Svenska
Gamereactor
artiklar

Ett år med Playstation 5

Det är idag 12 månader sedan Sony rullade ut det kritvita jätteseglet och vi på redaktionen som levt med den i ett år har sammanfattat våra åsikter...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Ett år med Playstation 5
Trots akut konsolbrist har Sonys femma sålt fantastiskt bra.

Henric Pettersson
Jag har sällan upplevt sådan spelglädje som när jag hämtade ut min Playstation 5 samma dag som den släpptes, packade upp den och startade upp Astro's Playroom. Aldrig någonsin har jag bevittnat ett medföljande spel som snyggt illustrerat vad konsolen är kapabel till samtidigt som det var så förbaskat bra. Sedan den dagen har jag haft svårt att hålla mina labbar från konsolen. De exklusiva titlarna har inte varit jättemånga, men jag har haft väldigt roligt med Bugsnax, Returnal, Ratchet & Clank: Rift Apart och Spider-Man: Miles Morales. Jag hade dock önskat mig lite fler högkvalitativa exklusiviteter vid det här laget och där har både Microsoft och Sony inte riktigt lyckats, om du frågar mig. Jag tycker dessutom det är riktigt dåligt att det tog så fruktansvärt lång tid för Sony att ge oss möjligheten att utöka lagringsutrymmet med en extra SSD. Med tanke på hur stora spelen numera är, fylldes min konsols lagringsminne väldigt snabbt och jag har nog behövt rensa den inför varje nytt spel som jag velat spela. Med det sagt är jag ändå otroligt nöjd nu när Playstation 5 fyller ett år. DualSense är helt fenomenal och känns på riktigt som något nytt och fräscht för spelvärlden. Bara för några veckor sedan var jag på en årlig spelhelg med mina barndomskamrater och fick då använda Dualshock 4 igen vilket bara kändes... fel. Det finns flera spelkonsoler den här generationen, men för mig finns det bara en handkontroll.

Joakim Sjögren:
Medan Xbox Series X känns stabil, kraftfull och prisvärd (med Game Pass-tjänsten inräknad) så osar Playstation 5 av finess och våghalsighet. Designen är kaxig, Dual Sense-kontrollen är grym och de få förstapartstitlar som finns har andats kvalitet. Jag gjorde visserligen "fadäsen" att skaffa en Digital Edition, och även om jag absolut tycker den är snyggare än versionen med skivläsare så har de hutlöst dyra spelpriserna i Playstation Store fått mig att avvakta med många inköp i väntan på reor och specialerbjudanden. Om vi ska fortsätta med gnällandet så tycker jag även att batteritiden i Dual Sense-dosan är något snål i dagsläget, men det är givetvis ett litet pris att betala för en kontroll som andas innovation och briljans. I slutändan så har det däremot varit ett trevligt år med min Playstation 5, och även om jag mestadels har använt den för att spela om klassiker som God of War och Bloodborne så ser jag med stor förväntan fram emot vad Sony och deras egna studios kan koka ihop för spelupplevelser under de kommande åren.

Ett år med Playstation 5
Du som äger en PS5, hur har du upplevt konsolens första levnadsår?
Detta är en annons:

Olof Westerberg:
Från och med hemkomsten i våras fram tills nu har min groteskt stora PS5, den ser ju ut som en val, formligen osat lyx. Allt från konsolens ljudlöshet och den silkeslena grafiken till menyernas snabbhet och kontrollernas haptiska feedback; att komma hem till en väns gamla Ps4 känns plötsligt som resa till en annan tidsålder. För min del började det med Demon's Souls, vilket i och för sig nästan är värt en Playstation 5 i sig, men sen ekade det relativt tomt och man ställde sig snart frågan: spelen, var är dom? Förutom nyss nämnda fullträff var Ratchet & Clank kul men inget magnifikt, och Resident Evil VIII sprudlade inte direkt av av nextgen-känsla. Det skulle väl vara Returnal då, om det inte var så förbannat svårt att jag ofta ville häva ut konsolen över balkongräcket.

Framförallt den haptiska feedbacken, men även 4K 60FPS-läget, har nämligen gjort mig otroligt osugen på att beta av gamla Ps4-spel i backloggen. När uppgraderingar av flera spel jag redan äger - som Red Dead Redemption 2 och Ghost of Tsushima - antingen inte fått sin nextgen-uppgradering eller tar onödigt stora pengar för det, då kan jag känna att Sony borde ha löst spelutbudet smidigare. Måste storspel som Horizon Forbidden West och God of War Ragnarok skjutas på framtiden, få då ut gratis, eller billigare, uppgraderingar av gamla. Jag menar: Var är gamla trotjänare som Days Gone och Horizon Zero Dawn för PS5? Och varför har Playstation Plus gett så usel utdelning på sistone? Spelmässigt anser jag alltså att Sony har lite att jobba på, men i övrigt har de alla förutsättningar för en riktigt bra generation framöver.

Petter Hegevall:
Det är verkligen supertrist att så många som verkligen velat lägga vantarna på Sonys nya konsol under det gångna året - inte lyckats få tag på en maskin. Supertrist. Jag tror att jag inte överdriver när jag säger att jag hört över 100 olika personer under det gångna året gnälla över att de inte lyckats köpa en, och det gör mig supernyfiken på hur allting hade kunnat sett ut om Sony hade haft tillräckligt med konsoler till alla, överallt. Med det sagt har jag njutit av mitt första år med Playstation 5 som jag anser vara en alldeles fantastisk konsol. Allting från hur gränssnittet fungerar till hur snabbt konsolen svarar, laddar in spel och hoppar mellan olika titlar - har varit enbart njutbart för mig, precis som det faktum att jag anser att handkontrollen Dual Sense är den enskilt mest imponerande detaljen med hela denna nya konsolgeneration. Sakerna jag inte riktigt gillar efter 12 månader är till att börja med designen. Jag har floppat lite här, ändrat och ångrat mig i omgångar men när jag kikar på det kritvita jätteseglet som står under min vardagsrums-TV, tycker jag idag att den är ganska gräslig, tyvärr. Minus det och minus det faktum att avstängningsprocessen via handkontrollen fortfarande bara är märkligt korkad, älskar jag Playstation 5 mer än både PS3 och PS4 efter det inledande året. Nu ser jag naturligtvis orimligt mycket fram emot The Last of Us PS5-Remake, Horizon II, Gran Turismo 7 och God of War: Ragnarok. Ett nytt Killzone vill jag ha också, tack.



Loading next content