Svenska
Gamereactor
artiklar

Nokia rättar till misstagen

Slut på sidpratande och avancerade spelbyten. Nokia visar nya N-gage QD.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är inget att hymla om. Hittills har N-gagesatsningen varit en katastrof för Nokia. Den har inte alls sålt som förväntat och priset har rasat betydligt snabbare än vad som är vanligt i mobilbranschen (även om priserna ofta snabbt går nedåt). Problemen har varit många. Den är för stor och knasig (side talkin’) för den vanlige mobilkonsumenten och den spelintresserade har inte funnit tillräckligt med bra spel för att byta ut sin GBA SP och mobil mot N-gage. Redan sex månader efter att Nokia tog sina första stapplande steg in i spelmarknaden visar de upp en ny modell, som åtgärdar bristerna med den första modellen.

- Det jag i första hand hoppas att QD ska åstadkomma är att vi kan koncentrera oss på spelen och N-gage Arena. Innan QD pratades det mest om hårdvaran och det vill vi komma ifrån, säger Illka Raiskinen chefen för Nokias speldivision.

- Vi vill erbjuda en blandning av stora kända spelserier som Tiger Woods, The Sims och Ghost Recon med exklusiva N-gagefunktioner samt exklusiva spel som Pathway to Glory, Operation Shadow, Pocket Kingdom och Ashen, menar Damian Stathonikos Communications manager för Nokias multimedia avdelning och ansvarig för mjukvara.

Det som kanske överraskade mest på presentationen var att N-gage QD, som den nya modellen heter, kommer att lanseras i Europa redan i mitten av maj.

Detta är en annons:

- Jag vill kunna stå på E3 och säga att den nya modellen redan finns i affärer, säger Ilkka Raiskinen. - Vi vill kunna koncentrera oss helt på spelen under E3.

Hittills har det varit ganska glest mellan de bra spelen till N-gage och några egna exklusiva Nokiatitlar har vi inte sett skymten av. Men det utlovas bättring på den punkten. På visningen var det nya actionspelet Ashen spelbart och när det kommer i juni är det Nokias första riktiga egna titel till N-gage. Det såg relativt lovande ut när jag testade det, även om knappupplägget inte var idealiskt. Att titta upp respektive ner samt på knapparna 2 och 3 istället för 2 och 8, vilket var förvirrande. Spelet är ett actionspel med hoppande och klättrande fiender som ska förpassas till lämplig sophög med några olika vapen. Jag testade någon sorts futuristiskt pulsvapen och en pistol. Spelet kommer att stödja dödsmatcher för upp till fyra personer via N-gage Arena. Ashen överglänstes dock av Gamelofts Ghost Recon: Jungle Storm som ser ut att kunna bli riktigt skoj. Imponerande grafik, en massa vapen, bra kontroll och dödsmatcher för upp till åtta spelare är ingredienser som räcker en bra bit.

Förutom N-gage QD så var dagens stora nyhet att Activision utannonserade Call of Duty till N-gage. Ännu ett förstapersons actionspel, blir intressant att se hur det faller ut. Det visades dock inte upp vid Leicester Square idag. Där fanns dock Crash Nitro Kart, Tiger Woods PGA Tour 2004 och The Sims Bustin’ Out. Alla såg ut att vara intressanta bärbara varianter av sina storebröder, men kanske inget som övertygar nya köpare att investera i en N-gage QD.

Nokia medger att den första modellen av N-gage hade en del hel brister. De vill inte kalla det ett misslyckande utan talar om lärande och etableringsfas.

Detta är en annons:

- Det var viktigt för oss att vara först. Vi ser att det finns många som investerar och satsar på detta marknadssegment (syftar på PSP och Nintendo DS) och då känns det som vi är rätt ute. Maskinerna har många användningsområden och är olika och marknaden är så stor att den kan försörja flera aktörer, sa Raiskinen som också trodde att det skulle komma initiativ som liknar Nokias N-gage från andra mobilföretag.

- Vi ser våra sex första månader i spelbranschen som en inlärningsperiod, säger Damian Stathonikos. Vi lärde oss mycket och förväntade oss att det skulle bli svårt, fortsätter han.

- Med N-gage QD får vi en tydligare identitet, menar Raiskinen.

Det kan tyckas att N-gage QD är vad Nokia skulle ha lanserat från början. En maskin som är bättre anpassad till spelande, som är mindre och som är billigare. Men enligt Nokia själva behövde de erfarenheten först och de säger även att en nya modell alltid var planen, men frågan är om den verkligen var planerad att släppas så här tidigt. Jag fick inget rakt svar på den frågan, men Damian Stathonikos sa att vi inte skulle få se någon ny N-gage på ett bra tag så räkna inte med ytterligare en modell detta år.

N-gage QD var annars en positiv överraskning. De smygtagna bilderna som läckte ut i påskhelgen skvallrade om en ganska fet modell, men faktum är att N-gage QD är lika tjock som den tidigare modellen och kortare. Den är skön att hålla i och problemen med knapparnas funktioner är lösta. Du behöver inte längre trycka ner styrkorset för att acceptera och välja i menyer, detta sköts med en separat knapp. Samtliga sifferknappar är upphöjda vilket gör att N-gage QD betydligt mer lättspelad. Detta gäller speciellt för till exempel förstapersonsskjutare där samtliga knappar utnyttjas till funktioner i spelet. Numera kan du också byta spelen direkt i en lucka och du behöver inte stänga av telefonen. MP3-spelaren har försvunnit även om en sådan kan laddas ner. Radiofunktionen är också borttagen. Positiva saker är att side talkin’ ersatts av front talk, som Nokia kallar det. Batteritiden ska också ha blivit fördubblad (5-10 timmar enligt Nokia själva), vilket gör att man kan bli nådd även om man försjunker några timmar i ett spel. På den tidigare modellen räckte batteriet bara till ungefär tre timmars spelande.

Priset på den nya modellen blir lägre än när den gamla debuterade, men högre än vad man kan köpa N-gage för idag. Omkring tusenlappen med abonnemang och det dubbla utan. Tanken är att modeller ska existera parallellt ett tag, men Nokia räknar med att intresset för den nya modellen kommer göra att den gamla försvinner från de flesta marknaderna.

- Men skulle intresset för den gamla modellen öka i och med QD, så är beredda på att möta den efterfrågan, berättade Raiskinen.

Det återstår att se om N-gage QD lyckas där föregångaren misslyckats, men nu känns det i varje fall som hårdvaran är den rätta. Förutsättningarna finns om det börjar droppa in fler bra spel till maskinen. Vid Leicester Square fick jag testa några sådana, men det behövs fler. Nokia vet om detta och säger sig ha mycket av den varan att bjuda på under E3, då det sedan lång tid omtalade Pathway to Glory ska visas upp. Men det ska också bli en hel del nya utannonseringar i Los Angeles.

Bilderna:

Nummer 1-8: Från visningen i London. Här fanns det gott om N-gage QD, tyvärr fick vi i pressen inte ta med oss någon hem. Däremot fanns det gott om jordnötter att käka. På bild nummer 5, ser vi utklädda Ashen-instruktörer som hjälper folk att manövrera Jack Warden i jakten på sin syster i det kommande actionspelet från Nokia. På bild nummer sex ser vi svenska Nokias Johan Eidhagen spelandes ett spel som han fastnat för; Tiger Woods PGA Tour 2004.

Nummer 9: Det följde med en litet serietidning om Ashen i pressmaterialet.

Nummer 10: Oväntat välsmakande flygplansmat i form av kycklingmackor!

Nummer 11-16: Skärmdumpar från Ashen.

Nokia rättar till misstagenNokia rättar till misstagenNokia rättar till misstagenNokia rättar till misstagen
Nokia rättar till misstagenNokia rättar till misstagenNokia rättar till misstagenNokia rättar till misstagen
Nokia rättar till misstagenNokia rättar till misstagenNokia rättar till misstagenNokia rättar till misstagen
Nokia rättar till misstagenNokia rättar till misstagenNokia rättar till misstagenNokia rättar till misstagen


Loading next content