Svenska
Gamereactor
artiklar
Uncharted: Drake's Fortune

Att ge liv åt en karaktär

Mannen bakom AI:n och karaktärsanimationen i Uncharted: Drake's Fortune kommer från Sverige. Vi ringde upp Christian Gyrling mitt i julsemestern för att ställa några frågor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Först, berätta lite om dig själv!

Christian Gyrling: Jag är 28 år och bor nu i Santa Monica där jag jobbar för Naughty Dog som ansvarig för animation och AI.

Hur får man ett sånt jobb?

En bra utgångspunkt är vilken sorts ingenjörsutbildning som helst, matte, fysik, såna grundläggande saker. Men du måste också älska det du håller på med, och sitta hemma och leka. Ett bra sätt är att göra moddar till spel. Själv hade jag dock fullt upp med att spela, men ett eget projekt jag fortfarande sysslar med på ledig tid är en Super Nintendo-emulator.

Detta är en annons:

Hur hamnade du på just Naughty Dog?

Min utgångspunkt var att jag ville jobba för ett företag som gör riktigt bra spel. Jag började på High Moon Studios, där jag jobbade med animation i Darkwatch och också lade grunderna för Bourne Supremacy, som ju fortfarande inte är släppt. Jag vet inte hur det ser ut idag och vilka beslut som har tagits sedan dess.

Men sen blev jag headhuntad av Naughty Dog. De ville satsa på att skapa hela karaktärer utifrån AI och animation, så jag blev kontaktad för ett och ett halvt år sedan. Jag träffade dem och sen var det bara att hoppa på.

Uncharted: Drake's Fortune
Detta är en annons:

Hade ni några uttalade mål med spelet?

Det var faktiskt lite roligt. Större delen av tiden var det bara jag och en animatör. Vi kämpade mot renderingteamet som jobbade med omgivningarna. Vi satte upp ett mål, att när det finns fiender på skärmen så ska de ta all uppmärksamhet, det ska vara som om bakgrunden inte finns.

Vi ville att de skulle röra sig mänskligt, men också på ett underhållande sätt, som i en Indiana Jones-film. Det är ju inte verklighetstroget, men det känns roligt att skjuta dem när de reagerar som de gör. Vi ville också hitta på olika sätt att få in fienderna i varje scen. Inte bara öppna en dörr och släppa in dem. Därför har de många sätt att hoppa och klättra runt.

Är allt det här förprogrammerat eller anpassar de sig?

Både och, en del är ju förprogrammerat i AI:n men vi gjorde också mycket anpassat efter särskilda banor. En del fiender kryper ju i rör så det kunde vi ju inte göra med samma mönster som resten...

Uncharted: Drake's Fortune

Vad är det som gör Uncharted unikt jämfört med andra spel?

Vi kan jämföra med Assassin's Creed. Där har du inte direkt kontroll, du håller ner knappar för att ge hints till karaktären. I Uncharted får vi mer respons från spelaren och vi jobbade mycket med att det ska se realistiskt ut trots att man har direkt kontroll över figuren. Vi använde ungefär tre, tre och ett halvt tusen animationer för att göra det.

Vad är du mest stolt över med Uncharted?

Alla "over-the-top"-animationer när man dödar fiender. Alla i teamet var inte helt överens förrän vi hade fått in allt i själva spelet. Men det ska bli så att man skjuter någon med pistol så flyger han över en bardisk. Som Indiana Jones, som sagt.

Finns det något du hade velat göra bättre?

Jo, det finns det. Vi hade kunnat göra ännu mer levande karaktärer. Detaljerade gester är något som ligger mig nära hjärtat. Fienderna hade kunnat kommunicera med varandra på ett bättre sätt. Men till slut räckte inte tiden till. Det var en ny plattform som krävde väldigt mycket jobb för att få något som känns bra. Man kan ha en vision av vad man vill göra men det krävs alltid uppoffringar. Men nu när vi har basen kan vi förbättra allt i framtida spel.

Så ditt jobb är inte slut än?

Nej, inte på långa vägar. Vi ska ha ännu fler figurer på skärmen. Framför allt ska vi jobba vidare med realismen och lägga till fler små detaljer som gester. Nyckelordet är variation. Varje gång man spelar ska det se annorlunda ut. Det duger inte längre att se samma animation i början av spelet, sedan fyra timmar in i spelet.

Uncharted: Drake's Fortune

Hur mycket utnyttjar Uncharted av konsolens kapacitet?

Inte så mycket som vi ville. Vi lyckades kanske trycka ut femtio procent av prestandan. Men vi använder precis allihop av processorerna till olika saker som fysik, AI och rendering. Som spelet ser ut idag skulle det inte fungera på andra konsoler. Dels eftersom det tar upp 24 gigabyte på skivan så vi skulle behöva dela upp det på flera skivor eller skära ner någonstans. Man skulle behöva programmera om rätt mycket och det skulle i slutändan bli ett helt annat spel.

Uncharted: Drake's Fortune

När man programmerar en AI kan oväntade saker hända, att karaktärerna gör saker man inte tänkt sig. Har du några kul exempel?

Jo, sånt händer hela tiden. Det som oftast händer i såna här projekt är att fienderna beter sig som om de är rädda för varandra och sig själva. Resultatet blir att de springer runt som huvudlösa höns. I Uncharted upptäckte vi att de blev rädda för sina egna pistoler och försökte fly från dem, men eftersom de satt fast i händerna var det lite svårt.

AI-avdelningen har alltid roligast buggar eftersom det inte är något som kraschar, utan bara någon som beter sig otroligt dumt. Överhuvudtaget är AI inte artificiell intelligens utan artificiell dumhet. Det gäller att göra datorkaraktärerna lagom dumma, annars blir det ju inte roligt. Det är en fin balansgång där man räknar tider. Hur lång tid tar det innan han flyttar sig när jag siktar på honom, och hur länge måste han sikta på mig innan han skjuter?

Är det något oväntat kvar i spelet som man kan hitta?

Inte buggar förstås, men vi har väldigt många variationsanimationer. Om man spelar spelet på samma sätt varje gång ser man ungefär samma saker, men man kan hitta oväntade saker genom att spela på nya sätt.

Vad har du för planer för framtiden?

Nu har jag semester och ska äta mycket julmat. Vi är lediga hela december innan vi ska börja jobba på nästa spel. Men mina framtida planer inom Naughty Dog...

Innan jag kastar in handduken ska det bli ett nytt tecknat spel som Jak & Daxter om jag har något att säga till om, och det är många andra på Naughty Dog som har en förkärlek för Jak. Jag är ett stort fan av spel för alla. Realism har sin charm men i ett spel som Crash kan man ta det till en ny humoristisk nivå. För vårt jobb är ju egentligen att få människor att le.

Uncharted: Drake's Fortune

Kommer tekniken bakom Uncharted att användas i fler Sony-spel?

Vi samarbetar ju med Insomniac (Ratchet & Clank, Resistance) och Sony Santa Monica (God of War), men inte lika mycket som tidigare. Nu är det större team och fler personer inblandade, så man kan inte bara låna ut teknologi. Men vi diskuterar olika lösningar på olika problem och jobbar tillsammans den vägen.

Har du något drömprojekt om du fick bestämma helt själv?

Det skulle helt klart bli ett spel för alla, inte från 16 år som Uncharted, mer åt... vad är nästa steg neråt? Från 12 år. Något som Mario, Zelda, eller Ratchet. Det de har gemensant är en tecknad känsla och massor av pussel. Så skulle mitt spel bli. Ett stort och omfattande spel med enkla fiender, mer äventyr än plattformsspel.

Har du något kul historia från din tid på Naughty Dog?

Hmmm... det är inget som trillar ut direkt. Men det var otroligt roligt att se hur mycket spelet förändrades under utvecklingen. Ni såg inte det, men internt såg spelet annorlunda ut från början, det var mycket stelare än vad det blev i slutändan.

Det är ett ganska speciellt ställe. Folk kan komma in med kaffe och rufsigt hår efter att ha suttit och spelat hela natten och kommit på någon ny idé. Det är knappast något kostymföretag det här.

Uncharted: Drake's Fortune

Vi har hört att du gillar gamla spel, så kan du berätta om dina favoritspel genom tiderna?

Super Mario Bros, det första, har satt sina spår. Zelda 1 också, det är otroligt vad de lyckades göra med det. Metroid är också en favorit. Och så Uncharted förstås (skratt).

Men något som satte många spår var Half-Life med alla dess moddar. Jag spelade Counter-Strike som en galning. Jag sa att man kan göra moddar för att träna sig, men själv hade jag inte tid, jag spelade för mycket.

Och sen är det inte direkt ett spel, utan allt som Blizzard har gjort. Framför allt Starcraft och Warcraft. Jag satt och spelade dem när jag bestämde mig för att flytta till USA och börja med spelutveckling. Blizzard var mitt förstaval, men så hamnade jag på Naughty Dog och jag trivs här. De har samma filosofi som jag om hur ett spel ska vara. Jag har inget emot att behöva betala för mina Blizzard-spel...

Slutligen, vilket spel ser du mest fram emot?

Starcraft II till PC. Lätt.

Relaterade texter

2
Naughty Dog firar tio år med Uncharted

Naughty Dog firar tio år med Uncharted

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Igår var det på dagen tio år sedan det första Uncharted-spelet släpptes, nämligen Uncharted: Drake's Fortune till Playstation 3. Sedan dess har det blivit ytterligare fem...



Loading next content