycket är helt klart.

Vill du läsa sammanfattningen av Microsofts presskonferens så hittar du den på denna länk.


Infamous: First Light-trailer:

HQ

Bloodborne-trailer:

HQ

Entwined-trailer:

HQ

The Last of Us: Remastered-trailer:

HQ

Uncharted 4-trailer:

HQ



Loading next content