Svenska
Gamereactor
artiklar

Racing Dreams: Världens bästa partyracing

Den andra delen i artikelserien "Racing Dreams" korar Petter det han anser vara tidernas tio bästa partyracingspel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Racing Dreams: Världens bästa partyracing

(10) Rock n' Roll Racing (Mega Drive / Super Nintendo)
Idag är Blizzard naturligtvis mest kända för World of Warcraft, Starcraft och Overwatch men en gång i tiden, för en himla massa år sedan - gjorde de sig ett litet namn med hjälp av partyracingspelet Rock n' Roll racing där fyra stycken Mad Max-inspirerade terrängfordon rände runt på små trånga banor till tonerna av bland annat Black Sabbath och Deep Purple. Det var inte supersnyggt, inte supersnabbt men spelmekaniken var klockren och inramningen alldeles perfekt.

Racing Dreams: Världens bästa partyracing

(09) Crash Team Racing: Nitro-Fueled (PS4 / Xbox One)
Crash Team Racing släpptes 1999 till Playstation och var då en mycket trevlig överraskning och den för tiden kanske bästa Mario Kart-klonen bortsett från Diddy Kong Racing. Exakt 20 år senare bjöd Activision på en påkostat välskapt remake som står sig som ett av de senasre årens tveklöst mest lyckade partyracingspelen. Crash Team Racing kräver mer skicklighet än så gott som alla familjefokuserade kart-titlar, det går blixtrande snabbt och är riktigt snyggt och därför hamnar det här, på vår niondeplats.

Detta är en annons:
Racing Dreams: Världens bästa partyracing

(08) Wrecked (Xbox 360)
Från folket bakom indiesuccén Mashed... Som en gång i tiden utvecklade Micro Machines samt Micro Machines II för Codermasters räkning. Wrecked till Xbox 360 var buggigt och instabilt, men det var samtidigt helt makabert beroendeframkallande tillsammans med tre stycken kompisar. En perfekt mix mellan väl avvägd bandesign, alldeles lagom racingtempo i förhållande till spelmekaniken samt roliga vapen gjorde detta till en odödlig partyklassiker.

Racing Dreams: Världens bästa partyracing

(07) Wave Race 64 (Nintendo 64)
Hur många minns inte det där vita pulvret som fyllda den där lilla koppen runt den analoga styrspaken på Nintendo 64-handkontrollen? För vår del producerades det mesta av det gegget när vi spelade det alldeles lysande partyracingspelet Wave Race 64 som för sin tid var nyskapande och innehöll vattenfysik som aldrig tidigare hade skådats. Nintendo lyckades oförskämt väl med att blanda fart, krav på skicklighet och rent multiplayermos i en cocktail som står sig som ett av deras bästa spel, alla kategorier. Synd bara att uppföljaren var förhållandevis blek och att Wace Race efter det glömdes bort.

Detta är en annons:
Racing Dreams: Världens bästa partyracing

(06) Super Mario Kart (Super Nintendo)
Idag erbjuder Mario Kart-originalet inte särskilt mycket underhållning men för sin tid var det absolut helt briljant och battle-biten var naturligtvis en snillrik idé som än idag är en bestående del av Mario Kart som (hysteriskt populär) spelföljetong.

Racing Dreams: Världens bästa partyracing

(05) Diddy Kong Racing (Nintendo 64)
En gång i tiden var Rare den där studion som i mångt och mycket hämtade gränslösa mängder inspiration från Nintendos egna spel, och förvaltade det till något fantastiskt. Donkey Kong Country, Banjo Kazooie och Diddy Kong Racing var tydliga, uppenbara bevis på detta och som party-kart-spel är det svårt att neka Diddy en plats på denna lista. Lysande spelbarhet och strålande bandesign gjorde detta till en favorit.

Racing Dreams: Världens bästa partyracing

(04) Mashed: Fully Loaded (Xbox / Playstation 2)
Det lilla sexmanna-teamet Xplosiv Games tog 2004 års partyspels-succé och laddade på med dubbelt så mycket innehåll i vad vi anser vara det fjärde bästa partyracingspelet genom alla tider och en titel vi saknar något enormt. Den där superhalkiga isbanan som i princip bara bestod av två evighetslånga raksträckor och två stycken tighta hårnålskurvor, står sig som den partyracing-bana vi på Gamereactor tillbringat mest tid på, och därmed något som vi har tonvis med underbara spelminnen från.

Racing Dreams: Världens bästa partyracing

(03) Mario Kart 8: Deluxe (Wii-U / Switch)
Det är nu dryga åtta (!) år sedan Mario Kart 8 först släpptes och trots detta känns det lika fräscht idag, som 2014, vilket säger det mesta om detta partymästerverk. Deluxe-versionen till Switch är naturligtvis den bästa utgåvan av Marios åttonde karting-party och vi här på Gamereactor spelar det regelbundet, fortfarande - alltid. Bara själva grundgrejen att en femåring kan köra det utan problem och ha hur skoj som helst i 50cc-klassen medan det samtidigt kan utmana fanatiska simracers med sitt finurligt kniviga fokus på drifting, sätta ihop sladdar och hitta genvägar, gör det till vår solklara trea här.

Racing Dreams: Världens bästa partyracing

(02) Micro Machines II: Turbo Tournament (Mega Drive / Super Nintendo)
Codemasters gamla Mega Drive-klassiker (vars kassett huserade två extra handkontrollingångar, något som gjorde det här spelet till 16-bitserans tveklöst främsta partyspel, står sig än idag. Det är hopplöst svårt och våldsamt varierat, erbjuder superlyckad spelmekanik och strålande bandesign.

Racing Dreams: Världens bästa partyracing

Tidernas bästa partyracingspel:
(01) Mario Kart 64 (Nintendo 64)
Battle i Mario Kart 64 med tre stycken vänner, står sig hur bra som helst som en av tidernas bästa partyspelupplevelser. Att röja runt på Battle-banan "Block Fort", försöka ta sig längst upp på de olikfärgade tornen för att skapa sig en vettig överblick av var de andra tre befinner sig, för att sedan attackera genom att hoppa ned mot marken av avfyra skalet i luften, är något som inget spel av den här typen sedan dess lyckats toppa.



Loading next content