Svenska
Gamereactor
artiklar

Marcus om F1 2022 Miami Grand Prix

Då var det så äntligen dags för ännu en helg i motorsportens tecken. F1-cirkusen dundrar vidare och denna gång är det Miami Gardens som välkomnar oss med öppna armar på den för säsongen sprillans nya banan runt Hard Rock Stadium.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det femte loppet i ordningen av årets F1-säsong är här för att leverera ännu mer av samma täta och spännande racing vi blivit bortskämda med under tidigare helger. Fyra omvälvande och strålande tävlingar har vi hittills fått njuta av och trots Ferraris till synes rejäla försprång mot resten av startfältet har evenemangen varit kontinuerligt fängslande och laddade. Misstag under press, nykomlingar som utklassar veteraner, brinnande maskineri, världsmästare som tvingas kämpa i uppförsbacke och makalösa framsteg från stall alla räknat bort redan på förhand. Jag älskar varje minut av allt jag ser av årets säsong och med risk för att börja låta som en gammal repig vinylskiva så vågar jag påstå att F1 inte varit så här bra på många, många år. De nya reglerna har gjort underverk för sporten i den mest positiva av bemärkelser och helgens omgång av racing runt Miami Gardens verkar kunna bjuda på ännu mer rafflande tumult. En riktig pulshöjare med andra ord.

Miami Grand Prix är tveklöst årets mest upphaussade evenemang i hela F1-kalendern och det är inte svårt att förstå varför. Sporten har åtnjutit en explosionsartat tillväxt i kölvattnet av Liberty Medias uppköp och organisationen har inte satt en enda fot fel i jakten på nya tittare. Där finns självfallet många faktorer som är bidragande till den makalösa framgången men en av de största anledningarna är tveklöst Drive to Survive. Netflix otroliga succéserie som lyckats humanisera både förarna och stallcheferna samt gjort regelrätta karaktärer av dom. På gott och ont. De två senaste årens upplagor har kommit under allt kraftigare kritik för sina fiktiva efterkonstruktioner och försök att skapa drama och konflikt. Något som nu också verkar få till effekt att efterföljande säsonger kommer förändras och eftersträva ett berättande som ligger närmare intill verkligheten. Huruvida producenterna James Gay-Rees, Paul Martin och Sophie Todd faktiskt kommer lyckas med detta återstår att se.

Marcus om F1 2022 Miami Grand Prix
Är det dags för Leclerc att ännu en gång kliva upp på toppen av pallen?

En sak är i varje fall säker och det är att Miami International Autodrome är bäddat och laddat för explosiv racing och evenemanget är totalt slutsålt vilket kommer innebära läktare packade till bristningsgränsen av motortokiga fans. En riktig motorfest helt enkelt. Personligen är jag ruskigt laddad inför kvalet som kommer gå av stapeln vid 22:00 svensk tid ikväll och döma av hur de två testomgångarna P1 och P2 var igår så kan vi räkna med överraskningar på den utmanande banans sträckning. För säga vad man vill om den lite tramsiga fusk-marinan med sitt låtsas-vatten som man låtit konstruera tillsammans med en sandstrand så är det trots allt banan som allt står och faller med. Något den så här på förhand i sanningen verkar kunna göra. Tack vare den förhandstitt av F1 22 som Codemasters och EA skickade över har undertecknad även själv kunnat ratta runt några av de pilsnabba F1-kärrorna runt Miami International Autodrome.

Detta är en annons:

Spelet är så klart ännu i ett ej färdigt skick och där kommer hinna ske mycket finputsade kring framförallt bil och däckfysiken innan det släpps ut i butikshyllor. Men trots min minst sagt amatörmässiga racingförmåga kan jag redan nu skriva under på att Miami International Autodrome verkligen inte är någon bana att ta lätt på. Ruskigt snabb och snäv med nitton kurvor samt tre DRS-zoner. För mig påminde den om en kombination av Silverstone och Monaco med otroligt trånga passager blandat med långa, snabba svepande kurvor och raksträckor. Något som dock blev tydligt efter fredagens tester var att greppet utanför racinglinjen var extraordinärt uselt och där var gott om avåkningar och krascher relaterat till just detta. Det känns därmed självklart att det kommer få en inverkan racingen under morgondagen och kommer göra omkörningar till en otroligt svår och riskabel historia.

Marcus om F1 2022 Miami Grand Prix
Mercedes verkar ha funnit ny form i Miami.

Flertalet förare har även reagerat på att den nyligen asfalterade vägsträckan är osedvanligt guppig och skumpig. Något som denna gången faktiskt inte kan härledas till porpoising-effekten som hemsökt de olika stallen under de inledande loppen och orsakat rejäla problem. Nej detta är rena ojämnheter i asfalten och ännu en faktor som definitivt kommer krydda till loppet. Det är inte alla förare som verkar uppskatta det och åsikterna går i sär bland de tillfrågade där bland annat Lewis Hamilton lite skämtsamt uttryckte att "you think that people in this day and age should be able to make a flat road relatively easy". Bland fans är det tydligt att Miami International Autodrome på förhand är en vattendelare med extrema åsikter i båda lägren. Men av de många varv undertecknad haft möjlighet att snurra runt den i F1 22 så tycker jag nog det bådar gott. Banan har definitivt mycket karaktär och jag tror framförallt att kvalet kommer bli extra viktigt denna gången, precis som i Monaco.

Så vad är då tankarna inför det stundande loppet och kvalet. Vilka förare och stall kommer komma ut på topp och vilka kommer fumla? Funderingarna och grubblerierna är så klart extra många så här inför en så obeprövad bana där så gott som alla förare är nybörjare. För trots alla varv i körda i stallens vrålfina simulatorer så var det en tydligt trevande försiktighet som genomsyrade förarna under de inledande varven. Många misstag bubblade till ytan och jag tycker definitivit inte att samtliga av dom enkelt kan härledas till dåligt grepp utanför racinglinjen utan snarare får ses som regelrätta missbedömningar av förarna. Skulle det nu även bli så att regnet som vissa förutspår dyka upp faktiskt gör entré och sveper in över Miami Gardens, ja då kommer vi i sanningen få se på ett spännande kval och lopp där i princip vad som helst skulle kunna hända. Mindre underhållande för stackarna i publiken som fått betala för dyra sittplatser men långt roligare för oss som njuter av sporten från soffan.

Detta är en annons:
Marcus om F1 2022 Miami Grand Prix
Haas tycks ha tappat lite tempo.

Mercedes verkar på förhand vara ett av stallen som lyckats göra störst framsteg inför helgen och jag tippar på att det kommer kunna överraska. Stallet kör långt mindre downforce denna gång och som effekt verkar deras stora problem med porpoising blivit neutraliserat. Visst det gick absolut fortfarande att se hur både Hamilton och George gubbade som guldfiskar i sina säten men det upplevdes som inte fullt lika extremt som exempelvis på Imola. Den sjufaldiga världsmästaren lyckades pricka in den fjärde snabbaste tiden under fredagen men fick se sig utklassad av sin yngre och uppenbarligen hungrigare stallkompis George. Den spralliga britten såg ut att vara som ett med Mercedes-bilen och skrällde genom att vara snabbare runt Miami International Autodrome än båda Ferrari-bilarna. Det bådar gott inför resten av helgen och jag tippar på minst ett podium åt Mercedes för George verkade i sanningen vara på hugget.

Hos Red Bull var det inte fullt lika glatt och livat trots en handfull ruskigt snabba varv från både Perez och världsmästaren Max Verstappen som hade problem både med växellådan och läckande hydralikvätska som började brinna. Nej det var verkligen inte Max Verstappens dag och det kommer göra kvalet så mycket svårare för honom på grund av långt färre körda varv än konkurrenterna. Därtill är detta ju knappast första gången som årets Red Bull-bil dras med tveksam tillförlitlighet och Max Verstappen har helt enkelt inte råd att få ännu en DNF ifall årets titel ännu skall finnas inom rimlig armlängd. För som det är nu drar Charles i sin Ferrari ifrån och poängövertaget är redan idag mäktiga trettio-tre pinnar mot Max. Lyckas dock Red Bull få rätsida på problemen så kommer den regerande världsmästaren definitivt vara med i striden om plats på podiet. Något som även gäller hans stallkompis Sergio som varit otroligt stabil hittills under säsongen och verkligen bara blir starkare för varje helg som går.

Marcus om F1 2022 Miami Grand Prix
Hur tillförlitlig är egentligen Verstappens Red Bull-kärra?

Ferrari och deras guldgosse Charles Leclerc var fortsatt självsäker och lugn vilket bådar väldigt gott inför helgens lopp. Misstagen i Imola verkar han helt lagt bakom sig och under både P1 och P2 var monegasken övertygande snabb. Även om Mercedes visade lite mer klor och framfötter denna helgen så kommer Ferraris race pace vara långt bättre och om inget oförutsett händer så kommer förstaplatsen bli hans. Den enda person som just nu kan sätta hårt mot hårt och utmana är Max Verstappen men det förutsätter också att Red Bull-bilen inte stöter på några tekniska problem. Men om Charles är självsäkerheten själv så är det långt mer oklart hur det står till med den normalt så strålande Carlos Sainz. Fredagen innebar fler avåkningar och ännu en krasch in i väggen för honom under lite lustiga omständigheter. Jag tror han våndas och grubblar något otroligt just nu, han måste helt enkelt ta kontroll och få grepp på situationen. Sluta försöka jaga Charles och köra sitt eget race för då vet vi alla att han kan vara otroligt snabb.

Långt trevligare är det i så fall hos Williams Racing där Alex Albon verkar ha blivit pånyttfödd och funnit sin plats igen. Han spände musklerna under fredagen och presterande otroligt bra varvtider. Williams-bilen verkar helt enkelt trivas runt Miami International Autodrome och Albon kör den med en fenomenal självsäkerhet och glädje. Spelar dom sina kort rätt kan helgen bjuda på en topp tio placering för honom och det är de verkligen värda. Stallkompisen Nicholas Latifi däremot har det kämpigare och ju mindre sagt om hans prestationer på banan eller denna säsongen desto bättre. Under fredagen var han hopplöst sist och hade absolut noll tempo. Det är så klart aldrig roligt att tala ned på en F1-förare och undertecknad hade absolut inte kunnat prestera bättre själv, inte ens i närheten. Men grabben behöver verkligen lägga F1-karriären på hyllan och ge plats åt de många unga talanger som just nu står och stampar i kulissen utan ett säte. För Nicholas Latifi kommer detta vara sista säsongen i sporten och hur snäll och go han än må vara privat så är det tydligt att han saknar det driv som krävs för sporten.

Marcus om F1 2022 Miami Grand Prix
Förarna har antytt till att Miami kommer bli en svår bana att köra om på.

För Haas innebär helgens lopp lite ökad press i och med det är på hemmaplan. Fansen hoppas och förväntar sig prestationer och jag kan ju knappast förneka själv att det hade varit helt otroligt magnifikt att se Magnussen kliva upp på en pallplats. Jag har sjungit hans lovord under flera helger nu och han har definitivt krutet och förmågan i sig att hamna på en topp-tre placering under rätt omständigheter. Årets Haas-bil är snabb och Magnussen är avslappnad, det är tydligt han hittat sitt mojo i livet. Men det kommer inte ske denna helgen, tyvärr. Haas verkade sakna lite tempo under fredagen och trots en topp-tio placering är möjlig så vågar jag inte hoppas på mycket mer än så. Mick Schumacher fortsätter också att vara lite av ett frågetecken. Kanske är han för snäll för sitt eget bästa? Jag tycker inte vi fått se honom våga ta plats ännu utan verkar bli lite väl bekväm med att ligga i kölvattnet av andra bilar och guppa. Vilket absolut inte duger. Speciellt inte när Haas nu faktiskt har en bil kapabel till att generera poängplatser. Kom igen Mick, bevisa mig fel och knip dina första poäng nu.

Alpine har varit en osedvanligt neutral entitet under fredagen och gjorde väldigt lite väsen av sig. Alonso visade förvisso återigen prov på att bilen är uppenbart snabb under kortare distanser och presterade den femte snabbaste varvtiden under P2 med Esteban på en stabil niondeplats. Den gamla världsmästaren är uppenbart hungrig och revanschsugen, men han har också uppvisat en liten benägenhet till att köra bilen utanför gränserna till vad den kan. Fumlat bort några lovande kval och även drabbats av rena haveri. Så visst finns där en del frågetecken kring Alpine. Jag tycker dessutom det var ett misstag att ge Esteban ett flerårigt kontrakt, för även om där finns glimtar av hastighet och briljans så drunknar han lite väl ofta i bakre mittfältet och personligen hade jag hellre sett någon annan förare få chansen att kliva in i hans säte. Pierre Gasly hade varit en fantastisk kandidat som just nu mest trampar vatten utan att komma någonstans i AlphaTauri.

Marcus om F1 2022 Miami Grand Prix
Kan Carlos Sainz få grepp om sina problem och hålla sig på banan?

Ett annat stall som knappast gjorde så värst mycket väsen av sig var Aston Martin. Det Lawrence Stroll-finansierade teamet verkar ha det fortsatt kämpigt och bilen ser ut att konstant köra i motvind. Ostabil, långsam, ja ett regelrätt fiasko. Något måste hända inom teamet inför nästa säsong och det hade varit bra om Lance hade haft nog med självinsikt att lämna plats åt andra. Hans prestationer på banan är fortsatt undermåttliga och knappast mycket bättre än den utskrattade Nicholas Latifi. Stallkompisen Sebastian Vettel verkar i varje fall ha hunnit bli en smula mer bekväm i bilen efter den minst sagt kämpiga helgen i Australien, men som tidigare har sagts så verkar han ha tappat lite av glöden. Vilket så klart man kan förstå, det lär inte vara roligt att som flerfaldig världsmästare ligga och äta avgaser i botten av fältet i en hopplös F1-bil. Inte konstigt att han då seriöst nog överväger att hänga F1-hjälmen på hyllan och allra minst ta en paus.

Sist men inte minst behöver vi så klart även nämna AlphaTauri och Alfa Romeo, kanske främst då Valtteri Bottas som återigen visade prov på bra tempo under Fredagen innan han olyckligt nog snurrade och placerade Alfan i väggen. Jag tror stenhårt på att både han och Zhou har all möjlighet till poäng under helgen om ingen oförutsedd olycka sker. När det kommer till AlphaTauri är det lite blandade intryck efter P1 och P2. Gasly presterade förvisso en stark tid med det sjunde snabbaste varvet under P2 men Tsunoda var en ganska bra bit efter och sett till hur stallet hittills preseterat under 2022-säsongen så lämnar det en hel del att önska. De båda förarna har varit solida och presterat så bra de antagligen kan, men bilens tempo och prestanda har helt enkelt inte varit där för att stötta dom. Så nu gäller det att AlphaTauri som team hittar botemedlen på bilens tillkortakommanden så de återigen kan börja slåss om poäng i mittfältet på ett mer konsekvent basis.

Marcus om F1 2022 Miami Grand Prix
Det numera legendariska fejk-vattnet i låtsas-marinan som konstruerats.

Det var roligt att för tredje loppet i rad se McLaren vara uppe bland topptiderna efter att de hade en så kämpig inledning på säsongen. De gör inte speciellt mycket sus om sig utan verkar ha arbetat hårt i skymundan med att reda ut och få ordning på de problem bilen verkar ha haft. Något som tydligt också gett resultat. Lando Norris är nu konsekvent bland de sex snabbaste bilarna och även Daniel Ricciardo verkar ha funnit ny tilltro i bilen även om han ännu en gång ligger efter sin brittiska stallkompis. Nej där finns all potential till solida poäng för de båda förarna under helgens lopp om de minimerar misstagen och spelar sina kort rätt, för om framstegen fortsätter i denna takt för McLaren så kommer de absolut finnas i främre mittfältet inom några lopp och strida med Mercedes och Alpine. Att Norris är snabb vet vi, det är främst Ricciardo som är frågetecknet inom stallet.

Nej jag tror på ett spektakulärt och händelserikt Miami Grand Prix, med hög potential för rödflagg både under loppet och kvalet. Banan bjuder onekligen in till misstag och det kommer vara ruskigt tätt och intensivt. På söndag tippar jag på att Charles kommer dra det längsta strået och knipa förstaplatsen tätt följd av Sergio Perez på andra och George Russell på tredjeplats. Tillförlitligheten i Verstappens bil är just nu helt enkelt för dålig för att jag skall sätta någon tilltro i den, och jag tror tyvärr inte heller att Carlos Sainz kommer ta sig över mållinjen. Antingen kommer han hamna i en olycka under det inledande varvet eller så lär han göra ett misstag under senare delen av loppet och snurra av. Hans självförtroende är helt enkelt inte där det borde vara just nu vilket bjuder in till att både Sergio Perez och George Russell ska kunna dra nytta av situationen.

Hur tippar du helgens lopp? Missa inte heller vår smygtitt på Codemasters nya F1 22-spel som publiceras den 9:e maj!



Loading next content