Svenska
Gamereactor
artiklar

Det våras för moralpaniken

Med anledning av TV4-dokumentären idag tvingas vi återigen försvara vår hobby mot förbudsivrare och moraltanter. Manna skyttegravarna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Måndagen den första mars 2004 klockan 15 förhandsvisades "TV4-dokumentären" Dödligt spel inför en häpen publik på Röda Kvarn i Stockholm. Passande nog ungefär samtidigt som Grand Theft Auto: San Andreas officiellt blev bekräftat. Den gamla biografen på Biblioteksgatan är inte den typiska platsen för ett spelevent och det var långt mellan de kända ansiktena. Istället fylldes salongen av vad jag kan förmoda var min egen föräldrageneration och även deras föräldrageneration. Det krävdes inte många bilder på ungar i trenchcoats med hagelbössor och bilder från Postal 2 och Grand Theft Auto Vice City förrän majoriteten av publiken ville lägga ner hela spelbranschen och begrava den tillsammans med farliga grejer som läskeblask, serietidningar och "dunka dunka"-musik.

Dokumentären "Dödligt spel" har gjorts av Johan Åsard och producerats av Doppovision med Annika Dopping i spetsen. Annika Dopping sitter också i Fair Plays styrelse. Finansieringen av dokumentären har stiftelsen Alba Langenskiöld stått för som också finansierar initiativet Fair Play som agerar för "rent spel". Med det menas följande fyra punkter:

"Fritt från spelberoende - som kan ha skadliga effekter för individens utveckling och sociala liv. Fritt från övervåld - som kan inspirera till våldsamma handlingar. Fritt från nedsättande värderingar - som kan bidra till negativa attityder hos ungdomar och i samhället i stort. Att barn och ungdomar följer den rekommenderade åldersmärkningen."

Vi vill avskaffa oss själva säger Fair Play. Men ponera en organisation som vill förändra filmer på ett liknande sätt. Inget övervåld, inga nedsättande värderingar som kan leda till negativa attityder. Är det ens någon vettig människa som skulle komma på tanken till ett sådant initiativ. Vill vi leva i samhälle där uttrycket inte är fritt? Den sista punkten som Fair Play strävar efter är däremot självklar. Att spelberoende uppstår har jag svårt att se hur man ska undvika. Spel som är självförstörande? Överdrivet bruk av medicin, TV, läsk, socker, cigaretter, spel och dobbel med mera är tyvärr något som är svårt att undvika helt. Ska vi bara ha tråkiga spel, så ingen vill spela längre än en kvart? Men det är viktigt att debatten förs och Fair Play lyckades ju både få in en dokumentär i TV4:s tablå på bästa sändningstid och få ministern Berit Andnor att förfäras på TV4:s Nyheterna så de måste berömmas för sin förmåga att nå ut i mediabruset. Debatten behövs för visst existerar det problem.

Detta är en annons:

Men då uppstår ju frågan om "Dödligt spel" tjänar som en bra utgångspunkt för den debatten. Och svaret på den frågan är ett rungande nej. Efter dokumentärer som Guldruschen, om baksidan av OS och Hederns pris, om mordet på Pela, så tar Johan Åsard tag i spelvåldet och han åker Jorden runt för att leta efter svar. Framförallt åker han till Jonesboro för att träffa den karismatiske före detta militären Dave Grossman, husgud för allehanda förbudsivrare och naturligtvis NRA i USA. Kort sagt kan man väl säga att istället för att titta på en dokumentär som Bowling for Columbine där Michael Moore försöker titta på bakgrunden och gå till botten med epidemin av dödsskjutningar i skolor så lyssnar Åsard på den amerikanska dubbelmoralens största fåne i spelvåldsdebatten.

Naturligtvis kan det inte vara helt naturligt att alla dessa pojkar våldsamma spel. Jag menar hur många unga amerikanska pojkar har inte spelat våldsamma data- och tv-spel? Grand Theft Auto 3 och Vice City har sålt i närmare 12 miljoner exemplar bara till Playstation 2 i USA. Hur många unga pojkar har inte spelat det? Det kan naturligtvis finnas varningssignaler i hur unga "blivande massmördare" konsumerar film, spel och musik. Men det är riktigare att beskriva dödsskjutningar som en epidemi där utstötta unga, med sociala och ibland psykiska problem har tagit efter varandras beteende. Det finns ett original resten av dödsskjutningarna är copy cats, vilket inte gör de mindre tragiska men att skylla på dataspel är ungefär lika logiskt som att säga att det förmodligen beror på att de dricker Coca-Cola. Alla gör det och det förklarar ingenting.

Fair Plays styrelse består även av Frank Lindblad, som är barnpsykolog och docent vid Karolinska Institutet. Han menade att eftersom det redan fanns ett fyrsiffrigt antal forskarrapporter som visade att mediavåld ledde till ökat våld, så behövde man inte fråga sig om interaktiva spel var skadligt det kunde ju bara vara ännu värre. Lindblad frågade också varför det inte fanns några spel utan våld. Och hans uttalande får väl illustrera okunskapen som präglade paneldebatten efter förhandsvisningen. Men vithårige Frankie Boy (jorå, han var rätt lik faktiskt) hade en poäng. Det finns extremt mycket forskning som behandlar ämnet medier och våld. Att göra det så enkelt för sig som Lindblad gjorde vill dock inte jag göra. De allra flesta undersökningar visar på kortsiktiga effekter. Det känner nog de flesta igen, adrenalinruschen när man ser en våldsam filmsekvens.

Att tala om långsiktiga effekter är dock vanskligare, men en del forskning pekar på avtrubbande effekter. Vad som dock har visats är att omgivningen är av avgörande betydelse för hur mediavåld upplevs och påverkar unga som gamla. Där har vi en enkel åtgärd som oroliga föräldrar kanske bör ta till sig. Om barnen sitter ensamma och tar till sig medievåld, i vilken form det nu än må ske så är de mer utsatta. Så om dina föräldrar är oroliga så be de ta del av vad du håller på med. Det är bra för båda parter och ökar förståelsen och överbygger den generationsklyfta som "Dödligt spel" med sin tendensiösa och obalanserade bild av spelvärlden skapar.

Detta är en annons:

Jag tänkte citera Denis McQuails "Mass Communication Theory", en av de mest använda läroböckerna kring massmedieforskning.

"Moralpanik - Termen användes först av kriminologen Jock Young för att beskriva plötsliga uttryck av vad som ofta är irrationell oro och upprördhet bland massorna riktat mot en påstådd brottsvåg eller andra påstådda bevis för oordning eller social nedbrytning. Medier dras med genom deras tendens att förstärka den här typen av "panik"..."

Moralpanik passar med andra ord bra in på denna debatt som borde föras på ett sakligt och konstruktivt plan. Har samhället blivit mer våldsamt sedan våld i filmer och spel blivit vanligare? Det finns ingen sådan entydig statistik. Jag tänkte inte gå in så mycket mer på själva dokumentären, men det faktum att porrspel och Postal 2 visas är ju lite talande för hur väl filmen är anpassad till det svenska spelklimatet. Jag har inte sett något porrspel i en svensk butikshylla på många år och Postal 2 har ingen distribution här. Lägg också märke till hur det antyds att japanerna spelar många spel som Medal of Honor: Rising Sun. Ett spel som går ut att på skjuta japaner. Ironin i det är vansinnig på gränsen till hysterisk. Lägg också märke till hur många unga spelare som intervjuas i filmen. Noll. Det är lite som om Åsard inte intervjuat någon idrottare i Guldruschen eller någon kurdisk flicka i Hederns pris.

Men så var detta bara ett uppdragsfinansierat frilansjobb för honom så varför bry sig om att sätta sig in i spelarens verklighet? Alla blir ju nöjda och glada ändå. Fair Play får sin uppmärksamhet. TV4 för sin tittarstorm, som deras redaktören på samhällsredaktionen sade sig se fram emot. Det hade tydligen redan i måndags börjat diskuteras på tv4.se. Så jag antar att vi kommer att få se mer uppdragsfinansierad granskande journalistik med klart vinklade och moralpanikbringande innehåll i TV4 i framtiden. I Uppdrag Granskning vet man åtminstone att Janne Josefsson drivs av sitt personliga kall, här drivs tydligen den granskande journalistiken av den som har råd att bekosta produktionen.

Om jag tycker att du ska titta på dokumentären ikväll? Ja, det är nog inte fel, men balansera det gärna med att se Bowling for Columbine efteråt. Nu kommer många människor utan någon som helst koll att förfasas över porr- och våldsinslag i spel och skrika efter censur och hårdare bestämmelser. Klyftan ökar och hindrar en viktig debatt från att komma till stånd. Tyvärr.

Dödligt spel sänds onsdagen den 3:e mars klockan 21 på TV4.

Några länkar för den som vill veta mer:

Fair Play - mycket bättre än dokumentären även om vissa av deras mål är lite märkliga

Killology - Dave Grossman har gjort karriär på att skylla dödsskjutningarna på mediernas våld - handkontroller dödar, vapen är ofarliga.

Michael Moore för att balansera vapenkramaren Grossman något...

Det våras för moralpanikenDet våras för moralpanikenDet våras för moralpanikenDet våras för moralpaniken


Loading next content