Svenska
Gamereactor
artiklar

De 5 bästa animerade Batman-filmerna

I måndags släpptes The Batman på HBO Max och därför har Henric listat vad han anser vara de fem bästa animerade Batman-filmerna...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Petter har redan korat sina fem favoritfilmer med Batman och jag tänkte nu ge mig på samma sak. I animerad form, dock. Med tanke på hur otroligt många animerade filmer det pumpats ut med Batman de senaste åren finns det en hel del att välja mellan, och jag har till slut lyckats komma fram till de fem bästa.

De 5 bästa animerade Batman-filmerna

(5) Batman: Year One (2011)
Filmen som är baserad på serietidningen Year One är en av de absolut bästa tecknade filmerna som Warner Bros gjort med läderlapparna men även en av de bästa tecknade filmerna som de gjort som baserats på en serietidning. En bra film som bjussar på en hyfsad berättelse om Bruce Waynes första tid som Batman som dessutom känns riktad åt en äldre publik, snarare än en yngre. Warner Bros har verkligen sprutat ur sig tecknade filmer om Batman men det är få som ordentligt lyckats fånga Batman som karaktär och undvikit en berättelse som är helt puckad, men Year One är ett härligt undantag.

De 5 bästa animerade Batman-filmerna
Detta är en annons:

(4) The Lego Batman Movie (2017)
Ofta brukar vi förknippa Batman med mörker och obehagliga skurkar, men det finns ju undantag. Batman (1966) och Batman & Robin, till exempel. Vissa lyckas bra, andra inte. En av de som filmer som inte dryper av mörker utan massor av (bra) humor är The Lego Batman Movie. En genial barnfilm med Batman med en lysande Will Arnett som röstskådis som jag skrattade en hel del åt när jag såg den för ett par år sedan. Denna Lego-film är ett fenomenalt exemplar på att Batman inte alltid behöver vara mörk för att vara en grym film, och jag hoppas verkligen att vi inte har sett det sista av denna tolkning.

De 5 bästa animerade Batman-filmerna

(3) Batman: Under the Red Hood (2010)
Vid det här laget känner väl de allra flesta till berättelsen om Red Hood och vem som egentligen gömmer sig bakom den där masken. Den har berättats flera gånger i många former och ofta är berättelsen hjärtskärande. Batman: Under the Red Hood är inget undantag, utan är en av mina absoluta favoritfilmer med Batman på senare år. John DiMaggio gör en bra insats som The Joker och likaså Bruce Greenwood som Batman och Jensen Ackles som Jason Todd. Har man ännu inte sett filmen är det ett måste...

De 5 bästa animerade Batman-filmerna
Detta är en annons:

(2) The Dark Knight Returns: Part 2 (2013)
Det är inte få som anser att Frank Millers The Dark Knight Returns är den bästa serietidningen med Batman som gjorts. Därför är det inte heller så konstigt att många försvarade porträtteringen av Batman i Batman v Superman: Dawn of Justice som tydligt var inspirerad av Millers tolkning. Även jag älskar tolkningen och Millers berättelse. Jag älskar även de två tecknade filmerna och här kommer kanske inte alla hålla med mig, men jag föredrar nog den andra av de två delarna. En stenhård och obehaglig film som fångar mycket av det som gjorde Frank Millers serietidning så förbannat bra.

De 5 bästa animerade Batman-filmerna

Den bästa animerade Batman-filmen någonsin:
(1) Batman: Mask of the Phantasm (1993)
Du trodde väl inte att någon annan film skulle knipa guldtrofén? Jag var riktigt såld på filmen första gången jag såg den, men har kommit att omvärdera mina åsikter ganska så rejält sedan dess. Berättelsen i Mask of the Phantasm är verkligen makalöst bra, och tack vare det utsökta ljudspåret känns scenerna som tusen knytnävar i magen som tvingar ned en i fosterställning för att grina över hur välgjort det är. Manuset är otroligt välskrivet och behandlar karaktärerna med en omsorg som i jämförelse med många andra superhjältar är ovanlig att se. Inte blir det sämre av att Kevin Conroy, som jag anser sitter på den tveklöst bästa Batman-rösten, lånar ut sin röst till denna magnifika rulle. Batman: Mask of the Phantasm är minsann en mästerlig film och det är mycket möjligt att det är den bästa Batman-filmen, någonsin.



Loading next content