Svenska
Gamereactor
artiklar

Datorbyte i simulatorrummet

Vår problemfria Omen 30L har gjort sitt efter 18 månader och går nu ut till en av er läsare medan Omen 45L tar plats i simulatorriggen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Varför bygger ni inte er egen dator? Frågan har dykt upp ett antal gånger och svaret är superenkelt. Jag kan inte. Jag kan väldigt lite om hur man sätter ihop en gamingburk och jag har vare sig tid eller något som helst intresse att lära mig. Det finns hos mig exakt lika lite lust för att meka ihop min egen PC som det finns en längtan efter att bygga min egen mobiltelefon eller skruva ihop min egen bil. Jag är ingen mekare. Har aldrig varit. Jag har tummen mitt i handen, jag hatar att meka med saker och jag hatar när prylar som införskaffas för att enbart sköta en specifik uppgift - Inte fungerar. Det är något av det värsta jag vet, och om det är någonting som jag skulle vilja säga angående HP Omen 30L som agerat spelburk i vårt simulatorrum de senaste 18 månaderna, så är det att den datorn verkligen bara fungerat. Varje dag, utan bekymmer. Och det är för mig lite av ett undantag.

Datorbyte i simulatorrummetDatorbyte i simulatorrummet
Det är en rejäl best det här, betydligt större rent fysiskt än vår gamla dator (som en av er läsare kommer att vinna nu när vi drar vinnarna i Solzting).

Vi hade en Alienware-Dell för några år sedan här på redaktionen som verkligen bara krånglade och det fanns en Komplett.se-byggd burk för cirka åtta år sedan, också, som jag använde för att recensera PC-spel på och den var problemkantrad, också. Det innebär inte att jag säger att jag vet att noname-datorer eller hemmabyggen krånglar mer än en märkesdator, det gör de säkert inte. Men det innebär att jag sedan flera år tillbaka bestämt mig för att köpa märkesprodukter av högkvalitet för att slippa den typ av problematik som tidigare gjort att jag avstått att spela på PC, vilket HP Omen 30L definitivt erbjöd. Men det var dags att byta nu, vilket vi precis gjort.

Datorbyte i simulatorrummetDatorbyte i simulatorrummetDatorbyte i simulatorrummet
45-literschassi och helt ny kylning är vad som erbjuds här.
Detta är en annons:

Omen 30L med en Intel i7 och ett RTX3080 och 32 GB arbetsminne har varit superb, som sagt, men i bland annat Automobilista 2 (baserat på Madness Engine från Project Cars 2) har vi inte kunnat mosa på med all den grafik som vi velat se på våra tre LG CX Oled-skärmar, och mycket därför fanns det redan i julas ett sug efter att kliva upp på något mer kraftfullt. 45L, fick det bli. Med en mer kraftfull processor (AMD Ryzen 9), dubbelt så mycket arbetsminne (DDR4), 2TB SSD-disk och RTX 3090 i. 30L lyckades rita upp 12K-upplösning på tre skärmar med allting i grafikväg i AMS2 på "medium" och med cirka 50-60 bilder per sekund. Det fanns redan innan vi bestämde oss för märke och modell en önskan om att kunna köra 12K (triple-screen) med allt på "Ultra" med cirka 70-80 bilder per sekund.

Datorbyte i simulatorrummet
Att komma åt fläktarna på fronten för att kunna dammsuga gär man genom att trycka på en liten pytteknapp och det tar cirka 1,4 sekunder att genomföra.'

En annan sak som vi visste från start var att både jag och hårdvaruskribent Fredrik Lindman (som byggt simulatorn tillsammans med mig och redaktionshjälpredan "Smooth Vanilla®") ville testa ett grafikkort från AMD istället för Nvidia den här gången, enbart på grund av att programvaran Nvidia Surround som skapat en hel del huvudbry i vår simulatorrigg. Faktum är att den specifika mjukvaran är det som orsakat mest problem av alla komponenter eller program som körs där inne, och efter många långa ramsor av högljudda svordomar. var det dags att testa något annat. AMD:s motsvarighet för att ställa in trippla skärmar stavas AMD Adrenalin och efter en del efterforskningar på diverse forum bestämde vi oss för att köra på AMD den här gången. Vi kunde dock inte konfigurera vår 45L med ett 6950XT Red Devil (som vi beslutat oss för) och fick därmed beställa det separat och sen använda Nvidia-kortet som satt i Omen 45L ur kartong, i en annan av Gamereactors testdatorer som vi nyttjar för att recensera PC-spel.

Datorbyte i simulatorrummet
Simulatorrummet som det står just nu, idag.
Detta är en annons:

Förutom byte från 30L till 45L i allmänhet och grafikortstillverkar-skifte i synnerhet är det nog Cryo Chamber-kylningen som vi i fallet 45L sett fram emot mest. 30L blev aldrig överhettad under sex timmar långa simracingsessioner men den blev varm, och det hoppas vi såklart att vi slipper, åtminstone till viss del, tack vare den klart mer effektiva kylningen i vår nya burk. I nästa artikel skruvas vi upp 45L och byter nätaggregat samt grafikkort samt kikar närmare på de andra komponenterna samt byggkvaliteten. Efter det ska vi såklart koppla in och kika exakt vad vi kan få ut av den nya sammansättningen prylar.



Loading next content