Svenska
Gamereactor
artiklar

Påskfilmer för den som har tröttnat på Jesus

Har du också tröttnat på Jesus lidande, död och återuppståndelse? Måns väljer bort korsfästelse i år och välkomnar i stället påskharen i sitt liv...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Påsken är Jesu tid men tack vare tyskarna och deras "Oschter Haws" är den också harens tid. I folkhemmen rullar gamla filmer som vi numera förknippar med högtiden påsk. Ben-Hur, Passion of the Christ, The Greatest Story Ever Told och Jesus Christ Superstar. Bra filmer överlag men i år uppmanar vi till att vidga vyerna och istället välkomna gnagaren in i våra liv. Måns har därmed tagit en titt på filmer med harar och kaniner (same shit, different name) i fokus.

Påskfilmer för den som har tröttnat på Jesus
Jesus i all ära men en påskhare är snäppet mysigare.

Min Vän Harvey: (Blockbuster)
James Stewart spelar en lågmäld, mild och allmänt trivsam man som råkar bli vän med en osynlig kanin i människostorlek, vilket förstås är helt rimligt. Det här är en trivsam, rolig och provocerande film som aldrig blir högtravande. Trots att läget är pressat så är det ingen som går omkring och tycker synd om sig själv eller söker sympati. Om något så är det synd om världen. Och på tal om stora kaniner...

Påskfilmer för den som har tröttnat på Jesus
Donnie Darko och hans vänner blåste etablissemanget och hade mig sig eget godis.
Detta är en annons:

Donnie Darko: (finns tyvärr inte för närvarande på någon streamingtjänst)
En kultklassiker som knappast behöver någon längre introduktion. Richard Kellys märkliga drama om den plågade tonåringen Donnie Darko har vunnit miljoner indiehjärtan världen över och gjorde Jake Gyllenhaal till stjärna över en natt. Hela filmen är ett enda stort frågetecken och än i dag är det synnerligen oklart vad som egentligen hände och varför. Den surrealistiska scenen där Donnie interagerar med Frank i spegeln är både vacker och läskig på en gång. Precis som påsken, för undertecknad som är äggfobiker.

Påskfilmer för den som har tröttnat på Jesus
Glad påsk alla barn!

Den Långa Flykten:  (SF Anytime, iTunes och Blockbuster)
John Hurt gör rösten till Hassel, huvudrollsinnehavaren i filmatiseringen av den klassiska boken, som mest av allt är en lysande och skrämmande samhällsskildring. Alla vi stackare som växte upp under den här eran känner igen allt det hemska från det som av någon outgrundlig anledning blev en barnbok. "Boken är ju oerhört brutal!" "Ja, det kanske den är men det är ju fluffiga kaniner i" "Ok då, det är en barnbok!" Den långa flykten är hur som helst garanterat tidernas mest våldsamma och sorgliga animerade familjefilm och den slutliga uppgörelsen mellan goda och onda kaniner är ren och skär skräck.

Påskfilmer för den som har tröttnat på Jesus
En helt vanlig hare... eller?
Detta är en annons:

The Witch: (Amazon Prime och Viaplay)
Det har gjorts otaliga filmatiseringar av Lewis Carroll's saga. Allt från Steampunk till japanska animetolkningar och klassikern har dessutom inspirerat en mängd filmskapare att skapa sina egna kaninhål. Mest aktuell är Robert Eggers The Witch där en utomordentligt elak gnagare spelar en diabolisk huvudroll. Rullen innehåller dessutom en satanisk get. Mycket mer påskmys än så blir det ju knappast. Särskilt inte med repliken "Wouldst thou like to live deliciously?"

Påskfilmer för den som har tröttnat på Jesus
Glenn Close förbereder sig inför veckans avsnitt av Halv Åtta Hos Mig.

Farlig Förbindelse: (SF Anytime, Viaplay, iTunes och Blockbuster)
Kaninen i sig spelar kanske inte den största rollen i Adrian Lyne's psykologiska thriller från 1987 men den vågar å andra sidan ställa den obekväma frågan; är en kanin ett husdjur för hela familjen att gosa med eller den en familjemiddag? För vi minns förstås med fasa scenen där Glenn Close överraskar sitt gifta one night stand med kokt kanin till middag. Så här år 2022, kanske inte superläskigt per se. Men där och då, 1987, i tidiga tonåren, på skakig VHS? Huvaligen.

Påskfilmer för den som har tröttnat på Jesus
Aldrig förr hade riddarna ställts inför en sådan fasa.

Monty Python and the Holy Grail: (Netflix)
Okej, den ultimata påskrullen innehåller faktiskt Jesus, i någon form men samtidigt så innehåller den gnagare, vilket alltså gör den till den perfekta påskfilmen. Både religion och gnagare! Det är dessutom en av de bästa filmerna som gjorts, enligt undertecknad. Briljant humor. Filmen som gett oss guldkorn som "The Knights who says Ni" och påsken till ära, "Killer Rabbit from Caerbannog" Nej, bättre än så här blir det knappast.



Loading next content