Svenska
Gamereactor
artiklar

Hetaste spelen 2009

Hela redaktionen har samlats och slagit sina kloka huvuden ihop för att kora de tio hetaste spelen under 2009. Ta och spana in de titlar du bör hålla lite extra god koll på de närmsta 12 månaderna...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Som brukligt vid varje nytt år har vi på redaktionen samlats för att kora de heste spelen. Som brukligt har det föregåtts av heta diskussioner, sedvanliga hotelser och allmänt tjurande. Något som i slutändan resulterat i en lista som vi alla kan stå för. Längst ned finner ni även tröstpriserna till en annan grupp stekheta spel som tyvärr halkade precis utanför listan. Mycket nöje!

1. Killzone 2
Plattform: Playstation 3
Utvecklare: Guerrilla Games
Utgivare: Sony
Premiär: 25 februari

Här på redaktionen har vi krigat för människans överlevnad i över två månader nu. Vi har svettats, blött och kämpat oss igenom stadsdel efter stadsdel i den sotsvarta huvudstaden Pyrrhus och imponerats över Guerrillas känsla för detaljer, den urtunga spelkänslan och de smarta fienderna. Killzone 2 är snart här. Det återstår bara cirka fem veckor av ivrig väntan. Vi vet redan nu hur bra det är, och det är därför som vi enkelt utser det till årets hetaste, kommande spel. "And you will know, Helghan belongs to the Helghast..."

Hetaste spelen 2009
Killzone 2 börjar med en saftig landstigning i utkanten av Helghans huvudstad där Sev och de andra mannarna i specialtruppen "The Legion" genast stöter på hårt motstånd.
Detta är en annons:

2. Mafia 2
Plattform: PC, Playstation 3, Xbox 360
Utvecklare: 2K Czech
Utgivare: 2K Games
Premiär: 3:e kvartalet 2009

2009 kan bli tronskiftets år. Genren som Rockstar med sina Grand Theft Auto-titlar ägt såväl recensenters som köpares förtroende i, kan i år byta ägare, och Gamereactor gissar att Frank Sinatra och en välsvarvat tommy gun har en roll att spela i det hela. Mafia 2 ser nämligen ut att bli den definitiva utmanaren, och kanske besegraren, av Grand Theft Auto IV.

"Vafalls?" säger ni, "ska ett tjeckiskt lir från gänget bakom Vietcong och med en utvecklingstid lika lång om ett världskrig, peta GTA IV som den obestridde härskaren av gangsterspel?". Ja, säger vi, för det ser precis så jäkla lovande ut.

I våra ögon är Mafia 2 den största konkurrenten till Killzone 2 om speltronen 2009. Atmosfären är blytung, djupet enormt och grafiken bland det allra vackraste som din HDTV någonsin krystat ur sig. 2K Czech har spenderat all den där utvecklingstiden på allra bästa sätt, och skapat ett riktigt monster till spel. Speciellt den närmast psykotiska känslan för detaljer imponerar lite extra på ett sådant här tidigt stadie, då man verkligen har satsat på att inte bara visa maffiavärlden anno 1948, utan låta spelaren vara en del av den.

Detta är en annons:

2K Czech har med förebilderna San Francisco och New York spikat ihop en värld som på förhand känns precis så levande och blydoftande som alla maffiaromantiker vill ha det. Glöm Don Corleone, Nicky Santoro och Tony Soprano. Mafia 2 är så nära du (förhoppningsvis) kommer komma organiserad brottslighet.

Hetaste spelen 2009
Redan det första Mafia-spelet imponerade på oss med sin tunga och genomtänkta historia. Till uppföljaren har spelets lead designer Daniel Vavra snickrat ihop ett närmare 700 sidor långt manus som torde överglänsa det mesta när det gäller spelberättande.

3. Street Fighter IV
Plattform: PC, Playstation 3, Xbox 360
Utvecklare: Capcom
Utgivare: Capcom
Premiär: 20 februari

Förutom möjligen Starcraft II måste Street Fighter IV vara världens mest efterlängtade spel. Vi har spelat Street Fighter Alpha 3 och Street Fighter III: Third Strike så att fingrarna blöder, men hela tiden längtat efter spelet som tar tillbaka serien till den framstående plats den förtjänar. Med Street Fighter IV har Capcom gått tillbaka till grunden, och av allt att döma återskapat det som gjorde Street Fighter II till ett världsfenomen och startade hela genrens frammarsch. Vi snackar ett supertajt, intensivt spel med både precis alla gamla favoriter, några väl utvalda gäster från senare spel, och ett gäng helt nya.

Capcom har lyckats göra ett tredimensionellt spel med läcker grafik som ändå behåller den exakta, tvådimensionella precisionen som gör alla de tidigare Street Fighter II, III och Alpha-varianterna till världens bästa fightingspel. Samtidigt har de inte grottat ner sig för mycket i retroarkadspel utan sett till att spelet innehåller allt man kan vänta sig av ett toppmodernt onlinespel, med tonvis av spellägen, utmaningar och upplåsbart extragodis. Efter att ha testat tidiga versioner av spelet är vi fullständigt övertygade om att vi kommer att spela Street Fighter IV ända fram till Street Fighter V släpps, om inte längre...

Hetaste spelen 2009
Street Fighter IV använder en fräsch teknik som gör att figurerna ser halvtecknade ut, precis som i Street Fighter II.

4. Warhammer 40 000: Dawn of War 2
Plattform: PC
Utvecklare: Relic Entertainment
Utgivare: THQ
Premiär: 1:a kvartalet 2009

Att Relic vet mer än de flesta företag när det gäller att knåpa ihop kvalitativa strategispel, det kan ingen med vettet i behålla säga något om. När kanadensarna nu tar sig i kragen och ger oss Warhammer 40 000: Dawn of War 2 kommer vi att få uppleva en strategiorgie utan dess like. Denna gång skippar Relic basbyggandet och istället satsar de på samma formula som har hjälpt till att göra Company of Heroes så otroligt uppskattat, rak, ren och helvetiskt bra strategi. Denna gång är det Space Marines, Orks, Eldar och Tyranids som får göra upp om allehanda skitiga, stinkande, träskfyllda och vidriga avkrokar bortom alla kända gränser och allt humant vett.

Kampanjen ger spelaren kontroll över ett kompani Blood Raven Space Marines och deras kamp i kejsarens namn. Denna gång kommer enheterna och de olika skvadronerna att samla på sig erfarenhetspoäng, vapen och utrustning som kan användas för att förbättra enheternas stridsduglighet. Fokus ligger på att man tar hand om och det fåtal enheter man har till sitt förfogande, istället för att de ska offras på menigslöshetens och slarvets altare. Gigantiska explosioner, matiga blodbad, undersköna miljöer och dynamiska strider där nästan precis allt kan hända. Warhammer 40 000: Dawn of War 2 ser på förhand ut att bli årets stora strategiorgasm, Relic brukar inte misslyckas och denna stekheta uppföljare ser ut att smiska det allt i genren och de flesta andra spel som kommer ut i år. For the emperor!

Hetaste spelen 2009
När det blir riktigt rörigt och stökigt i Warhammer-världen, är det bara att rycka fram motorsågssvärdet och ge sig in i närkamp för att röja upp lite.

5. Colin McRae: Dirt 2
Plattform: PC, Playstation 3, Xbox 360
Utvecklare: Codemasters
Utgivare: Codemasters
Premiär: 4:e kvartalet 2009

Rallybelackare världen över, bered er på att bli fastbultade i en lätt fuktig skogsväg och få ansiktet fullsprutat med blött rullgrus, nu är det dags att vandalisera landsbydgen än en gång i världens bästa rallyserie. Trots den tragiska bortgången av spelseriens frontman Colin McRae är nu ännu ett Dirt-spel med mannens namn på väg till en maskin nära dig under året. En uppgraderad version av den spelmotor som gav både det första Colin McRae: Dirt och det undersköna Race Driver: Grid, utlovar dubbla detaljrikedomen från just Race Driver: Grid. Lägg här till splitter ny bilfysik och en helt ny skademotor som utlovar bättre körkänsla respektive helt nya sätt att slå sönder en svindyr rallybil. Precis som förr handlar det om att man ska ta sig genom snitslade banor ute i skogar, djungler, slätter, landsbygder och självklart även superspecialsträckor som utspelar sig mitt inne i städer i olika arenaformer.

Sju olika klasser av rally kommer att finnas med, alla med sina olika typer av fordon och regler. Onlinedelen kommer att vara betydligt mer utökad än tidigare och inte förutom själva tävlingaspekten kommer även en social funktion att byggas in spelet. Förhoppningsvis betyder detta möjligheten att ta, ladda upp och kommentera andra spelares bilder eller repriser. Trots att Colin inte längre finns med oss, lever hans namn vidare i spelen, detta på grund av att familjen och Codemasters båda gärna ville se en forsättning av den uppskattade rallyserien. Legendaren lever vidare och det ser inte ut att komma något bättre på fyra hjul under 2009, inte som vi känner till.

Hetaste spelen 2009
Trots att inga riktiga bilder har släppts från Colin McRae: Dirt 2, har vi höga förhoppningar på att Codemasters skickliga gäng ska leverera ett ruggigt råsnyggt rallylir, dessutom fullspäckat med ljuv spelbarhet.

6. Alan Wake
Plattform: Xbox 360
Utvecklare: Remedy
Utgivare: Microsoft
Premiär: 4:e kvartalet 2009

Nummer sex på vår lista är efterlängtade Alan Wake, spelet som vi nästan tröttnat på att sukta efter. Finska spelutvecklarna Remedy vill efter framgångarna med Max Payne utforska ännu ett känslomässigt handikappat psyke. De har valt en skräckförfattare med både skrivkramp och svår sömnbrist.

Alan har det inte lätt. Inte nog med att han kämpar med sina sömnsvårigheter och sin skrivkramp, hans flickvän är dessutom spårlöst försvunnen. I ett försök att vända saker och tings allmänt hopplösa tillstånd bestämmer han sig för att flytta till småstaden Bright Falls. En till synes harmlös liten idyll som naturligtvis visar sig ha en hel del otäckheter bubblande under ytan. Och när Alan upptäcker att verkligheten börjar apa efter historierna han skriver lurar den psykiska kollapsen runt stugknuten.

Om slutprodukten håller det som trailrarna lovar kommer Alan Wake att bli det nya årets stämningstätaste spel. Visserligen kommer det att blixtra från revolvermynningar några gånger, men vi hoppas på ett Remedy balanserar rätt mellan de lugnare spelpartierna och de mer actionorienterade. En psykologisk actionthriller kallar de själva sin produkt. Och den genrebeteckningen lovar gott.

Hetaste spelen 2009
Staden Bright Falls är en liten amerikansk håla belägen vackert belägen i bergen med barrskog på alla sidor.

7. Starcraft II
Plattform: PC
Utvecklare: Blizzard
Utgivare: Activision
Premiär: 4:e kvartalet 2009

De har knappast bråttom, Blizzard. De tar sin tid när de utvecklar spel, medan vi spelare sitter och nästan klöser ögonen ur oss i vår väntan. I år har det gått 10 år sedan det första Starcraft släpptes, men för vissa på redaktionen känns det redan som att nästan ett halvt sekel har gått sedan Blizzard utannonserade uppföljaren. Under Blizzcon 2008 visade det sig dessutom att Starcraft II inte bara skulle bli ett, utan tre, spel - en sammanhängande trilogi där varje del introducerar en ny ras, men samtidigt ska innehålla lika mycket material som ett fullt spel.

Vad man tycker om det beslutet är upp till var och en, men senare i år är det tanken att vi ska få börja med Terrans kampanj i Starcraft II: Wings of Liberty. Och förväntningarna är extremt höga, inte bara här hemma utan även i länder som Korea där det första Starcraft-spelet mer eller mindre blivit en nationalsport. Vi är vana vid att Blizzard släpper bra och genomarbetade spel, men vi är även vana vid Starcraft och något mindre än en brutalt överfet upplevelse kommer vara en besvikelse.

Nu måste bara Blizzard lära sig att den som väntar på något gott väntar alldeles, alldeles för länge...

Hetaste spelen 2009
Starcraft II ser riktigt snyggt ut och blandar ett klassiskt realtidsstrategiskt (säg det snabbt fem gånger) upplägg med storydrivna sekvenser utanför slagfältet.

8. God of War III
Plattform: Playstation 3
Utvecklare: Sony
Utgivare: Sony
Premiär: 4:e kvartalet 2009

Det var väl egentligen bara en tidsfråga innan människorna skulle ledsna på de grekiska gudarnas vanstyre. Varför skulle annars religionen ha dött ut? Det gick dock inte så fredligt till som man kanske kan tro, utan det skedde med rejäl blodspillan när berget Olympen invarderades, varpå Zeus beordrade ut alla sina värsta legionärer med totalt kaos som följd. Och kaos är God of War-seriens antagonist Kratos bra på, för att inte säga en mästare.

I God of War III är han tillbaka igen, svinigt arg och tar upp striden med alla möjliga otyg och vi har i retsamt lockande trailers fått se Kratos dänga allt från förväxta fladdermöss till odött avskum och även en väl tilltagen cyklop. Ja, och vad som tycks vara en kentaur. Räkna med otaliga läckra strider mot antikens allra värsta monster, räkna med sjukt feta strider och räkna mer mer kaos. För det är precis vad Kratos gör bäst och det älskar vi honom för. I höst är det äntligen dags för den efterlängtade Playstation 3-debuten för God of War III och vi vet ju vad teamet kunde göra med Playstation 2, så det ska bli extremt spännande att se vad man gör med den mångdubbla prestandan.

Hetaste spelen 2009
Förhandssnacket har handlat en hel del om det grafiska, något som inte är så konstigt med tanke på att föregångarna var så läskigt snygga. Cory Barlog har lovat att God of War III ska ha riktig 1080p-grafik.

9. Tekken 6
Plattform: Playstation 3, Xbox 360
Utvecklare: Namco
Utgivare: Namco
Premiär: 4:e kvartalet 2009

Tekken har alltid lika självsäkert vilat där uppe bland molnen, tillsammans med de andra fightinggudarna Street Fighter och Virtua Fighter. Slagsmålsfester som alltid levererat ett rejält knippe handgemäng när vi som bäst behövt det. Och kommande Tekken 6: Bloodline Rebellion ser inte ut att bli ett objekt för besvikelse. Tvärtom.

Med en finslipad spelmekanik vidareutvecklad från den utmärkta femte delen och nya, coola karaktärer som überfettot Bob och svennen Lars Alexanderson, ser Namco Bandais sexa riktigt härlig ut. Lägg på en "rage"-mätare, som med lite skicklighet kan vända hopplösa lägen till ljuv seger, så har vi en hel del rafflande slagsmål att se fram emot.

Vi ser dock gärna att Namco Bandai putsar grafiken både en och två gånger innan releasen denna höst. Just nu ser spelets utseende ganska 2007 ut. I en genre som alltid har legat i teknisk framkant är det helt klart en nackdel. Men faktum kvarstår: Tekken 6: Bloodline Rebellion är hett. Hett nog för en smickrande niondeplats.

Hetaste spelen 2009
Vi på redaktionen är överens om att ett redigt stycke stryk är bra för hälsan. Tjocksmocken Bob och kompani ser ut att kunna dela ut mycket av den varan.

10. Bioshock 2
Plattform: PC, Playstation 3, Xbox 360
Utvecklare: 2K Marin
Utgivare: 2K Games
Premiär: 3:e kvartalet 2009

Att uppföljaren till 2007 års bästa vattenbaserade förstapersonsskjutare hamnar längst ned på listan över årets mest efterlängtade titlar kan kännas lite snopet, men det faktum att Bioshock 2 enbart kvalar in på sin föregångares goda namn och rykte säger ändå en hel del om våra förväntningar. För Bioshock var snyggt. Retroläcker actiontragik i en tid av rymdkapplöpningar och Beatleshysteri, även om klockorna i Rapture må ha stannat någon gång vid midnatt 1959.

Allt vi egentligen sett av spelet i dagsläget är dess undertitel (Sea of Dreams) och en kort men bildskön trailer som vittnar om ett äventyr på torra land. Av denna filmsnutt att döma verkar det bli tal om en fortsättning snarare än en tillbakablick, och med tanke på att namnet skonar oss från klyschor så som The Return to Rapture och Rapture Resurrected kan vi kanske till och med vågar drömma om en rundvandring utanför Andrew Ryans neonstinna antiutopi.

Exakt vad som väntar är mer fantasi än fakta, men får vi önska så skulle vi inte gråta floder om vi fick grilla splicers i en ännu större spelvärld med nya diaboliska plasmider för både offensivt och defensivt bruk, gärna med en möjlighet att integrera dessa med spelets vapen. Men som sagt, än är allting bara önskedrömmar. Vad vi däremot vet är att Bioshock är ett varumärke som med sin kommande film (regisserad av Gore Verbinski, mannen bakom Pirates of the Caibbean) och redan utannonserade tredje kapitel är så hett att det krävs mer än allt saltvatten i Atlanten för att släcka dess glöd.

Hetaste spelen 2009
Nej, din farsa kan inte spöa en Big Daddy eller ens en splicer, såvida din farsa inte har en massa tonic-förmågor och nyser kulblixtar ur näsan förstås.

Tröstpriser och hedersomnämndande:
*Brütal Legend
*Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena
*Final Fantasy XIII
*Halo 3: ODST
*Mad World
*Skate 2
*Uncharted 2



Loading next content