Svenska
Gamereactor
artiklar
Counter-Strike: Global Offensive

Svensk CS-uppgång och lovande framtid

Lukas är klart oroad över den svenska CS:GO-scenen idag men har verkligen inte tappat hoppet...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Låt mig ta er med mig på en liten resa. En resa genom tid och rum, tillbaka till år 2003. Ett år som vissa kanske minns som året då Sagan om Konungens Återkomst gick upp på bio, några minns det som året då AC Milan vann Champions League och någon kanske minns det som året då Knivsta bröt sig ur Uppsala kommun för att bli Sveriges 290:e kommun. Inte illa! Nu tänker ni säkert "vaddå varför har han inte nämnt det uppenbara?". Lugn bara lugn, precis som ni minns jag 2003 års viktigaste händelse. Även om jag vid tillfället bara var 11 år vet jag mer än väl vad som hände den 12:e September år 2003. Nämligen att version 1.6 av Counter-Strike släpptes.

Counter-Strike: Global Offensive
Inget var läskigare än en svensk i 1.6.

Under 1.6-tiden var Sverige något helt annat än vad det är idag. Landet var inte nedlusat av paddelhallar som vi får skämmas över internationellt. Vi var en stormakt vid den här tiden. Krig likt CPL eller The Cyberathlete Professional League vanns av svenska lag på slagfält som De_Train och De_Nuke. SK Gaming, Ninjas in Pyjamas och ett på den här tiden helsvenskt Fnatic sände en tydlig signal till resten av världen. Inga klickar huvuden som svenskar. Jag vet inte om det är sant men om jag inte missminner mig var det bara en kommunikationsmiss som gjort att en staty av Karl XII och inte Emil "Heaton" Christensen står i Kungsträdgården i Stockholm.

Counter-Strike: Global Offensive
Heaton var länge ett namn på allas läppar.
Detta är en annons:

Nu ska vi hoppa framåt i tiden till år 2015. 1.6 är stenålder nu och även Counter-Strike: Source har haft sin tid och gått i graven. Sedan 2012 har Counter-Strike: Global Offensive tagit över rollen som det CS man tävlar i. Fnatic har precis vunnit ESL One: Cologne och blivit det första laget att vinna en major tre gånger. En av de största konkurrenterna är återigen är Ninjas in Pyjamas, precis som under 1,6-eran. Ninjas in Pyjamas hade fram till 2013 lyckats med en helt sinnessjuk bedrift. Det är svårt att tro att det är sant men det är det. Nip vann nämligen 87 kartor på raken. Alltså, man vann 87 kartor utan att förlora en enda. Svensk CS mådde milt sagt bra där.

Counter-Strike: Global Offensive
Christopher "Get_Right" Alesund Från Ninjas in Pyjamas är rörd framför lagets major-pokal.

Nu ska vi kliva ur tidmaskinen hemma i vår egen tid. Svensk CS är inte vad den en gång varit. Sedan 2015 när Fnatic knep sin sista major har inte ett svenskt lag lyft an major-pokal. Det är tyvärr inte bara i de blågula pokalrummen det ekar tomt nu (på nya pokaler major-pokaler åtminstone). I det snudd på vakuum som idag är tier-1 scenen i Sverige finns i princip bara ett lag kvar, Ninjas In pyjamas. I fjol valde nämligen Fnatic att möblera om i sin uppställning och bli en internationell femma. Förra veckan lämnade Ludwig "Brollan" Brolin laget för Nip och nu återstår bara Freddy "Krimz" Johansson som sista svensk fanbärare i Fnatic. Det är svårt att inte bli vemodig när vi ser legendaren som knep major-titlar med Fnatic stå ensam kvar som sista svensk i laget. För att hitta ett lag med fler svenska spelare i får vi titta obehagligt långt ner på världsrankingen. Nere på en 29:e plats hittar vi Apeks där Ninjas in Pyjamas tidigare AWP-spelare, Tim "Naawk" Jonasson och även Hugo "Chawzyy" Günther spelar.

På en 39:e plats i världsrankingen hittar vi Dignitas med legendarer från Nip:s storhetstid i form av Patrik "Forest" Lindberg och Adam "Friberg" Friberg. Även Fnatic legendarerna Jesper "JW" Wecksell och Robin "Flusha" Rönnquist har nu startat laget Hellslayers som inte hunnit klättra på rankingen än men ändå spelat en del underhållande CS och bland annat slagit Dignitas. Fast även om det är kul att se dessa legendarer svinga vapen mot varandra så är det knappast troligt att de kommer röra sig mot den absoluta toppen av CS-scenen. Att scenen inte mår bra är ett faktum. Vad som saknas och om finns det någon lösning ska jag diskutera lite nu.

Detta är en annons:
Counter-Strike: Global Offensive
Att idag se Forest spela i Dignitas kittlar nostalgin men inte hoppet om titlar.

Först och främst vill jag börja med att säga att jag absolut tror att den svenska scenen kommer bli starkare igen. Något jag dock tror saknas är ett flertal bra Tier 2 lag i Sverige på samma nivå som exempelvis gamla Begrip eller LGB var. Kollar vi på den danska scenen ser vi idag lag som Cph Flames och Mad Lions vara vitala delar av deras scen. Dessa kan förse de två danska storlagen, Astralis och Heroic, med nytt starkt spelarmaterial. Detta samtidigt som kanske framför allt Flames under senaste tiden nått framgångar på egna ben bland annat genom att lyckats kvala till majorn i Stockholm 2021. Något som jag ser som mycket positivt idag är att det anordnas mycket tävlingar för mindre etablerade spelare och lag av exempelvis matchmaking-sidan E-sportal som har både vettig produktion och prispengar i sig.

Jag gläds även åt att se att lag plockas upp nu av finansiärer. Vi såg exempelvis Brandbergen Shooters som plockades upp av Kappa Bar. Det är också lättare än någonsin att hitta folk att spela med tack vare sidor som E-sportal och Faceit. Ett problem jag ser med dessa sidor är dock att folk i väldigt stor utsträckning spelar med nya spelare hela tiden i stället för att lära sig spela i fasta lag där den strategiska biten blir mer naturlig att utveckla. Även Ninjas in Pyjamas satsningar på unga spelare som Path of Ninja och deras utvecklingslag ser jag som väldigt bra projekt för att stärka scenen. Dock kan ju inte alla som ingår i dessa projekt hamna i Nips a-lag och det behövs andra organisationer som kan ta hand om de svenska talanger som slipas där. Något jag ännu hellre skulle vilja se än att någon befintlig organisation plockar upp ett gäng svenska spelare är en av dessa berättelser som fanns under 1.6 eran där ett lag klättrade från absoluta botten till toppen på egna ben. Kanske är det naivt att hoppas på men wow vad vackert det vore.

Counter-Strike: Global Offensive
Med spelare som Erik "Ztr" Gustafsson från Young Ninjas är det svårt att inte känna hopp för framtiden.

Relaterade texter

Counter-Strike: Global OffensiveScore

Counter-Strike: Global Offensive

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

En av spelindustrins mest ikoniska serier är tillbaka. Mathias har handlat vapen, desarmerat bomber, räddat gisslan och återupplevt terroristjaktens gyllene dagar i PC-versionen...

Counter-Strike: Global OffensiveScore

Counter-Strike: Global Offensive

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

En av spelindustrins mest ikoniska serier är tillbaka. Mathias har handlat vapen, desarmerat bomber, räddat gisslan och återupplevt terroristjaktens gyllene dagar...



Loading next content