Svenska
Gamereactor
artiklar

De 5 bästa Batman-filmerna

Under måndagen släppte Warner lös Matt Reeves superhaussade reboot av Batman på HBO Max och Petter har därför korat de fem bästa filmerna innehållande DC Comics läderklädda brottsbekämpare...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

33 år sedan släpptes Tim Burtons Batman och sedan dess har Bob Kanes läderklädda brottsbekämpare bara växt i popularitet på vita duken. Med tanke på att Apornas Planetgubben Matt Reeves hårt hypade The Batman släppts på HBO Max (igår) kommer här det jag anser vara de fem bästa Batman-filmerna som släppts (ej inkluderat DC Animations tecknade versioner).

De 5 bästa Batman-filmerna

(5) Batman Returns (1992)
Det går absolut (tveklöst) att argumentera för att Burtons patenterat svartmustiga fäbless för gotiskt gegg tog överhanden i hans andra omgång Läderlapp, och där står jag kvar - än idag. För även om Keatons insats som Wayne/Bat är lika klockren här som i den första filmen signerat Timpa, och även om Michelle Pfeiffer är klockren som Catwoman, blir det lite för mycket av allt här, tyvärr. DeVitos pingvin är för mycket. Kloakscenerna och allt vad de innebär, blir för mycket och det politiska maktspelet om Gotham med en listigt elak Walken som karaktären Max Schrek, blir för mycket. Med det sagt är Returns dock en habil och snygg Batman-film som absolut kvalar in på denna lista.

De 5 bästa Batman-filmerna
Detta är en annons:

(4) Zack Snyder's Justice League (2021)
Visst, Snyders mastodontlånga spandexepos handlar ju naturligtvis inte enbart om Batman, men han är den centrala figuren som drar ihop ligan för att bekämpa gamle Darkseid och hans lejda hejdukar och därför kvalar den i allra högsta grad in på denna lista. Nu är ju Justice League ingen perfekt film och porträttet av framförallt Flash och Aquaman lämnar en hel del att önska men det går heller inte bortse från att Ben Afflecks grånade, ärrade, luttrade och mer våldsamma version av Läderlappen är versionen som alla vi Frank Miller-fans gått och väntat på i över 30 års tid. Affleck gör rollen med bravur och hans dräkt, norpad i stort sett rakt av från den alldeles geniala serietidningsvolymen The Dark Knight Returns, är den absolut bästa som Batman någonsin burit.

De 5 bästa Batman-filmerna

(3) The Batman (2021)
Batman är ung. Knappt fått skägg. Har emofrisyr och geggigt ögonsmink, han är ganska tanig och argare än någonsin när han i Matt Reeves hårt hypade tretimmarsepos försöker skapa något nytt inom Läderlappens sotsvarta sfär, och i mångt och mycket lyckas han. Gåtan är inledningsvis riktigt Se7en-läbbig och atmosfären påminner mer om en suggestiv thriller eller kanske en renodlad skräckis än något annat, men Reeves tappar bort sig lite på vägen, blir för långdragen, slarvar bort Gåtan som skurk och låter yta gå före substans i flera nyckelscener. Trots detta är The Batman en mycket bra Batman-film. Den blandar Zodiac med Se7en och kryddar med Watchmen på ett sätt som hela genren just nu behöver, efter allt dagsljus-upplyst spandex-gegg med sjuårsgräns som Marvel spottat ur sig de senaste åren.

De 5 bästa Batman-filmerna
Detta är en annons:

(2) The Dark Knight (2008)
Nolans hyllade storslam med en genialisk Heath Ledger i fokus som den psykotiske mördaren The Joker, står sig som en av de absolut bästa filmerna baserad på Bob Kanes ultrapopulära fladdermus. Från startskottet då banken rånas och Jokern visar upp sitt sanna jag till scenerna då Batman intar natthimlen ovanför Tokyo och vidare till biljakten på Gothams gator ombord hans mustiga monstermotorcykel, behåller The Dark Knight skärpan och spänningen genom varenda scen. Visst, Bales Batvoice kan fortfarande dra åt heeeelveteh och sonarskiten med alla stadens mobiltelefoner likaså men en andraplats förtjänar absolut denna film.

De 5 bästa Batman-filmerna

Tidernas bästa Batman-film:
(1) Batman (1989)
Jag var elva år gammal när jag i sällskap av bästa kompisen och hans farsgubbe fick gå på bio, kika på Tim Burtons odödliga klassiker. Och jag minns allt, än idag. Trots att över 90 år har passerat sedan dess. Jag minns hur förtrollande episk och storslaget trovärdig den kändes trots att den var dränkt i lekfull serietidningsestetik. Jag minns hur gotiskt mörk och suggestiv den upplevdes trots att framförallt Nicholsons kraftiga överspel som Jokern livade upp och lättade upp stämningen. Tim Burtons tolkning av serietidningsfiguren Batman står sig som den enskilt bästa enligt mig och jag har svårt att se hur något i framtiden ska kunna ändra på det.

Vilka är dina fem favoriter?



Loading next content