Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets spel 2007

Alla diskussioner, bråk, trakasserier och hot är över och redaktionen har enats om vad som egentligen var mest njutbart under tidernas bästa spelår. Varsågoda, den slutgiltiga listan med årets 25 bästa spel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Precis som förra året var november en spänd månad. Alla visste att årets spel skulle koras i slutet av månaden och började trevande marknadsföra de egna favoritspelen för att garantera dem en plats på listan. Jonas hävdade envetet att Lost Planet: Extreme Condition absolut förtjänat sin plats på listan medan Bengt propsade på både FIFA 08 och NHL 08. Love tycke att Every Extend Extra skulle in på listan och Mikael slog ett slag för Puzzle Quest: Challenge of the Warlords.

Åtskilliga hårda ord, lömska pakter och röstfiskerier senare var listan fördig och faktum är att det var länge sedan hela redaktionen kände sig så vansinnigt nöjda som i år. För det har verkligen varit ett helt makalöst spelår och det är naturligtvis inget annat än en fröjd att se en lista så stark som årets.

Lägg märke till att listan inte slaviskt följer de betyg som spelen belönats med i recensionerna utan istället omfattar hela redaktionens åsikter och smak. Om du vill läsa mer om ett visst spel är det bara att klicka på spelets titel, så hittar du recension, bilder och mer information.

1. Super Mario Galaxy
Plattform: Wii
Utvecklare: Nintendo
Utgivare: Nintendo
Gamereactors betyg: 10
Länk till recensionen

Detta är en annons:

Vi hoppades på något riktigt bra. Vi fick något astronomiskt. Om Nintendo hade ansträngt sig hälften av vad de gjorde hade Super Mario Galaxy ändå blivit en riktig höjdare. Resultatet blev en spelsupernova full av överraskningar och ofantlig spelglädje. Välkommen till galaxen, stod det på våra skärmar och aldrig tidigare har ett spel känts så inbjudande.

Super Mario Galaxy är årets bästa spel därför att Nintendo återigen vågade. Rymdtemat var på många sätt en chansning, om inte annat med tanke på hur främmande många kände sig i Super Mario Sunshines strandmiljöer. Rymden passar dock Mario väldigt väl, kanske för att rörmokaren själv alltid varit lika orädd och målmedveten som en astronaut. Dessutom fick kraftstjärnorna röra sig i sin naturliga miljö!

Rymdmiljön gjorde också underverk för plattformandet. Bandesignen i Super Mario Galaxy är helt sjukt innovativ med sina upp-och-ned-planeter, gravitationszoner, dragstjärnor och slingerväxter mellan miniplaneter. Vi ler fortfarande åt att klamra oss fast vid blå dragstjärnor och åt att undvika de farliga svarta hålen. Samtidigt bjöds vi också på klassiker som is- och eldbanor, men att vi var ute på ett rymdäventyr glömdes aldrig bort.

I grunden av Super Mario Galaxy finns också allt det där man behöver för att njuta fullt ut; en pålitlig kamera, en behagligt traditionell men samtidigt uppfriskande ny spelkontroll och en logiskt uppbyggd värld där det var lätt att hitta. Super Mario Galaxy har också en väldigt unik stämning, mycket tack vare det enorma produktionsvärdet i musik och grafik. Mario-charmen är även den intakt med karismatiska karaktärer och de olika specialdräkterna.

Detta är en annons:

Super Mario Galaxy kommer att åldras mycket väl och är inte bara med i fighten om bästa Mario-spel, utan också det bästa spelet någonsin. Spelet visar på ett föredömligt sätt hur en gammal spelserie kan förnyas utan att tappa bort sig själv på vägen, hur kvalitet alltid är tidlöst och hur en knubbig rörmokare är det bästa som finns.

Årets spel 2007

2. Crysis
Plattform: PC
Utvecklare: Crytek
Utgivare: EA
Gamereactors betyg: 10
Länk till recensionen

Vi vågade väl egentligen inte hoppas. Åtminstone inte på ett mästerverk, även om våra två resor ned till Crytek (och de provspelningssessioner vi där deltog i) lovade väldigt gott. Vi väntade oss världens snyggaste spel, men kanske inte en spelbarhet i klass med Half-Life 2, Halo 3 eller Call of Duty 4. Men vi fick allt vi någonsin hade kunnat drömma om, och mer därtill. Vi fick ett mästerverk, ett spel som för alltid förändrat vårt sätt att se på speltypen, och ett äventyr som på många sätt sätter en ny standard för alla framtidens actiontitlar att följa.

Från den stund som spelets hjälte Jake Dunn kastar sig ur flygplanet i spelets inledande minut, till stunden då vi stod på sandstranden och bevittnade solnedgången medan utomjordingarnas hela armada låg i ruiner i djungeln bakom oss, innehöll Crysis några av de bästa och mest minnesvärda spelögonblick vi njutit av under hela året. Att stjäla en attackbåt och kryssa fram längs kustlinan utan att måsta lyda varken geografiska gränser eller strukturella direktiv, var en förtrollande känsla. Att möta varandra i furiösa dödsmatcher, eller att bevittna hur djungeln frusits till is av utomjordingarna - likaså.

Att teamet bakom Far Cry skulle lyckas demolera Master Chief och hans tredje och avslutande uppdrag, var för ett år sedan helt otänkbart. Men efter att vi spelat igenom Crysis och upplevt allt det som Crytek arbetat i tre långa år med att realisera, stod det klart att Microsofts grönklädde action-kung var besegrad, och det av en maskerad debutant utan vare sig röst, ansikte eller egentlig personlighet. Crysis slog ned som en frostig actionbomb och bjöd på mer, större, bättre och mer varierad action än något annat actionspel under 2007.

Årets spel 2007

3. Mass Effect
Plattform: Xbox 360
Utvecklare: Bioware
Utgivare: Microsoft
Gamereactors betyg: 10
Länk till recensionen

För fyra år sedan utsåg vi Biowares fantastiska rollspel Star Wars: Knights of the Old Republic till 2003 års bästa spel. Nu är Bioware tillbaka med ett helt eget rymdäventyr, utan vare sig ljussablar och jediriddare, men med en lika välgjord handling och massor av nya grepp. Shepard är din hjälte att forma och sällan har verktygen varit så goda. Konversationssystemet är det bästa vi någonsin sett i ett spel. Att frigöra spelaren från att läsa långa textrader för att faktiskt kunna se vad som händer på skärmen låter självklart och enkelt, men det kräver också att ansiktena och personerna känns levande vilket de verkligen gör i Mass Effect.

Det fria upplägget, de väldesignade sidouppdragen, de många minnesvärda karaktärerna, allt är sånt som vi kommit att förvänta oss från Bioware, men som vi inte alltid är bortskämda med i rollspel. Och när vi vant oss vid tempot och stämningen så höjer Bioware temperaturen avsevärt under de tre sista uppdragen och vi kippar efter andan när vi tvingas välja om kompanjoner som följt med under stora delar av äventyret ska tillåtas leva eller dö. Mass Effect är den felande länken mellan episka rollspelsberättelser och intensiva actionupplevelser. Bara ett fantastiskt spelår som detta kan ett underbart äventyr som Mass Effect hamna på tredjeplatsen.

Årets spel 2007

4. The Orange Box
Plattform: PC, Xbox 360
Utvecklare: Valve
Utgivare: EA
Gamereactors betyg: 10
Länk till recensionen

Det är insidan som räknas sägs det, det är tur det. För utsidan av The Orange Box var hiskeligt ful, men innanför det hemska omslaget döljs det ett av årets bästa upplevelser. Som ni redan vet anser vi att Half-Life 2 är tidernas bästa spel, och även om Episode One inte höll samma kvalitet, anser vi att Valve har slagit på stort och överträffat sig själva. Episode Two bjöd oss på en underskön och strapatsrik resa genom rebellernas fortsatta motstånd mot The Combine. Ville man hellre träna sin hjärna var det briljanta Portal ett av årets bästa utmaningar, och dessutom utomordentligt intelligent designat och bjuder på god utmaning. Det superstiliga Team Fortress 2 har uppehållit mycket av vår online-tid, och den späckande och välbalanserade onlinebataljen har resulterat i många sömnlösa nätter på redaktionen. Tidernas mest prisvärda spelpaket efter trippelsamlingen med Grand Theft Auto-spelen.

Årets spel 2007

5. Halo 3
Plattform: Xbox 360
Utvecklare: Bungie
Utgivare: Microsoft
Gamereactors betyg: 10
Länk till recensionen

Redan när Martin O'Donnels smäktande Halo-soundtrack dundrade igång sekunderna efter att vi startat Halo 3 fick vi unisont ståpäls på redaktionen. Tre års lång väntan var äntligen över och Master Chief var tillbaka. Och vilken återkomst sedan. Halo 3 var större, snyggare, bättre, mer varierat och innehållsrikt än någonsin förr och tog vid där Halo 2 lite snöpligt slutade med en värld i kaos. Med brutes som förstärkning var covenanterna starkare än på länge och mänskligheten hade lierat sig med den yttersta dödliga elite-rasen. Master Chief och Arbiter, ackompanjerade med två elites till eftersom Halo 3 stödjer co-op på fyra, tog upp kampen för universums överlevnad i ett av årets i särklass bästa spel som innehöll både episka strider, warthog-race och fenomenala bosstrider. Sedan storyn var avslutad vankades hundratals sköna matcher på Xbox Live med det bästa onlinestöd som går att finna. Absolut mästerligt Bungie, ni har gjort det igen.

Årets spel 2007

6. Bioshock
Plattform: PC, Xbox 360
Utvecklare: Irrational Games
Utgivare: Take 2
Gamereactors betyg: 9
Länk till recensionen

Rapture var utan tvekan årets bäst designade spelvärld. Inte för det faktum att det var underskönt och vansinnigt vältexturerat. Inte för att Rapture var innehållsrikt och hyfsat dynamiskt. Istället var det den ljuvliga Art Deco-designen som imponerade starkt. Att vi som spelare dessutom får ta chansen att förbättra våra bräckliga människokroppar med övernaturliga krafter såsom eld, blixar och telekinesi gjorde det hela än mycket bättre. Spelvärlden med Big Daddies, Little Sisters, förvridna människor och ett genomkorrumperat svin till doktor bjöd spelaren på en otrolig resa från början till slut. Spänningen var konstant på topp och 2K Games har gjort en hyllning till sitt gamla System Shock 2, nu med spjutspetsteknik och makalös visuell design. Briljant ljud och gedigna röstskådespelare ger Rapture än mer liv i sin ödelagda briljans.

Årets spel 2007

7. Final Fantasy XII
Plattform: Playstation 2
Utvecklare: Square Enix
Utgivare: Square Enix
Gamereactors betyg: 10
Länk till recensionen

Hur följer man upp en serie som praktiskt taget runnit ut i sanden, med spinoffs, nyutgåvor och eviga förseningar av spelet som alla egentligen väntar på? Tja, man ser till att göra det förbaskat bra. Final Fantasy XII var lika genomarbetat som det var revolutionerande, och det lär skapa svallvågor i hur rollspel konstrueras den här generationen. Borta var enformigt tryckande på samma attacker om och om igen, istället fick vi en sorts managerroll där planering och förberedelser var nyckeln till att klara de svåraste fienderna. Final Fantasy XII var ett strömlinjeformat men krävande spel, med otrolig grafik och strålande musik. Dessutom, kanske viktigast av allt, bevisade Square att den nya generationen Final Fantasy-utvecklare är minst lika bra som den gamla.

Årets spel 2007

8. Call of Duty 4: Modern Warfare
Plattform: PC, Playstation 3, Xbox 360
Utvecklare: Infintiy Ward
Utgivare: Activision
Gamereactors betyg: 9
Länk till recensionen

Med Call of Duty 4: Moderna Warfare lämnades andra världskriget till förmån för framtiden. Om vi får tro Infinity Ward är det bara en tidsfråga innan ett inbördeskrig bryter ut i Ryssland och livsfarliga terrorister kommer över kärnvapen. En otäck tanke. Kanske var det just därför det kändes extra motiverat att som amerikanska marinsoldater och brittiska S.A.S. sätta stopp för galenskaperna. Därmed blev Call of Duty 4 dubbelt underhållande eftersom det dessutom var fantastiskt roligt att spela med varierade banor och spelmoment med en återblick till Tjernobyl för 15 år sedan som absolut höjdpunkt. Call of Duty 4: Modern Warfare är inget annat än ett sant mästerverk som roar lika mycket i storyn som online och kommer att vara måttstocken för militärspel under många år framöver.

Årets spel 2007

9. The Legend of Zelda: Phantom Hourglass
Plattform: Nintendo DS
Utvecklare: Nintendo
Utgivare: Nintendo
Gamereactors betyg: 9
Länk till recensionen

Phantom Hourglass är inte den perfekta sagan eller ett bombastiskt epos. Istället är det spelbarheten som briljerar. Man fastnar aldrig på ett ställe så länge att irritation infinner sig. Dessutom bjuds nya intressanta sätt att leka med klassiska vapen och redskap som använder sig av Nintendo DS unika funktioner. Alla pussel känns genomgående logiska. Allting flyter på i ett lagom tempo, utan att någonsin bli varken för lätt eller för svårt. Smidigt är ledordet i Nintendo DS främsta äventyrsspel. Allting från båtfärder till boss-strider och skattletande fungerar ypperligt på dubbelskärmen. Ett lysande sätt att styra Link, härliga kartor och ett flerspelarspel som roar även efter att huvudäventyret tagit slut gör att vi älskar The Legend of Zelda: Phantom Hourglass.

Årets spel 2007

10. World in Conflict
Plattform: PC
Utvecklare: Massive Entertainment
Utgivare: Vivendi
Gamereactors betyg: 9
Länk till recensionen

Svenska Massive Entertainment har bevisat att de vet vad de pysslar med i strategigenren med sina två Ground Control-spel. Med World in Conflict visar de en gång för alla vart skåpet ska stå. Med bomber, granater och förödande flygräder har det svenska spelhuset jämnat motståndet med marken och har till och med fått en stategihatare att skrika av ren och skär njutning. World in Conflict slår samman hetsig action med noga uttänkt stategi och resultatet blir en kaskad av underbara effekter och spelaren bombarderas konstant av ljuvlig grafik och underbart ljud. Ett smart kontrollsystem, välbalanserade enheter och en massiv dos högkvalitativ underhållning både online och offline gör World in Conflict till årets bästa strategispel. Massive Entertainment sätter ribban högt för sina konkurrenter, World in Conflict spöar dem alla.

Årets spel 2007

11. Okami
Plattform: Playstation 2
Utvecklare: Clover Studios
Utgivare: Capcom
Gamereactors betyg: 9
Länk till recensionen

Okami är ett grafiskt mästerverk. Ett av historiens absolut vackraste tv-spel. Men även bakom den snygga ytan finns det kvalitet och ett äventyr som roar. Som gudinna i vargskepnad ligger världen framför spelarens tassar. Med en himmelsk pensel målas solen på himlen och löven på träden. Inget var vackrare år 2007 än när vargen Amaterasu sprang och blommor slog upp där hennes tassar rörde vid marken. Efter en sådan upplevelse var det till och med möjligt att förlåta det irriterande lilla pratglada krypet som vägrade lämna en ifred. Designen på världen, fienderna, människorna och naturen i Okami är genomtänkt och stilfull. Det var lätt att glömma att spelet stal mycket av upplägget från Zelda eftersom stölden var så snyggt utförd. Okami är modern konst med traditionella rötter.

Årets spel 2007

12. God of War II
Plattform: Playstation 2
Utvecklare: Sony Santa Monica
Utgivare: Sony
Gamereactors betyg: 9
Länk till recensionen

Om vi vanliga dödliga skulle stöta på en 30 meter hög och arg staty, skulle vi antagligen bli trampade till slafsig innanmat illa kvickt. Därmed är det tur att vi inte har huvudrollen i God of War II, då den rollen redan axlas av historiens argaste huvudrollsinnehavare. Kratos kom tillbaka, och om ni trodde att han var arg förra gången, var det mer eller mindre bara en förrätt mot vad han var då han återväde för ännu en underbar stund i slaktstugan. Förrådd, vilseledd, spöad och förrådd var det i God of War II den muskulöse svinkarlens uppdrag att föra krig på allvar mot Olympens gudar. God of War II innehöll massor av dödsstryk, och för att vara en numera snudd på pensionerad maskin, imponerar Playstation 2s kraft i Sonys sista stora titel till maskinen.

Årets spel 2007

13. Metroid Prime 3: Corruption
Plattform: Wii
Utvecklare: Retro Studios
Utgivare: Nintendo
Gamereactors betyg: 9
Länk till recensionen

Efter två supersköna äventyr till Gamecube var vi knappast oroliga för att Retro Studios skulle göra ett dåligt spel. Det stora frågetecknet var bara hur spelkontrollen skulle fungera med den nya kontrolluppsättningen. Det tog någon timme, sedan svor vi dyrt och heligt att förstapersonaction med fjärrkontroll och nunchuku är överlägset alla andra former av kontrolldon, utom möjligtvis tangentbord och mus. Resultatet blev ett spel med både den atmosfäriska omgivningen och de smarta pusslen vi alltid väntat oss av Metroid-serien, och supertuffa bosstrider som hela tiden utmanar utan att frustrera. Metroid Prime-serien nådde sitt slut i bästa möjliga form och ett mindre vansinnigt spelår än 2007 hade det helt klart kunnat aspirera på pallplats som årets spel.

Årets spel 2007

14. Colin McRae: Dirt
Plattform: PC, Playstation 3, Xbox 360
Utvecklare: Codemasters
Utgivare: Codemasters
Gamereactors betyg: 9
Länk till recensionen

Efter ett par års frånvaro på marknaden gav Codemasters äntligen oss oss ett nytt Colin McRae-spel. Dirt representerade såväl en mer arkadinriktad upplevelse, som en underskön och detaljrik sådan. Fordonen i Dirt var som skjutna ut ur en kanon, galet vridstarka rallybilar på vanliga sträckor och i rallycrossammanhang varvades ökenbuggys och lastbilar hämtade från valfritt Dakar-rally. Allt detta gjorde att Dirt inte bara innehöll massor att göra, det bjöd även på en härlig variation vilket ledde till att Colin McRae: Dirt aldrig kändes tråkigt eller innehållslöst. Codemasters hade sneglat på Digital Illusions mästerverk Rallisport Challenge 2, och lyckats göra ett spel som snudd på överträffade det svenska undret. Att Dirt även var makalöst underhållande online gör inte saken sämre. Vackert, galet, fartfyllt, detaljspäckat, underhållande och hållbart. Vad mer kan man begära?

Årets spel 2007

15. Uncharted
Plattform: Playstation 3
Utvecklare: Naughty Dog
Utgivare: Sony
Gamereactors betyg: 9
Länk till recensionen

När vi fick smygtesta Sonys storsatsningar Ratchet & Clank: Tools of Destruction och Uncharted: Drake's Fortune kändes det senare inte helt klockrent. Men den slutgiltiga produkten var ett vansinnigt polerat äventyr som levde upp till de flesta förväntningarna och överträffade resten. En skön blandning av stämningsfullt äventyrande och intensiv action skapade en upplevelse som vi sent kommer att glömma, och popoffret Nathan blev en ny favorit bland spelhjältar. Samtidigt visade Naughty Dog att de fortfarande har några av branschens bästa programmerare och lyckades pressa in varenda tänkbar läcker grafisk teknik i ett spel helt utan laddningstider. Den enda bristen med spelet är att vi nu måste våndas över vilken hjälte vi vill att hundarna jobbar med härnäst, Jak eller Nathan...

Årets spel 2007

16. Unreal Tournament III
Plattform: PC
Utvecklare: Epic
Utgivare: Midway
Gamereactors betyg: 9
Länk till recensionen

Det är sjukt härligt att se Epic hålla fanan högt när det gäller ultrasnabb PC-action. Det handlar inte om några tråkigt handkontrollsslöa konsolkonverteringar utan endast om rå och oförvanskad vinnarinstinkt. Unreal Tournament III skriker åt dig att prestera och med den läckert snabba och ändamålsenliga grafiken, den morrhårskänsliga kontrollen samt knivskarpt balanserade vapen och banor är det allt för lätt att ryckas med i Unreal-febern. Vi hade gärna sett att Assault-läget hade återkommit, men håller gladeligen till godo med det Onslaugt-liknande Warfare. Spel som innehåller trebenta jättestridsvagnar och raketgevär som skjuter atombomber hamnar av någon outgrundlig anledning ofta bra till på våra listor. Den här gången är kvalitéerna djupare än så och Unreal Tournament III är ett av årets bästa onlinespel.

Årets spel 2007

17. Virtua Fighter 5
Plattform: Playstation 3, Xbox 360
Utvecklare: Sega
Utgivare: Sega
Gamereactors betyg: 9
Länk till recensionen

Utbudet av fightingspel år 2007 visade sig bli rätt uselt, så egentligen är det ingen större bravad för Virtua Fighter 5 som tar titeln årets fightingspel med en promenadseger. Därmed inte sagt att det är dåligt, tvärtom. Del fem i den anrika serien byggde vidare på det närmast perfekta spelsystemet från fyran med tillräckligt många nyheter för att ändå kännas fräscht och framför allt ännu snabbare än förut. Spelkontrollen var förstås hundraprocentig och grafiskt var Virtua Fighter 5 utmärkt trots att det konverterades från en betydligt svagare arkadhårdvara. Efter att ha ägnat hela sommaren åt intensiva slagsmål fick vi sedan möjlighet att ta kampen vidare online när Xbox 360-versionen släpptes, något som trots seriens superhöga precision ändå fungerade fullt acceptabelt och därmed mångdubblade hållbarheten.

Årets spel 2007

18. Skate
Plattform: Playstation 3, Xbox 360
Utvecklare: EA
Utgivare: EA
Gamereactors betyg: 8
Länk till recensionen

EA är ett företag i förändring, något som är direkt uppenbart när man ser till deras radda med nya spelserier som bryter ny mark, och gamla som sätter nya standarder för konkurrensen. När EA berättade att de skulle ge sig in i skateboardmatchen med Skate var det inte många som trodde att de skulle kunna utmana Activisions gigant; Tony Hawk. EA hade en fräsch syn på spelkontrollen för hur ett skateboardspel skulle fungera samt på det läckra upplägget fritt från trötta, uttjatade utmaningar. Skate är till för de brädfans som verkligen vill ha en vitamininjektion. Vad som till en början kan kännas stelt, onödigt svårt och väldigt annorlunda, sitter efter ett par timmar som ett rinnande vatten, och man undrar egentligen hur man någonsin har klarat av att spela på något annat sätt. Skate var ett spel som överraskade och roade, samt bjöd på massvis med skönt brädåkande, till skillnad från årets konkurrent.

Årets spel 2007

19. Forza Motorsport 2
Plattform: Xbox 360
Utvecklare: Turn 10 Studios
Utgivare: Microsoft
Gamereactors betyg: 8
Länk till recensionen

Vi älskar motorsport, det torde stå klart för de som har hängt med ett tag. Vi älskar mullrande bensinslukande plåtmonster, och vi älskar att få anpassa våra vrålåk efter egen smak. Forza Motorsport 2 var så mycket mer än bara briljant racing fullproppad med korrekt återgivna bilar från världens flesta hörn. Det faktum att spelet innehåller vad som antagligen var spelvärldens bästa verktyg någonsin för att skapa egen grafik på dessa fartvidunder är något som ger Forza Motorsport snudd på oändlig hållbarhet. Onlinedelen med turneringar, ett underbart auktionshus där man kunde köpa härligt designade bilar och mastiga vrålåk fick oss att spendera massor av krediter. Forza Motorsport var fart, spänning, hållbarhet, späckat och lysande bilfysik - allt på samma gång. Turn 10 levererar ett gediget hantverk.

Årets spel 2007

20. Virtua Tennis 3
Plattform: PC, Playstation 3, Xbox 360
Utvecklare: Sega
Utgivare: Sega
Gamereactors betyg: 8
Länk till recensionen

Virtua Tennis 3 var unikt på flera sätt. Det kanske mest utmärkande är dock hur oerhört underhållande det var oavsett förkunskaper i tennis. Oavsett om man är glad amatör som normalt inte gillar tennisspel eller hårdkokt proffs som kan rabbla de senaste decenniernas ATP-ranking i huvudet, så fanns något för alla att hämta. Att serva och returnera bollar är nämligen busenkelt och krångliga mätare och bökiga knappkombinationer saknas helt. Trots detta finns ett helt oerhört speldjup att hämta där man egentligen aldrig blir riktigt fullärd. Och när man gett vänner och bekanta så mycket stryk att de inte vill spela längre kan man fortsätta de hårda duellerna på Xbox Live i kampen om den åtråvärda förstaplatsen. Föregångarna till Virtua Tennis har på sin tid varit de bästa tennisspelen som går att finna och det är en stolt tradition som nu alltså lever vidare genom Virtua tennis 3.

Årets spel 2007

21. Elite Beat Agents
Plattform: Nintendo DS
Utvecklare: Inis
Utgivare: Nintendo
Gamereactors betyg: 8
Länk till recensionen

När livet är piss och allt går åt skogen, tänk om man då bara kunde skrika ut "hjäääääääälp" och få understöd av tre discodansande agenter som dyker upp i en ubåt eller utryckningscadillac och liksom dansar bort alla problem. Det är den oemotståndliga grundprincipen i Elite Beat Agents, som baseras på ett av de bästa spelen i mannaminne, det superjapanska Ouendan. Med hjälp av intensivt men precist skärmgnuggande får man agenterna att dansa och det är en brutal utmaning att ta sig genom alla låtarna på högsta nivån. En blandning av toksvår musikspelsutmaning och årets charmigaste handling skapar ett spel som inte får missas. Skaffa Elite Beat Agents nu, och undersök sedan möjligheten att få tag på både Ouendan och Ouendan 2. Ditt liv kommer att bli så mycket bättre, vi lovar!

Årets spel 2007

22. NBA 2K8
Plattform: Playstation 3, Xbox 360
Utvecklare: Visual Concepts
Utgivare: 2K Sports
Gamereactors betyg: 9
Länk till recensionen

Amerikanska TV-kanalen ESPN frågade stjärnguarden Carmelo Anthony vilket basketspel han föredrog, under en ledig intervjustund i den inledande fasen av årets NBA-säsong. Melo svarade "NBA 2K8 is the one i play all the time, it's amazingly accurate and still yet very entertaining, and I love my signature moves". En skön kommentar från en av ligans bästa spelare och en tydlig vink åt hur verklighetstroget Visual Concepts årliga upplaga av basketsimulatorn 2K egentligen är. Vi snackar bottenlös spelbarhet, smockfyllt med härlighter, underbart onlineläge och perfekt spelbalans. Basketsimulation har aldrig varit bättre än i NBA 2K8, och det är hur lätt som helst årets bästa basketlir.

Årets spel 2007

23. Football Manager 2008
Plattform: PC
Utvecklare: Sports Interactive
Utgivare: Sega
Gamereactors betyg: 9
Länk till recensionen

Sports Interactive vet vad de håller på med. Femton års erfarenhet av fotbollsmanagerspel gör sitt och den överlägsna databasen garanterar att det här blir det självklara valet för alla fotbollsfanatiker. Nyheterna må inte vara så stora i år, men allt har slipats till och många små tillskott ger en helhet som överträffar allt vi tidigare upplevt i genren. Det här är spelet som håller oss vakna hela nätter och som vi kommer att spela ända tills Sports Interactive har skapat en uppdaterad drog nästa höst. Det må vara ett spel i "spreadsheet"-form, men det är svårt att värja sig för det enorma arbete som lagts ned för att vi ska få en så exakt simulering av jobbet som fotbollstränare. Det är ingen överdrift att säga att Football Manager 2008 är det spel som flest människor har jobbat med på den här listan då över 1000 ideella uppgiftslämnare bidragit till att beskriva de över 250000 personerna i databasen.

Årets spel 2007

24. Motorstorm
Plattform: Playstation 3
Utvecklare: Evolution Studios
Utgivare: Sony
Gamereactors betyg: 8
Länk till recensionen

Vi mosar oss igenom startfältet och flyger fram längs den första rakan som skjuten ur en kanon. Gruset sprutar, motståndarbilar krossas mot bergväggarna på sidan av vägen och förvandlas till färgsprakande stålströssel. Vi når hastigheter runt 200 kh/h precis innan vi slår nitroknappen i botten och tangerar ljudets hastighet innan motorn sprängs av överhettning och hela skärmen fylls av snyggt renderad eld. Motorstorm är arkadracing när det är som allra mest kaotiskt, allra mest vansinnigt och allra mest underhållande. Evolution Studios debutspel till Playstation 3 var ett av årets absolut roligaste racingtitlar och fortfarande ett spel som roar oss på redaktionen.

Årets spel 2007

25. World of Warcraft: The Burning Crusade
Plattform: PC
Utvecklare: Blizzard
Utgivare: Vivendi
Gamereactors betyg: 9
Länk till recensionen

Blizzard har gjort det till en mindre konstform att ta lång tid på sig när det kommer till att släppa spel och The Burning Crusade var inget undantag. Men det fanns en anledning till att det drog ut på tiden. 10 nya nivåer, två nya raser och en helt ny kontinent att utforska är bara en bråkdel av innehållet i den första expansionen till World of Warcraft. Antingen hatar man det eller så älskar man det - men Blizzards onlinerollspel fortsätter att vara störst i världen och än så länge är det få spel som kan leva upp till det, vare sig innehålls- eller kvalitétsmässigt, något som The Burning Crusade ännu en gång bevisade. Att äntligen få lämna Azeroth bakom sig och stiga in i Outland var, för många av oss, en av årets största spelhändelser som snart 12 månader senare fortsätter att överrumpla oss nästan dagligen.

Årets spel 2007


Loading next content